Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руснаците са всичко друго, но не и скъперници, щом дойде време за разхищение на държавни средства. А какъв по-добър повод за здрав харчлък от световното първенство по футбол. Няма как да си домакин, без да построиш нови стадиони, нови пътища, железопътни гари и хотели. Цял свят в теб гледа и всички преразходи са оправдани в името на добрия имидж.

Русия похарчи космически суми за олимпиадата в Сочи и сега повтори упражнението за мондиала. Според последните и все още груби сметки организацията на футболния турнир ще струва не по-малко от 20 млрд. долара. Според опозиционни лидери обаче сумата е много по-голяма, но никога няма да стане достояние на обикновения руснак.

С толкова внушителна инвестиция братушките ще се изкачат на първо място в класацията за най-скъпи световни финали. За сравнение домакинството на Бразилия преди 4 години излезе около 11 млрд. долара.

Това, разбира се, са джобни пари на фона на това, което ще похарчи Катар, за да осигури всички необходими удобства на футболисти и фенове през 2022 г.

Шейховете ще пръснат над 200 млрд. долара за изцяло климатизирани стадиони, в които ще трябва да си носиш и жилетка, за да не ти настине вратът.

В Русия температурите са доста по-нормални по това време на годината, но пак си имаше сериозни харчове. В Москва е лесно да организираш световно, но какво да кажем за Самара.

В деветия по големина руски град с около 1,2 млн. жители беше вдигнат чисто нов стадион за 45 000 зрители. Домакините построиха още пътища и трамвайни линии.

Закупени са 40 нови трамвая, 50 тролея и над 80 автобуса. Центърът на града е лъснат, хотелите също минават през основен ремонт. Всичко това е в Самара, но само си представете какъв е размерът на инвестициите в Москва и Санкт Петербург.

Скъпичко им излезе на Владимир Путин и компания, а гарантирана печалба ще има само за ФИФА.

Световната футболна централа си знае работата и винаги прибира лъвския пай от телевизионни и търговски права. Домакинът разчита на продажбата на билети и всичко това, което ще похарчат чужденците, които идват за първенството.

Според последни сметки гостите от чужбина ще похарчат около 3 млрд. долара по време на първенството. Което е доста слаба компенсация на фона на 20-те или много повече милиарди, похарчени досега.

Още отсега руските експерти бързат да се презастраховат, че големи печалби не бива да се очакват и страната им по-скоро трябва да се надява на имиджовите ползи.

В по-дългосрочен план Русия би трябвало да получи известен тласък в сектора на услугите - хотели, ресторанти, таксита и т.н. Но това е твърде малка отплата за всички налети пари.

Другият проблем ще е как да бъде използвана спортната инфраструктура след края на голямото шоу. Едва ли феновете на футбола в Самара ще се юрнат да запълват всеки уикенд 45-хилядното ново бижу. Руснаците поне са го гледали този филм.

В Сочи вече ръждясват мегасъоръженията, които бяха изградени за зимната олимпиада и които сега стоят като паметници на мегаломанските руски амбиции.