Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През Босфора само миналата година са преминали 43 000 кораба.
През Босфора само миналата година са преминали 43 000 кораба.

Екоспециалисти: Мечтата на Ердоган за изкуствен проток може да пресуши бавно Черно море

Така залежите на нефт и газ край Варна и Бургас ще се разработят по-лесно и ще забогатеем

Турция калкулира много ефекти от прокопаването на нов канал в Истанбул, успореден на Босфора, но едва ли е отчела, че може да превърне България в Катар на Балканите. Ефектът няма да е бърз. Но учени от турски университети твърдят, че двойникът ще доведе до бавното пресъхване на Черно море (виж подробности на 4-та стр.).

Така залежите от нефт и газ, които се крият на дъното му, ще могат да се експлоатират по-лесно, от което страната ни ще забогатее.

В нашата акватория се проучват

три находища,

в които се очаква да се намерят залежи на гориво. Всички те носят имената на български ханове - "Хан Аспарух" край Варна (на 80 навътре в морето, с площ 14 220 кв. км), "Хан Кубрат" край Силистар (с площ 7000 кв. км) и между тях "Хан Тервел" (с предишно име "Терес" и площ 4032 кв. км), който тепърва ще получи разрешение за експлоатация.

Френската "Тотал" заедно с ОМВ и "Репсол" съобщи още миналата година, че е открила находища на черно злато и природен газ в северния блок "Хан Аспарух". Те обаче още не са стигнали до етап експлоатация. Предварително се смяташе, че

България може да спечели около 12 млрд. долара за 30 г.

Едновременно стана ясно, че в края на 2018 г. или в началото на 2019 г. "Шел" ще започне сондажи за нефт и газ на българска територия в блок "Хан Кубрат", близо до плажа Силистар. Това съобщи шефът на компанията Андрю Браун пред премиера Бойко Борисов през януари, когато се видяха на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

През март фирмата вече направи инвестиционно предложение

да търси гориво в границите на Блок 1-14 на "Хан Кубрат" в Изключителната икономическа зона на Република България в Черно море, на около 60 км от бреговата ивица, с дълбочина на водата 1200-1500 м.

Засега няма оценка за какви залежи става дума и колко пари може да влязат в бюджета, ако находищата се разработят и започнем да добиваме и продаваме петрол и синьо гориво.

Освен блоковете "Хан Аспарух", "Хан Кубрат" и "Хан Тервел", които се проучват, сигурно е, че от хидратните съединения в Черно море може да се добива природен газ. Става дума за

наличие на твърд кондензат

на природен газ.

Субстанцията е стабилна само при ниски температури и при налягане над 40 атмосфери. Ако се извади на повърхността, твърдият кондензат бързо се топи, като при това се получава изпаряване на метан. За първи път ценната суровина е открита през 1971 г. в Черно море. Добивът на природен газ от хидрати е на практика неизчерпаем източник на енергия, защото според проучванията запасите ще стигнат за период от 64 000 години.

Площта на зоната на стабилност на хидрати в Черно море е 280 000 кв. км. Печалбата от продажбата им, след като се превърнат в газ, би била 16,280 трилиона лева. Тази сума се равнява на

Брутния вътрешен продукт

на България за 407 години,

пресметна д-р Атанас Василев от Института по океанология, който участва в експедицията за добив на газ от хидратите в българската акватория.

По предварителните оценки на екипа между 10 и 20% от тези залежи се намират в български води, което значи, че приходите биха били между 1628 и 3256 милиарда лева.

Всички тези залежи и добиви на гориво може да станат златна мина за България много по-бързо, ако се реализира проектът на Реджеп Ердоган за прокопаване на канал "Истанбул", успореден на Босфора.

Четете още:

Съкровище за 16 800 млрд. на дъното на Черно море

Ердоган: Ще направя плавателен канал, успореден на Босфора

Находищата в българската акватория на Черно море, които ще се сондират.
Находищата в българската акватория на Черно море, които ще се сондират.