Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Донка Байкова: Трансмазнините в сиренето и кашкавала водят до инсулт и инфаркт

- Г-жо Байкова, какво се съдържа в сиренето, кашкавала и маслото?

- Правят се основно от палмово масло, а трябва да се използват натуралните млечни киселини.

- Какво причинява на организма използването на палмовото масло в млечните продукти?

- То е растителна мазнина. По състав е твърд компонент, много приличащ на свинската мас. Такава й е характеристиката. Когато обаче производителите на млечни продукти го използват като

основна съставка,

те го трансформират промишлено в още по-твърда консистенция. Това се прави с цел придаване на структура и плътност особено при сирената, удължаване на срока на трайност, постигане на сравнително добър вкус и поевтиняване на продукта. В случая обаче палмата придобива несвойствен3и за човешкия организъм трансмастни киселини, които всъщност са рискови за здравето на хората.

Организмът ниняма ензимни системи, които да ги разградят и излъчат от тялото и те си остават много дълго време в нас. Когато са в по-голямо количество, организмът ни буквално се задъхва.

- Къде точно се позиционират в тялото ни?

- Всъщност те се наместват в клетъчните структури. Заемат мястото на есенциалните ненаситени мастни киселини, които са структурни елементи на клетъчната стена. Когато тя се сдобие с трансмастните киселини,

спира дори да разпознава чуждите агенти

Тоест отнема й се функцията да брани клетките от болестотворни фактори.

- Трансмастните киселини могат ли да доведат до някакви болести?

- Разбира се. Изследване доказа, че от 6 до 8 грама, приети за ден повишават холестерола в кръвта от 5 до 7 мг на децилитър. Това е огромно увеличение, което е

опасно и води до появата на лошия холестерол

Нарастват и триглицеридите. Отделно са причина за затлъстяването и наднорменото тегло, а оттам и за появата на диабет тип 2. Съответно водят до инфаркт и инсулт. Най-лошото в случая е, че има съмнения, че са рискови и могат да доведат до рак, но все още текат проучвания по въпроса. По тази причина започна кампания за премахването им от храната на човека.

- Смятате ли, че може да бъде забранено използването на палмово масло в млечните продукти?

- Трябва. Белгия беше първата страна, която премахна трансмастните киселини. Веднага след това там беше направено изследване, с което се установи, че тяхната обща смъртност от сърдечносъдови болести значително се е понижила. А при нас си остава много висока - над 65% от нашето население умира от инсулти и инфаркти. Причината е, че трансмазнините образуват атеросклеротични плаки,

които запушват кръвоностните съдове,

захранващи органите и водят до заболяванията на мозъка и сърцето. Е, да приемем, че поради новите технологии стентовете и байпасите ще спасят сърцето, но по смъртност от мозъчен кръвоизлив си оставаме на челните позиции в света.

- Какво смятате за предложението на Министерството на земеделието по този проблем?

- И у нас

ще се опитат да ги премахнат

Целта на министър Румен Порожанов е да се забрани една и съща фирма да произвежда както млечни продукти по БДС, така и такива с частично хидрогениране на палмовото масло.

Лошото сега е, че повечето производители не ни съобщават истинските стойности на трансмастните киселини.

Коментара ()

Вашият коментар