Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Правилата за матурите се променят, но спокойно - кошмарът за деца и родители продължава.

Тези дни бе обявено, че вместо смяната на годишните изпити с регулярни тестове, ще има нови правила и матурите остават. Разликата е минимална - единият задължителен изпит ще бъде заменен с профилиран.

Така че спокойно! Непосилният стрес, с който деца и родители са свикнали, остава - те ще продължат да обикалят в транс по частни учители и школи, да наливат милиони, да пресират малките години наред с една-единствена цел - да избегнат обраслото в храсти и пълно с гамени училище в квартала.

Това е проблемът - детето ти да не попадне в тези подобни на лазарети от Първата световна война сгради, около които кръжат всякакви съмнителни типове.

А всичко може да е много по-просто. Вместо да наливаме милиони в частни уроци, системата може да се пренареди с интелект. Наред със санирането на блоковете защо не се ремонтират и училищата? Защо не се окоси тревата около тях, за да не приличат като декори от филми на ужасите?

Второ, какво пречи да се пренесе навсякъде примерът на 51-во и 18-о училище, където децата се обучават с мултимедия? Толкова ли е трудно да се подготвят проекти? И с невъоръжено око се вижда, че там уроците не са като в другите училища, където скуката може да приспи и подивял кон.

Тези две различни училища показват, че децата могат да се забавляват, докато усвояват материала. А именно това е ключът към мисленето, към любопитството и креативността.

Трето, досега проблемът бе, че няма учители, защото заплатите им са ниски. Тези дни те бяха повишени на 920 лв. След като сега всички ще получават един по-висок доход, нека да бъдат така добри да спазват и еднакви стандарти в обучението. Абсурдно е да има учители-двойкаджии в треторазредните училища и учители отличници в първокласните. Ако ще е така, тогава на двойкаджиите трябва да им плащаме двойно по-малко. Но ако ще взимат еднакво, нека да са еднакво добри.

Това е първата крачка да изградим образование, подобно на финландското, където няма значение в кое училище ще си запишеш детето - навсякъде се спазва един стандарт. Изпитите са без стрес, защото са заменени от регулярни тестове. Резултатите от тях показват единствено кои деца за кои университети са подходящи и кои трябва да се профилират в някаква професия, която не изисква висше. И вероятно защото в системата няма стрес и стандартът на обучение е еднакъв, финландските деца години наред са с едни от най-добрите резултати в цяла Европа.

Някои веднага ще опонират, че в цял свят има елитни и треторазредни училища, че дори във Великобритания трябва да си смениш адреса, за да може детето ти да не учи в някой вертеп. Впрочем точно от Англия взехме и уникалната здравна система, с която ще е цяло чудо, ако оцелеем като нация.

В резултат на реформата по британски модел наливаме все повече милиарди, а сме начело на всички класации за най-болна нация. Така че е крайно време да се поогледаме какво правят най-добрите, а не все да се мерим с останалите.