Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Аркадий Бабченко СНИМКИ: Ройтерс
Аркадий Бабченко СНИМКИ: Ройтерс

Руският журналист и писател, яростен критик на Кремъл Аркадий Бабченко бе убит вчера вечерта в Киев, където живееше в доброволно изгнание. Бабченко казваше, че е заплашван заради това, че е разобличил ролята на Русия в конфликта в Източна Украйна, предаде Франс прес.

Полицията в Киев веднага каза, че отдава преимущество на версията, че убийството е свързано с професионалната дейност на Бабченко - бивш руски военен, който е участвал във войните в Чечения, а след това станал опитен и уважаван военен кореспондент. Убийството му породи шок в журналистическите среди както в Русия, така и в Украйна. Това е второто убийство за по-малко от две години на журналист, оспорващ политиката на руското правителство и живеещ в Киев. На 20 юли 2016 г. руско-беларуският гражданин Павел Шеремет загина в експлозия на бомба, поставена под колата, която управляваше в центъра на Киев. Това престъпление все още не е разкрито, предава БТА.

Аркадий Бабченко бе намерен убит в дома си в предградие на Киев, според говорителя на националната полиция Ярослав Тракало. Съпругата на журналиста е била в банята, когато чула изстрел. Тя излязла и видяла мъжа си окървавен. Той починал в линейката, превозваща го към болницата. Във Фейсбук колегата му, журналистът Осман Пачаев написа, че Бабченко е застрелян с три изстрела в гърба на стълбите в кооперацията си, когато се връщал от пазар.

Четиридесет и една годишният Бабченко участва в двете войни в Чечения като войник, преди да стане изключително критичен към Кремъл журналист. Той разказа за войните в Чечения в книга, издадена във Франция под заглавието "Цветът на войната".

Преди да напусне Москва той е сътрудничил на опозиционния вестник "Независимая газета" и на руското радио "Ехото на Москва". Бабченко е бил в Източна Украйна, където конфликтът между проруските сепаратисти и украинската армия отне живота на над 10 000 души за четири години. Той разкритикува ролята на Русия в този конфликт, подкрепяйки тезата на Киев и на западните страни, според които Русия поддържа военно сепаратистите, нещо, което Москва винаги е отричала.

Бабченко напусна Русия през февруари 2017 г., говорейки тогава за ужасяваща кампания на тормоз срещу него след публикация в социалните мрежи относно разбиването на руски военен самолет на път за Сирия в края на 2016 г. Журналистът твърдеше, че е получил хиляди заплахи. Първо той живя в Чехия и в Израел, преди да се установи в Киев.

От една година Бабченко водеше емисия по украинската частна телевизия АТР. Съветник на украинския министър на вътрешните работи, депутатът Антон Герашченко намекна, че Русия стои зад убийството. Тази версия споменаха и някои украински журналисти.

Представителят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, отговарящ за свободата на медиите Арлем Дезир каза, че е възмутен от този ужасен акт и призова властите за бързо и щателно разследване.

Москва пък изисква от украинските власти да положат всички усилия с оглед ефикасно разследване. Във Фейсбук руското външно министерство каза, че кървавите престъпления и тоталната безнаказаност са се превърнали в рутина за режима в Киев. Освен журналисти, през март 2017 г. бивш руски депутат, подслонил се в Украйна, бе застрелян в центъра на Киев.

Руският следствен комитет, орган подчинен пряко на Кремъл, обяви започването на разследване за криминално деяние.

Украински полицаи забелязали цветя, оставени близо до входа на дома на Бабченко.
Украински полицаи забелязали цветя, оставени близо до входа на дома на Бабченко.