Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Час Фаган
Час Фаган

След специализация в Ленинград се шокирал от комунизма и се насочил към изкуството

Проучвал хобитата и навиците на хората, които изобразява, работел по снимки

Бронзовата скулптура на Сакскобургготски тежи 5 кг и е в библиотеката му в Мадрид

5-килограмова глава на царя му е подарил изненадващо известният американски скулптор и художник Час Фаган.

Поводът е 80-годишният юбилей на Симеон Сакскобургготски, който той празнува миналата година.

Творбата е изработена от бронз и е покрита със специална патина от синтетично масло, уточниха от секретариата на бившия премиер пред "168 часа". Заедно с постамента е висока 35 см. Пратката е получена в къщата на Симеон II в Мадрид. За да издържи на дългия полет, тя е била опакована по специален начин.

Бронзовата глава е покрита със специална патина със синтетично масло.
Бронзовата глава е покрита със специална патина със синтетично масло.

Сакскобургготски решил, че е подходяща да краси библиотеката на испанското му жилище. Засега

нямал намерение

да я премества в софийската си резиденция “Врана”.

Това би било рисковано, а и ще струва скъпо, твърдят запознати.

Час Фаган е познат в цял свят най-вече с изработката на скулптурите на всички 45 президенти на САЩ. Заел се е с тази мащабна работа през 1999 г., когато получил поръчка за изложба от известния тв канал Си СПАН и Асоциацията по история на Белия дом. Дали са му само 3 месеца, за да извае управлявалите дотогава 42-ма държавни глави. Впоследствие при избирането на следващите - Джордж Буш-младши, Барак Обама и Доналд Тръмп, е попълнил колекцията, която пътува често из отделните щати.

Час Фаган разказва в свои интервюта, че имал сериозни трудности при изобразяването на Доналд Тръмп. Огледал много негови снимки и избрал рекламно онлайн фото, на което президентът изглеждал по-спокоен от обикновено: "Специфичната линия на веждите му пречи да се нарисуват очите му. На повечето снимки те не се виждат, а биха придали топлота и индивидуалност на портрета, така че се опитах да ги подчертая."

Царят се познава от 60-те години с бащата на Час Фаган, който тогава е бил американски представител в Брюксел и е отговарял за връзките между САЩ и Европейския съюз. Там е отраснал и днешният скулптор.

Той не е учил в художествена академия. Завършил е съветски науки в Йейл и специализирал накрая в Ленинград. В няколко интервюта разказва, че

преживяното в бившия Съветски съюз го шокирало

до такава степен, че не можер да продължи се занимава с комунизма. И тогава се насочва към любимото си забавление от ученическите и студентските години - да рисува карикатури.

Главата на Симеон Сакскобургготски също като този на Тръмп е изработен само по снимки. Царят не е позирал лично, нито е изпращал фотоси. Когато работел по портрета на даден човек, художникът проучвал живота му, хобитата, професионалните му занимания.

В свои интервюта заявява, че 95% от работата му са на ръка.

Имал навика винаги да добавя някакъв щрих от себе си в образа на модела. Например Джон Кенеди гледа леко настрани, малко е дистанциран, което не е било характерно за застреляния държавен глава. Той обаче не е вдъхновявал Час Фаган за повече от една скулптура.

За разлика от него Роналд Рейгън се радва на пет статуи, дело на прочутия художник. Първата е монтирана върху парче от Берлинската стена. Втората е 213-сантиметров постамент, разположен на едноименното летище във Вашингтон. Третата е пред ротондата на хълма Капитолий, където се намира американският Сенат.

Нанси Рейгън толкова харесала приликата между мъжа си и скулптурите, че поръчала на Час Фаган да извае общ постамент на двамата съпрузи и го поместила в президентската библиотека. Последният бюст на Рейгън е в Лондон.

Талантливият артист е получил отговорната задача

да изобрази

и Майка Тереза

за официалната церемония по нейната канонизация на 4 септември 2016 г. Поръчката от Ватикана дошла 4 месеца по-рано и трябвало да действа бързо.

Не одобрявал снимките, по които трябвало да работи, и се чудел как да постъпи, когато видял статуя на известната монахиня в парка, в който отишъл да се разхожда. Тогава извикал фотографа, за да я снима, защото харесал точно този образ със сключени в молитва ръце.

За да постигне желания фон и светлина, този път на Час Фаган не му била достатъчна само снимката.

Накарал жена си Кейт да му позира със сключени в молитва ръце

като Ангела на бедните.

И докато 52-годишният художник не се е срещал лично с нея, той е разговарял около един час с астронавта Нийл Армстронг, преди да направи негов бюст. Творецът имал нужда да уточни някои детайли за образа на първия стъпил на Луната човек, но в нито едно от интервютата си не разкрива за какво става въпрос.

След тази среща Фаган изработва скулптура на младия астронавт, която е изложена в университета "Пардю" срещу сграда, носеща името на Армстронг.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Царските имоти - драма с куршуми, бомби и потопи

Кодовете на цар Борис ІІІ - наричал Хитлер “Върбан”, Мусолини - “Фирмен”, себе си - “Тошо”, “Рилски” и “Соколски”