Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Белгийската прокуратура разследва като терористичен акт стрелбата в Лиеж, предаде БТА. По време на нападението загинаха общо четирима души, в това число двама полицаи и стрелецът.

По информация на в. "Соар" престъпникът е отнел оръжието на полицай при рутинна проверка на документи, застрелял е него и партньора му, а също така, вероятно случайно, е убил пътник в преминаваща по улицата кола, предаде ТАСС.

Телевизия Ер Те Ел каза, че престъпникът се казва Бенжамен Ерман, роден през 1982 година. Той е излязъл вчера от затвора, където е излежавал присъда за углавно престъпление. Там той общувал с "радикализирани затворници", добави телевизията.

Местни медии уточняват, че стрелецът, застрелян впоследствие от силите за бързо реагиране, е белгийски гражданин.

Свидетели уточняват, че той е викал "Алах е велик" и е разполагал с две огнестрелни оръжия. Твърди се, че е бил готов да умре и не е направил големи усилия да бяга от местопрестъплението. Уточнява се, че до вчера е излежавал присъда за прояви, несвързани с тероризъм, но е бил близък с радикализирани среди и самият той изглежда е бил радикализиран.

Според очевидци стрелецът е открил огън около автобус на градския транспорт, а после е влязъл в училище, откъдето са се чули множество изстрели, включително от автоматично оръжие. Медии твърдят, че първоначално нападателят е имал само нож, с който е посякъл полицаите, а след това ги е застрелял със служебното им оръжие.