Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мистериозният инвеститор мина в нелегалност

Всички досегашни научни анализи на ядрената ни енергетика (БАН, Булатом и т. н.) показват, че:

1. Засега България няма нужда от нова атомна централа.

2. Ако ще строим централа, най-изгодно е държавата да бъде единствен инвеститор.

И въпреки това парламентът тръгна пак да строи пустата АЕЦ “Белене”, но този път ще търси „стратегически инвеститор” от Китай, и то “само на пазарен принцип и без държавни гаранции”.

Вероятността да се намери такъв балама

е колкото на луната да цъфнат и да вържат сливи ранозрейки. Да не говорим, че китайците имат по-високо айкю от нас. Много ясно, че всеки инвеститор ще иска първо държавата да гарантира, че ще му купува тока поне 30 години напред, и то при много по-висока цена от пазарната.

Няма “пазарен принцип” в ядрената енергетика и никога не е имало. Навсякъде по света има единна държавна енергийна система, единно държавно планиране и договаряне за по 30, 40, 60 години напред. Ако например една нова централа тръгне през 2020 г., най-вероятно първоначалният срок за експлоатация ще е до 2050 г., след което ще се удължи до 2080 година. След това тепърва ще има сериозни разходи по консервирането, които ще продължат с десетилетия, а може би и с векове. И всичко това ще е грижа на държавата, стига да я има тогава.

Политиците ни са интелигентни хора и много добре разбират, че не може да има частен инвеститор на чисто пазарен принцип. Защо тогава се правят на ударени? И има ли новият интерес към този строеж нещо общо с надпреварата между президент и премиер да ходят при Путин?

Какво крият? Какво не ни казват? И не е ли съмнително, че най-неочаквано между ГЕРБ и БСП точно по тази тема се възцари съгласие?

А само преди 5 години на дебатите в парламента ГЕРБ доказа с убедителни сметки и факти, че нова АЕЦ няма да ни е нужна поне още 30 години.

Какво се промени от тогава?

И ако се е променило, защо не се обясни ясно и подробно на прогресивната общественост? Министърката Теменужка Петрова заяви, че ако не се появи стратегически инвеститор, НЕК ще трябва да отпише от активите си 3 милиарда лева, ще се декапитилизира и цялата енергетика ще рухне. Това звучи като виц. Грешките в миналото ни задължават да направим 10 пъти по-големи грешки в бъдещето? Държавата ни е в счетоводен капан? Веднага мога да й препоръчам компетентен счетоводител.

В нормалния свят счетоводството обслужва бизнеса, а не бизнесът – счетоводството. Затова един министър на енергетиката първо трябва да обясни защо АЕЦ “Белене” е необходима на енергийната ни система. И ако наистина има нужда, какво пречи на страната ни да я построи изцяло със свои средства? Така или иначе тя ще се плаща от българския потребител чрез неговите сметки за ток и данъците.

Българската държава в момента може да тегли кредит при много по-ниска лихва от който и да било руски или китайски инвеститор. Разликата в крайната цена на АЕЦ „Белене” може да се окаже двойна. Това означава два пъти по-високи сметки за тока. Една частна АЕЦ значително ще забави икономическото развитие на страната ни, но за сметка на това ще увеличи изтичането на капитали. Защо тогава изведнъж политиците ни хукнаха да търсят частен инвеститор?

Възможни са няколко хипотези. 

Първото, което идва на ум, е че руската страна е отказала да удължи срока на пети и шести блок в АЕЦ “Козлодуй”. Това коренно променя цялата обстановка. От енергийната ни система отпадат наведнъж 2000 мегавата мощност и тогава държавата може да спре.

Както е известно, двата блока бяха пуснати през 1987 и 1991 г. и експлоатационният им срок е по 30 години. При съответната модернизация и удължаване на лицензите срокът може и трябва да се удължи с още 30 години. За целта обаче трябва да получим разрешение от руския проектант и изпълнител. Дали Русия не е отказала да ни даде такова разрешение?

Ако това е обяснението, би било нормално и президент, и премиер да хукнат при руския президент. Но защо ще го пазят в тайна. Гласността може само да им помогне.

Възможно е и българските чиновници да са се замотали, да не са направили съответните постъпки навреме и сега да крият своята излагация. Случва се, човешко е. Да ги погалим по главата и да простим, но нека първо си признаят.

И третата хипотеза е, че пак се готви огромна далавера. Ако целият проект “Белене” излезе 20 милиарда, при 10 на сто комисионни ще има 2 милиарда за разпределяне. Това е достатъчен мотив отново да се забърка същата каша. Но като се има предвид олигархичният характер на този бизнес, по-вероятно е комисионните да стигнат 20-30 на сто, т. е. 4-5 милиарда лева, горе-долу колкото се изпариха при фалита на КТБ. Където е текло, пак ще тече.

Ще кажете – ама много си подозрителен.

А как да не съм?

Това е мой патриотичен дълг! След драмата с КТБ и след цялата история на АЕЦ “Белене” по време на прехода всеки българин е длъжен да бъде свръхподозрителен и да не вярва на нито една дума, която му казват политиците. И най-вече когато ГЕРБ и БСП са единодушни.

За разлика от протестантите, аз не съм нито против ядрената енергетика, нито против руските реактори. Засега тези в Козлодуй работят чудесно и слава Богу, че ги има. Освен това, ако искаме да спасяваме планетата от въглеродното замърсяване, друго освен ядрената енергетика засега не е измислено. Фотоволтаиците и перките на този етап само усвояват държавни субсидии и увреждат природата - друга полза от тях няма.

Така че ако наистина има нужда от АЕЦ “Белене”, аз съм изцяло “за”. Но нали преди 5 години експертите на ГЕРБ ме убедиха, че няма никаква нужда? Защо сега не доказват обратното със сметки и аргументи?

Що се отнася до “чуждестранния инвеститор”, не ни ли стига горчивият опит с централите “Марица” 1 и 3, с фотоволтаиците и вятърните мелници, благодарение на които сега плащаме два пъти по-скъп ток, отколкото бихме могли и би трябвало?

Българската държава просто не трябва да се впуска в такива партньорства, защото винаги накрая се оказва измамена. Първо едни политици подписват едни крайно неизгодни договори. После идват други политици, опитват се да развалят договорите, спират да плащат и накрая международният съд принуждава държавата да плати двойно. Винаги е така и винаги така ще бъде.

Освен, естествено, ако не се обзаведем с много по-отговорни политици. Което няма как да се случи без истински демократични избори, т. е. без мажоритарен вот.

Четете още:

Убитият от командос полицай се бил разделил с фаталната Люба

Срещата на Ким и Тръмп на бившия пиратски Остров на смъртта