Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Арх. Йордан Миланов
Арх. Йордан Миланов

Построил Синодалната палата и Александровска болница

Сградата на БДЖ е дело на архитекта Йордан Миланов, създал едни от най-красивите здания в столицата - Синодалната палата, Александровска болница, Пощенската палата, Централната минерална баня.

В продължение на 14 години участва в изграждането на храм-паметника "Александър Невски", което

смята за делото

на живота си

Негови са Централната минерална баня и сградата на "Червения кръст".

Именно той е архитектът, избран да преработи плановете на френския архитект Бриансон за сградата на "Софийския университет". Лично ръководи строежа, но умира малко преди да приключи - на 9 март 1932 г.

Талантливият архитект завършва Виенското висше техническо училище през 1892 г. и се връща в България, за да започне работа в Министерството на обществените сгради, пътищата и преустройството.

Вдъхновявали го работите на Кольо Фичето и искал именно този дух да въплъти и в проектираните от него сгради.

Всъщност съдбата на Миланов донякъде обяснява на какво се дължи невероятният икономически и културен феномен на България след Освобождението. Всички те искали да изградят своя държава и давали всичко, за да може тя да просперира.

Той се отказва от пенсията си. В завещанието си посочва, че я оставя заедно с всичките си спестявания плюс тези на брат си, който е лекар в чужбина, и на сестра си, за да бъдат използвани

за общополезни цели

В сайта на община Елена е посочено, че с тези средства е изградена болницата и прогимназията в село Боринци. Друга част от завещанието на семейство Миланови е насочено за подпомагане на студенти по архитектура.