Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полицията предупреждава, че не иска пари от гражданите.
Полицията предупреждава, че не иска пари от гражданите.

Мъжът продавал имоти, 6 месеца мислел, че помага на полицията

В продължение на половин година 76-годишен мъж плащал на телефонни измамници и им дал общо над 600 000 евро, се разбра вчера. Жена на 65 г. от София пък олекнала с 420 хил. лв. и половин кило злато.

Мъжът получил обаждане от мошениците преди около половин година. Те се представили за полицаи и казали, че им трябват пари заради акция за залавяне на измамници. Дядото се съгласил “да помогне”. За да осигури средства, той продавал имоти. Бандитите го убедили, че парите се пазят в сейф.

Столичанката Жасмин Куртева, която живее в центъра на София, пък дала парите си на 3 транша. На 2 юни мошениците ѝ се обадили и се представили за полицаи. Обяснили, че трябва да им съдейства за залавянето на хакери и измамници. Веднага след това се обадили уж истинските “бандити”.

Първия ден Куртева оставила около 3000 лв. близо до кофа за боклук около дома си. На 3 юни, отново в кв. “Оборище” дала 104 хил. лв., 30 хил. евро и 60 хил. долара. Два дни по-късно на ул. “Цар Асен” жената оставила още 210 хил. лв. За да “помогне”, теглила пари от 2 банки. Изпуснала се пред бандитите, че има и трета сметка, и опитала да изтегли 180 000 лв. от финансовата институция. Банкерката обаче я питала за какво са ѝ парите. Куртева не могла да обясни и служителката подала сигнал в полицията. След като разбрала, че е измамена, жената изпаднала в страшен шок и била на успокоителни. Куртева дълги години работела в застрахователна компания и  спестявала парите. Тя живее над офис на телевизионния продуцент Нико Тупарев.

“Работим по случая, за съжаление, измамената е съобщила, когато всичко е приключило”, коментира в Бургас главният секретар на МВР Младен Маринов.

Междувременно във Видин 82-годишна жена бе заловена като муле на телефонни измамници. Неофициално се говори, че тя първо била жертва и се съгласила да им съдейства, за да си получи парите. Друга версия гласи, че е била заплашвана.