Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съдия Алексей Трифонов сега правораздава в Софийския апелативен съд.
Съдия Алексей Трифонов сега правораздава в Софийския апелативен съд.

Двама засега са претендентите, които искат да оглавят най-големия окръжен съд у нас Софийския градски съд (СГС). Единият е съдия Алексей Трифонов от Софийския апелативен съд, а другият - Евгени Георгиев, който правораздава в СГС.

Трифонов, който е наказателен съдия, е подал документите си вчера, а Георгиев - днес, когато е и крайният срок за кандидатстване, казаха за "24 часа" от Висшия съдебен съвет (ВСС).

Трифонов се впуска в битката за шефския стол на СГС, въпреки че е съдия от по-високо ниво. Преди година той свали черната тога за кратко, за да стане зам.-министър на правосъдието в служебното правителство на Огнян Герджиков. Решавал е съдбата на знакови дела. През 2014 г. заедно с колегите му Мая Цонева и Пламен Дацов потвърдиха арестите на две от обвинените по делото КТБ - главната касиерка на банката Маргарита Петрова и зам.главната счетоводителка Борислава Тренева-Кючукова за източване на милиони. Година по-късно Трифонов и други двама съдии от САС оправдаха бившия шеф на “Кремиковци” и ЦСКА Александър Томов за присвояване на над 30 млн. лв. от двете дружества.

Трифонов е бил член на ЦИК от квотата на ДПС. След това е отказвал да разглежда дела, свързани с тази политическата сила, за да избегне съмнения за предубеденост.

Евгени Георгиев е номинация на съдиите от СГС.
Евгени Георгиев е номинация на съдиите от СГС.
Опонентът му Евгени Георгиев веднъж вече участва в надпреварата за шеф на СГС със съдия Светлин Михайлов. През март т.г. ВСС обаче не хареса нито един от 2-мата. Сега Георгиев е кандидатура на съдиите от СГС, 64-ма го подкрепиха.

Той е граждански съдия. Завършил е право през 1998 г. От 2003 г. до 2012 г. правораздава в Софийския районен съд. През май 2012 г. печели конкурс за градския съд. Бил е част от временното ръководство на СГС през 2015 г., когато Владимира Янева подава оставка. Георгиев е защитник на медиацията - извънсъдебното разрешаване на спорове. Създател е на Центъра по спогодби и медиация към СРС и СГС.

В кулоарите на ВСС се говори, че може да има и трети кандидат, чийто документи да пристигнат днес минути, преди да изтече крайният срок.

Най-големият окръжен съд е без шеф от октомври м.г., когато Калоян Топалов подаде оставка. Сега съдът временно ръководи една от заместничките му Десислава Попколева.

Един от проблемите на съда, който не търпи отлагане, е свръхнатовареността. Съдии поискаха бързо да се приемат промени в ГПК, свързани със застрахователните дела. Например да отпадне възможността тези дела да се водят в съда по седалището на ответника.