Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това е сред малкото изображения на младия Цезарион.
Това е сред малкото изображения на младия Цезарион.

До днес не е ясно как Октавиан е примамил момчето да се отклони от пътя си към Индия

До днес не е ясно защо последният Птолемей, 17-годишният фараон се е отклонил от пътя си към Индия и се е върнал в Александрия, за да бъде убит от заварения си брат Октавиан.

Убиецът решава, че Цезарион винаги ще бъде пречка за възкачването му на египетския трон и на 23 август 30 г. преди Христа решава да прободе момчето с нож.

Цезарион е роден през 47 г. в Египет. Има убедителни данни, че е син на Цезар и Клеопатра, тъй като по всеобщо мнение приличал на този най-известен римски пълководец.

В подкрепа на това има още един аргумент. Именно Юлий Цезар разрешил детето да носи името му.

Няма данни да го е признал за свой син, както е направил с осиновения си племенник Октавиан. Въпреки това в Рим Цезар живее заедно с Клеопатра и Цезарион до смъртта си. Той е убит от конспиратори заради поредните боричкания около трона.

Веднага след убийството Клеопатра обявява 3-годишния си син Птолемей V за цар на царете, с което още тогава е подписала смъртната му присъда.

Това вбесява Октавиан, който се смята за законният наследник. Причината да не активира плана си е зараждащата се връзка между Клеопатра и Марк Антоний, който е втори братовчед на Цезар. Той е влиятелен римски генерал и първоначално Октавиан се съюзява с него.

Враждата между двамата избухва, когато и Марк Антоний провъзгласява Цезарион за цар на царете. Тогава Октавиан разбира, че бъдещето му на трона е под голям въпрос.

Това е причината конфликтът между Октавиан и Антоний да ескалира.

На 2 септември 31 г. е най-тежкият сблъсък между флотилиите им. Край Гърция армията на Антоний и Клеопатра е разгромена.

Победеният лидер предпочита да сложи сам край на живота си и се пробожда в меч, умирайки в ръцете на любимата си Клеопатра.

Тя подготвя бягството на сина си към Индия и когато е сигурна, че е достатъчно далеч също се самоубива.

По всяка вероятност Октавиан е примамил 17-годишния си брат Цезарион с някакво предложение за сътрудничество. Младежът се връща, за да бъде убит.

Това слага край на дисастията на Птолемеите, управлявала Египет над 330 години след смъртта на Александър Велики.