Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Използвали инсталирания телеграм на главния помощник на Ал Багдади.

Единият от петимата отговарял за превода на спечелените пари по сметките на шефовете.

Петте най-издирвани командири от ИДИЛ, които бяха арестувани през май в Ирак, са заловени чрез приложение за съобщения на мобилния телефон на главния помощник на Абу Бакр ал Багдади. Исмаил ал Итауи, известен също с псевдонима Абу Заид ал Ираки, е бил заловен от турските власти в Турция и предаден на Ирак през февруари.

Иракски агенти са използвали телефона на задържания, който имал инсталиран месинджъра телеграм, чрез което командирите на ИДИЛ комуникирали, за да влязат във връзка с бойците и да ги "поканят на среща" в Ирак. Така няколко "едри риби" от ръководството на халифата и полеви командири попаднали в капана и били заловени. Операцията е осъществена в сътрудничество между иракското, американското и турското разузнаване и е продължила три месеца.

Тя бе оповестена от Агенцията за външно разузнаване на Ирак, а от ЦРУ са отказали коментар, пише в. "Ню Йорк таймс".

Двама иракски служители по сигурността твърдят, че техни агенти под прикритие са следили “мишените” си в продължение на месеци, но успехът дошъл в началото на годината. След като събират информация от Турция, те изпращат досието на Исмаил ал Итауи на колегите си в Анкара.

Установено е, че топлидерът на ИДИЛ Исмаил ал Итауи живеел със съпругата си сирийка в турско градче, на 160 км от Истанбул, под чужда самоличност – на брат си. След като е заловен от турските сили за сигурност около сирийско-турската граница, той бързо е предаден на Ирак.

Това бе потвърдено през май и от говорителя на турския външен министър Хами Аксой. Според иракския служител по сигурността Хишам ал Хашими Итауи е близък помощник на лидера на т.нар. Ислямска държава, отговорен за религиозните правила, както и за превода на пари по банковите сметки на групировката в различни страни. Той също така ръководел учебните програми и бил ръководител на органа за назначение на служителите в администрацията и сигурността на провъзгласения през 2014 г. "халифат", обхващал големи части от Ирак и Сирия.

Агенти на Ирак и САЩ разпитват Итауи в продължение на седмици, за да получат ценна информация, чрез която да отворят банковите сметки на групата, и секретните кодове за комуникация, използвани между командирите. Пред съда в Ирак Ал Итауи заявява, че е виждал последно лидера на Ислямска държава Ал Багдади през юли 2017 г., а за себе си твърди, че е бил член на "Генералния комитет", който е разделен между пет емирства – Ирак, Сирия, Персийския залив, Африка и Европа, която заема отделно място в структурата на задграничната мрежа на “халифата”, пише kyleorton1991.wordpress.com. Получената от Исмаил ал-Итауи от разузнаваичите по време на разпитите информация била използвана при военновъздушна операция в средата на април, при която по данни на Багдад са били убити 39 командири на ИДИЛ край Хаджин, в сирийския регион Дейр ез Зор, твърди втори официален служител по сигурността от Ирак.

След това агентите на САЩ или Ирак използват мобилния телефон на Ал Итауи, предаден им от турските колеги, за да се свържат с друг топтерорист - Садам ал Джамал. Чрез приложението телеграм за обмен на съобщения те молят Ал Джамал за среща от името на Ал Итауи.

Тя е насрочена през март в района от иракската страна на границата, където иракските сили очакват втория топкомандир на ИДИЛ. Според kyleorton1991 това е илюстрация на новия модел на САЩ, които използват Ирак за проникване в райони на Сирия.

Садам ал Джамал е сириец, служил като командир на ИДИЛ в района на изток от Ефрат в Сирия. Той роден в ал Букамал край иракската граница през 1978 г. Известен като опортюнист и човек без идеология, той участва в протести и акции срещу Башар ал Асад и става влиятелен лидер на т.нар. Източен фронт в родния си регион Дейр ез Зор, който през 2012 г. вече е извън контрола на режима.

През 2013 г. фронтът "Ал Нусра", друга екстремистка организация, воюваща с Асад, залавя един от братята на Джамал и по-късно убива други двама. Воден от желанието за мъст, през 2013 г. той се присъединява към ИДИЛ и впоследствие добива славата на най-жестокия командир в региона.

След 2016 г. Ал Джамал изчезва от общественото полезрение до септември 2017 г., когато е преназначен за емир на родния си Ал Букамал, а брат му Мохамед става негов заместник. След ареста му тази пролет в Измир е арестуван и негов роднина – Касир ал Хадауи, бивш командир на ИДИЛ в Дейр ез Зор, заедно с трима други военни на групировката. Иракската телевизия показа кадър с Ал Джамал след задържането му, в който командирът с бръсната глава и дълга брада разказа за загубите и разделението сред ИДИЛ.

"Те претърпяха много удари и поражения и изгубиха много от своите ресурси в нефтените и газовите полета. Има голямо разделение вътре в организацията и вътрешни борби за власт. Много бойци изгубиха желанието да се бият", каза Джамал.

Междувременно иракските агенти влизат в контакт чрез приложението телеграм за обмен на съобщения от мобилния телефон на Итауи и “канят” в Ирак други висши командири.

В операцията на иракските и американските агенти е задържан и иракчанинът Абу Абдел ал Хаг, шеф на вътрешната сигурност на групировката.

Освен тримата висши военни лидери в операцията са заловени и трима полеви командири: сириецът Мохамед ал Кадир и иракчаните Омар ал Карбули и Есам ал Заубаи, също от обкръжението на Багдади.

За самия лидер на ИДИЛ Ал Багдади се носеха слухове, че е бил убит, но по последни данни той се укрива в региона на иракско-сирийската граница. Багдадските власти обявиха финална победа над крайноекстремистката "Ислямска държава" миналия декември, но военизираните й членове продължават да нападат, убиват и бомбардират района край Сирия, както и други райони на Ирак.

Миналия месец командири от ИДИЛ потвърдиха лоялността си към Багдади, което се смята за първо публично обещание за преданост към него след колапса на "халифата" през 2017 г.