Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Никола Вапцаров
Никола Вапцаров

Да пуснат “Прощално” на фона на голи мъже и жени с влажни погледи, е подигравка

Шокиран съм. Беше ми паднала батерията и няколко часа бях без телефон. Когато го включих вечерта, получих 20 съобщения от мои приятели, които ме информираха.

Мисля, че четат Вапцаров малко както дяволът - Евангелието.

Не разбирам защо от всички негови стихотворения са взели за чалга песен може би най-неподходящото. Това са последните предсмъртни строфи на поета, в които изразява искрените си чувства на човек, който знае, че след часове ще умре, към съпругата си. Нещо отдалечено на светлинни години от пошлостите, които виждаме в клипа.

Говорим за човек, който всеки момент ще получи куршум заради вярата си в бъдещ по-добър свят. Стиховете са прощални към жената, която оставя вдовица.

С цялото ми уважение към таланта и качествата на екипа, подготвил клипа, контекстът, в който е поставено стихотворението, е доста неприятен. Той е сексуално натоварен. А думите на Вапцаров са лишени от сексуален подтекст. Именно тази мерена реч участва в сборници за световна любовна лирика. Признато е като едно от класическите в този жанр.

Ако бяха взели "Песен за човека", може би по-малко щях да се шокирам. Това ми дойде в повече.

Разбирам, че Вапцаров е част от културата на България и от живота на българина и литературата. Не можем да спрем музикантите да го интерпретират.

Минали са над 70 г. от смъртта му, вече няма авторски права и стихотворенията може да се използват свободно. Но като наследник на поета призовавам всички да бъдат отговорни към творчеството му. Не може да вкарваме Вапцаров в чалга контекст. Той е антипод на подобен жанр.

Надали би слушал чалга, ако беше наш съвременник. Не искам да кажа нищо лошо, има и качествени парчета в попфолка, но да се придава еротично-сексуален смисъл на стиховете на Вапцаров, не е редно.

Ние като наследници нямаме нищо против творчеството му да се използва от различни автори, радваме се и насърчаваме такава инициатива. Но трябва да се прави с мярка, а не да се подиграваме.

Знам, че по легален начин не мога да реагирам, защото не притежавам права. Мога да апелирам към съвестта им да пазят паметта на това светило в нашата литература, което не трябва да се омърсява.

Ако използваха само една-две думи или стих, но цялото "Прощално" да го пуснат на фона на голи мъже и жени с влажни погледи, излиза извън добрия тон.

Апелирам да не го правят, защото е срамно за тях. Вапцаров е велик, няма да го направят по-малко велик с тази интерпретация.

Силно съм разочарован, но същевременно ми се ще авторите да реагират адекватно. Въпрос на тяхната съвест е дали да спрат клипа. Не слушам чалга и не знам дали парчето има елементи на хит в този жанр. Апелирам към хората, които ще слушат, да не го превръщат в сензация и да отмине като чудо за един ден.

Не бих искал да ангажирам държавата. Тя няма защо да се меси, живеем в демокрация. Вапцаров е умрял заради демокрацията. Той попада под ударите на закона заради стихотворението "Селска хроника" - заради вярата си, че ще има по-свободно общество. Нека хората да не остават безучастни. Надявам се да има положителна реакция - друг изпълнител да направи нещо по-добро със стихотворение на Вапцаров.

Преди 2 г. момчетата от "Проект "Зората" направиха хип-хоп версия на "Песен за човека". Дойдоха и питаха, ние нямахме право да им откажем, но проявиха уважение. Парчето им е страхотно, качествено, нямаше намеци за сексуалност. Влязоха в духа на това, което иска да каже Вапцаров.

Иначе всеки е свободен да прави каквото иска. Надявам се българският народ да се възпротиви на тази чалга по "Прощално".

И много ми се иска това да не е следващата тенденция, да не станем свидетели как строфи на Ботев или на Смирненски се превръщат в следваща чалга интерпретация. Опасявам се да не започне поредица. Биха се похабили страхотни лирични стихотворения. Да не им хрумне да опошлят "Опълченците на Шипка" или "Я надуй, дядо, кавала".