Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

-  Иван Портних: Трябват 100 млн. лева и градът няма да се наводнява - ще изградим разделна канализация

- Смерч мина през 2 села, отнесе покриви

Порой като този над кв. “Аспарухово” през 2013 г., който отнесе къщи и уби 13 души, потопи Варна в понеделник.

“От 13 до 13,30 ч са се изсипали от 75 до 100 л/кв. м дъжд. От 13,30 до 14,45 интензитетът на валежа достига до 160 л/кв. м, и то само за 5 мин”, съобщи кметът Иван Портних. Пороят разруши тротоари, отнесе асфалт от улиците, наводни подлези, общински сгради, болници и детски градини. Цяло чудо е, че пострадали хора няма.

128 сигнала за бедстващи автомобили и наводнени сгради са подадени на тел. 112. “До сутринта са отводнявани АГ болница, спешният център на “Св. Анна”, 3 детски градини, мазета на къщи”, обясни шефът на пожарната във Варна комисар Тихомир Тотев.

Пороят предизвика

безпрецедентни

задръствания в

целия град

Според експертите нито една канализация не би издържала на такова количество дъжд. Те обаче не скриха, че Варна има огромен проблем.

“Общо над 100 млн. лв. са нужни, за да не се наводнява градът при интензивни валежи. От десетилетия проблемът остава нерешен, тъй като в централната градска част битовата и дъждовната канализация трябва да се разделят. Изграждането на разделна канализация в центъра на града ще струва над 60 млн. лв. Проект има, но финансиране – все още не. Необходим е и нов колектор Битоля-Пирин, който би поел дъждовните води, които в момента се стичат от горната до долната част на Варна. Неговото изграждане ще коства 40 млн. лв.”, обясни кметът Иван Портних. Обаче

под вода бе и

новооткритият

булевард

“Приморски”,

който беше ремонтиран основно и там бяха изградени разделни канализации. Според кмета това се случва, защото булевардът е в ниската част на града и всичко се стича към него.

“Щетите по тротоарите и настилката по новоремонтираните пътни участъци ще бъдат възстановени за сметка на фирмите изпълнители, като работата им започва още днес. Там, където има откъртен асфалт и е все още в гаранция,

ремонта ще

поемат фирмите

изпълнители

Където вече няма гаранция, парите ще бъдат отпуснати от общината. “Засега се справяме със ситуацията и не се налага да искаме финансова помощ от държавата”, увери Портних.

Той допълни, че строителството на най-мащабния проект във Варна - новия бул. “Левски”, ще бъде спряно, докато изсъхне напълно почвата по трасето.

“Смерч е преминал през две села по време на бурята. Има отнесени покриви на къщи. Пострадали хора няма. Поддържахме постоянна връзка с кметовете, те казаха, че могат да се справят със ситуацията със свои сили”, обясни Купен Пашов, началник-отдел “Дейности по защита на населението” в община Варна.

“12 къщи са без покриви в с. Куманово и още 8 в Климентово. На пострадалите семейства ще бъдат отпуснати еднократни помощи от 325 лв. Само едно семейство е без дом, но им е осигурено място. Бедстващи хора няма”, каза областният Стоян Пасев.