Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Феновете обвиняват шефката на Lucasfilm Катлийн Кенеди за несполучливия нов филм и “убиването” на култовата сага

Амбициозната 25-годишна Катлийн успява да си издейства работа като секретарка на Стивън Спилбърг. Тя много добре знае, че ако си изиграе картите добре тази работа ще я изстреля в холивудските висини.

Катлийн изобщо не копнее да се изявява пред камерата, тя има далеч по-голяма жажда за власт. Родената в Бъркли американка постепенно успява да впечатли своя работодател и да спечели доверието му, като дори след време тя заедно със своя бъдещ съпруг Франк Маршал и Спилбърг основават продуцентската компания Amblin Entertainment.

Днес Катлийн Кенеди

е една от най-влиятелните жени в киноиндустрията,

която оглавява компанията Lucasfilm от деня на нейното придобиване от "Уолт Дисни Къмпани" и дирижира управлението на марките, свързани с франчайза "Междузвездни войни".

Именно тя е сочена и за големия виновник за провала на новия филм "Соло: История от Междузвездни войни", който според заклетите фенове на космическата сага е далеч от вселената на Джордж Лукас и трябва да бъде бойкотиран. Негодуванието на по-емоционално обвързаните с поредицата зрители и липсата на интерес у останалите съвсем естествено дава своето отражение върху резултатите на продукцията в боксофиса.

Лентата удари рекордно дъно, като отчете едва $84 751 000 за първия си уикенд в кината вместо очакваните 150 милиона, и то при бюджета си от $250 милиона. У нас пък приключението на Хан Соло в криминалния свят на далечната Галактика оглави класацията на най-гледаните заглавия с 20 766 зрители и приходи от 244 049 лева за първите три дни на екраните.Това обаче са и три пъти по-ниски печалби и зрители от българската премиера на последната засега част от сагата през декември миналата година.

Все пак в световен мащаб към момента печалбите са далеч от пресмятания предварително минимум. Настоящите резултати обаче дават надежди на най-разочарованите фенове, че в крайна сметка ще бъде поставена под въпрос идеята за реализиране на още два филма за младия Хан Соло и такива за други герои от сагата.

Някои хора обаче са скептични, че продуцентската компания ще се откаже от

бъдещото "убиване" на феноменалната поредица.

Всеобщото мнение е, че Кенеди ще изстиска по всички възможни начини благодатното завещание на Джордж Лукас, без да има значение какви творения ще се пръкнат на големия екран от тази нейна амбиция.

Все пак последната продукция "Междузвездни войни: Епизод VIII - Последните джедаи" с бюджет от $200 млн. заработи $1,332 милиарда в световен мащаб, а предходната година първият филм от поредицата "Антология" - "Rogue One: История от Междузвездни войни" спечели $1 056 057 273, отново с бюджет от $200 млн.

Всъщност още преди "Соло: История от Междузвездни войни" да излезе на голям екран, Кенеди успя да разгневи почитателите на сагата с уволнението на титулярните режисьори Фил Лорд и Крис Милър почти на финала на снимачния процес. Много хора разчитаха именно на техните доказани умения за "спасяването" на проекта, който така или иначе не будеше огромни очаквания.

Фил Лорд и Крис Милър със звездите в лентата.
Фил Лорд и Крис Милър със звездите в лентата.

По повод на тяхното разграничаване от проекта Variety писа, че те са имали сериозни търкания с Кенеди, както и със сценариста и продуцент Лорънс Каздън. Според източник на изданието голямата шефка изобщо не харесвала двамата режисьори и не одобрявала дори начина, по който двамата си "сгъвали чорапите".

"За съжаление, нашата визия и процес на работа не са на една линия с тази на партньорите ни по проекта - заявиха Фил Лорд и Крис Милър. - Обикновено не сме фенове на израза „creative differences”, но в случая клишето е вярно. Наистина сме горди от невероятната и първокласна работа на нашия екип."

Емилия Кларк в кадър от филма.
Емилия Кларк в кадър от филма.

Никой обаче не пита зрителите чий начин на гладене, пране и снимане биха предпочели, а и със сигурност всякакви рокади в последния момент трудно биха били от полза за филма, та дори на помощ да бъде извикан и двукратен носител на "Оскар" като Рон Хауърд.

Изобщо Кенеди често не намира общ език с доста хора. По време на фестивала в Кан президентът на Lucasfilm сподели изненадващата новина, че се готви спиноф филм и за Ландо Калрисиан (отново изигран от Доналд Глоувър), който се появява за първи път в "Империята отвръща на удара" с иконичното изпълнение на Били Дий Уилямс.

Списанието Premiere France съобщава тази новина, но след публикуването на статията Lucasfilm ги информира, че е имало някакво неразбирателство между техния журналист и Катлийн Кенеди. Така от компанията допълват, че много биха искали да разкажат история за Ландо Калрисиан един ден, но в момента такава не е на дневен ред, но според тях би било забавно да разкажат тази за Хан и Чуи.

Изглежда прекаленият стремеж на Кенеди

да има

последната дума

се оказва катастрофален за продължаването на живота на "Междузвездни войни" на големия екран. Със сигурност нейното умение да държи изкъсо всичко и всички е в основата на кариерния й възход. Все пак самият Джордж Лукас, който е известен като "маниак на тема контрол", я посочи лично за своя наследничка и изглежда я е припознал като своя дъщеря в това отношение. Друг е въпросът обаче дали у нея има дори част от неговия творчески гений.

Факт е, че критиките към целия филм "Соло: История от междузвездни войни" са безброй - от играта на Олдън Еренрайх и изпълнението на звездата от "Игра на тронове" Емилия Кларк, която е като пришита към историята, та чак до новата визия на кораба "Хилядолетния сокол".

Еренрайх като нищо може да излезе най-големият губещ от цялата ситуация. Той триумфира, като пребори над 3000 яростни претенденти за подмладяването пред камера на любимия герой Хан Соло - роля, която посипа с блясък името на Харисън Форд, и трябваше да го изстреля във висините, но сега сякаш може да го запрати на дъното.

Още четете:

Сандра Бълок заема мястото на Клуни, Кейт Бланшет - на Брад Пит в “Бандитките на Оушън”

След дядо ми Вапцаров чалгата ще посегне и на Ботев