Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Очаквам един перфектно организиран от руснаците турнир

l В САЩ '94 един от най-еуфоричните мигове за нас бе голът на Лечков на полуфинала

1994 г. Световното първенство по футбол в САЩ. България се изправя на четвъртфинал срещу световния шампион Германия. Първото полувреме завършва с 0:0, но немците се мобилизират и повеждат през второто с гол на Лотар Матеус от дузпа. Българите ни най-малко не губят надежда, а напротив - амбициите им се възпламеняват и в рамките само на 3 минути обръщат резултата, като повеждат с 2:1. В 75-ата минута Христо Стоичков бележи първо попадение във вратата на противника, а в 78-ата Йордан Лечков с плонж вкарва един от най-добрите голове с глава в историята на световните първенства по футбол. България се класира за полуфинал на мондиал за пръв и последен път, а футболистите от Златното поколение и до днес остават недостижими у нас с историческия си подвиг. Един от тези герои е и легендарният халф Красимир Балъков. Затова на старта на световното първенство в Русия "168 часа" потърси бронзовия медалист от САЩ '94 за коментар на предстоящите сблъсъци на терена, в които ще впери поглед целият свят.

- Г-н Балъков, вълнувате ли се какво ще се случи на световното първенство, или футболист от вашия ранг вече не може толкова емоционално да изживява двубоите на терена така, както го правят запалянковците?

- Мондиалът е едно уникално преживяване за всеки човек. Тъй като аз съм във футболния бизнес, гледам на него и от друг ъгъл, но при всички положения за мен това време също ще бъде емоционално и любопитно. Ще гледам битките на терена с голям интерес и като запалянко, но и като специалист.

- Какви са вашите прогнози? Кои отбори ще стигнат до финал?

- Трудно може да се каже. Всяко едно световно първенство винаги поднася доста изненади. Обикновено повечето основни претенденти за върха, разбира се, стигат до финал, но много често има и такива сред тях, които неочаквано отпадат от битката много по-рано. Почти на всеки мондиал има и по един-два отбора, които поднасят на феновете изключително големи изненади, макар да са по-встрани от фаворитите. Такъв отбор бяхме и ние през 1994 година в САЩ. 

Смятам, че ще бъде много интересно световно първенство, като се има предвид и че се случва в Русия.

- Всички казват, че Мондиал 2018 е най-скъпият досега, а руснаците искат да е и най-бляскавият. Само от пари ли зависи това?

- Винаги организацията на такова мащабно събитие е едно, а самото му протичане - съвсем друго. Няма никакво съмнение, че Русия, както през 1994 г. Америка, се е подготвила по най-добрия начин. Със сигурност руснаците ще се постараят да проведат едно отлично първенство, което да зарази с много положителни емоции както присъстващите по трибуните запалянковци, така и феновете пред екрана. Очаквам едно перфектно ниво на организацията, която все пак се води от една водеща световна сила.

- Според вас как ще се представят домакините на терена?

- Трудно бих могъл да коментирам играта на руснаците. Мисля, че всеки един домакин има за цел да се представи възможно най-добре. Русия няма да направи изключение. Както казват хората: "Вкъщи и стените помагат". Така че домакините ще имат един комфорт, на който няма да се радват другите отбори. Руснаците са горда нация и навярно ще дадат всичко от себе си, за да си извоюват по-предно класиране.

- Проучване сочи, че най-много българи подкрепят Германия (12%), а след това отборите на Испания и Англия. Вие симпатизирате ли също на Бундестима? Все пак сте част от наричаното в Германия "магическо трио" заедно с Фреди Бобич и Джоване Елбер и сте определян за най-добрия играч в историята на "Щутгарт".

- Много отдавна се знае, че съм привърженик на немския футбол. Такъв съм не само заради победите им, но и заради факта, че всички новости и градивни явления на терена и във футболния бизнес идват от немския футбол. Това е една водеща в света марка. Задължително ще стискам палци за Германия. Все пак съм немски възпитаник. Също така съм привърженик и на красивия, атрактивния и офанзивния футбол, който носи радост на всички фенове. Както преди малко казах, нека оставим световното първенство да ни грабне и завладее с неочаквани емоции, хубави и динамични срещи.

- Всички говорят за Меси и Роналдо, но за вас има ли и друга звезда, която ще се прояви на терена и заслужава внимание? Кой друг може да стане голмайстор на турнира?

- Трудно може да се каже. Има футболисти, които не са във фокуса така, както Меси и Роналдо, но също имат страхотен потенциал да се докажат на терена. Много се очаква от Неймар. Все пак той е този, който върви по стъпките на Меси и Роналдо. Пак казвам - футболът е толкова непредсказуем, че няма как да се дадат конкретни имена на играчи, които със сигурност ще успеят да реализират шансовете си да бъдат голмайстори. Да, всички казват, че най-добрите са Меси и Роналдо, защото те имат постоянни успехи и като индивидуални играчи, и като клубни резултати.

- Няма как да не ви върна и към онези велики емоции от световното първенство в САЩ през 1994 г. Кой спомен оттогава остава и до днес най-ярък за вас?

- Разбира се, най-паметно не само за нас, но и за всички българи остава самото ни класиране за световното, когато в последната минута Емо Костадинов вкара гол на Франция, който ни изпрати на мондиала в САЩ.

След това имаше много трогателни и емоционални моменти, които не могат да се обяснят току-така. Сред най-ярките също бе победата ни над Германия на четвъртфинал, когато се заявихме като един голям и велик отбор. Един от най-инфарктните, но и зареден с положителни емоции миг, който изживяхме всички заедно, може би бе вторият гол на Лечков в същия мач, с който си осигурихме участие на полуфинала.

Както и да опиша еуфорията, която ни владееше тогава, трудно може да се разбере чувството, което ние заедно изживяхме като отбор. Да, разбира се, и всички българи се радваха с нас, изпитваха гордост и щастие, но при нас всичко това бе много по-силно.

- Според вас кога отново отборът ни ще успее да се класира за световно първенство и ще стигне до полуфинал?

- Това само Господ може да каже. Никой няма как да знае кога ще се случи пак. Можем да мечтаем за това. Дай боже да се случи колкото се може по-скоро и да сме живи и здрави, за да го видим. Пожелавам си го.

Още четете:

Мондиал '18 - рунд пореден на войната между Путин и Запада

Русия пръсна над $20 млрд. и трудно ще излезе на печалба