Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това е схемата, намерена в къща в с. Бистрица
Това е схемата, намерена в къща в с. Бистрица

Претърсиха 14 офиса в 5

града, откриха записки със

схеми на престъпната дейност

Шефът на фирмата за млечни продукти в Елена Стефан Василев е арестуван като шеф на престъпна група за данъчни престъпления.

“Той успял да укрие 900 000 лв. ДДС само за 4 месеца от началото на годината”, съобщи вчера зам.-шефът на спецпрокуратурата Даниела Начева. Тя не назова поименно бизнесмена, но не изключи сумата да нарасне, защото проверяваният период е от юни 2017 г.

51-годишният Василев, който е сред крупните млекопреработватели у нас, бил задържан на 4 юни при акция на спецпрокуратурата и ГДБОП. На 7 юни спецсъдът го оставил в ареста. Бизнесменът може да обжалва пред апелативния спецсъд, който ще гледа делото в четвъртък.

Ролята на Василев като лидер на групата, която се състояла от още двама души, била да обезпечи регистрацията на десетки търговски дружествая бушони на подставени лица. Чрез осигурявани от тях документи за дейност, която реално не била извършена, неправомерно бил приспадан данъчен кредит.

За последните 2,5 г. оборотът на фирмата, в която Василев е съсобственик, бил 50 млн. лв., а платените данъци - едва 47 хил. лв.

Ролята на друг от приближените му била да осигурява данъчните фактури, без да има реални доставки, и въз основа на тях дружеството приспадало данъчния кредит. Този обвиняем е на свобода срещу 50 хил. лв. гаранция, определена му от прокурор. Третият заподозрян предстои да бъде обвинен.

Василев бил наблюдаван от антимафиотите от година, след като в ГДБОП се получила информация. Зам.-шефът на службата Стефан Джолев отказа да каже откъде е дошъл сигналът.

“Това е нов подход в работата по данъчните престъпления. Събират се сериозни доказателства, преди да се повдигнат обвинения”, обясни Даниела Начева.

На 4 юни 50 антимафиоти, на които им съдействали търновски полицаи, атакували имоти на Василев. Полицаите нахлули в мандрата в балканското градче, в офиса на Василев, както и в къщата му в Арбанаси. Оттам били иззети документи и компютри.

Част от откритите фактури
Част от откритите фактури

“Общо 21 имота в Русе, Велико Търново, Пазарджик, Търговище и София бяха претърсени. От тях 14 счетоводни офиса и 8 жилищни адреса”, съобщи наблюдаващият прокурор Кирил Пейчинов.

В къща в софийския кв. “Бистрица” били намерени записки със схеми, които онагледяват престъпната дейност”, добави той. В хода на операцията били обискирани и 14 човека.

Спецпрокуратурата е поискала от съда да запорира имуществото на Василев, тъй като за данъчно престъпление се предвижда и конфискация.

Бизнесът на Стефан Василев

- мандри, коне, дивеч, риба

ДИМА МАКСИМОВА

Арестуваният бизнесмен Стефан Василев е един от четиримата съдружници в “Би Си Си Хандел” ООД и съуправител на млекопреработвателното предприятие в Елена заедно със съпругата на застреляния през 2000 г. мениджър на мандрата Слави Славов - Емилия.

Справка в Търговския регистър показва, че 51-годишният търновец е едноличен собственик или съдружник в още десетки фирми, включително и в известен медицински център във Велико Търново. Има още мандри в Русе, Омуртаг, както и съдружие в млекопреработвателно предприятие в Македония. В Омуртаг държи ловно стопанство. В еленското село Тодювци притежава голяма конна база, рибарници, стопанство с дивеч. Наскоро наел чрез свързана фирма хотел “Стадион” в старата столица.

Данните в Търговския регистър показват, че има запори от банки върху дружествени дялове на “Би Си Си Хандел”. Най-големият запор е от НАП и е за над 2 млн. лева. През май са били прехвърлени дружествени дялове на трети лица.