Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Прокурсорът, който беше задържан в петък на пристанище Варна Запад се оказа 2.5 тона, а не 6, както съобщи в началото окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров. „Разминаването идва от там, че веществото бе пакетирано по абсолютно същия начин, като декларираната стока – а именно лимонена киселина. Първоначално бе съобщено, че в откритите 300 чувала има прекурсор, но се оказа, че има в 100 от тях. Всеки чувал тежи по 25 кг.”, обясни Чавдаров.

„Става въпрос за сравнително нов вид прокурсор, известен като „апа”. Засичан е и друг път у нас. Първоначално той е бил обявен като стойка с двойна употреба, но европейското законодателстов бе променено и вече попадна в списъка със забранени вещества. Знае се, че от него могат да бъдат направени огромен брой таблетки амфетаминопроизводни. От 1 кг. Излизат 10 000 таблетки. Общата цена на пазара е над 50 млн. Евро”, обясни зам.-директорът на Агенция митници Юлиян Мирков.

За контейнера се знае със сигурност, че е бил натоварен в Китай. В пристанище Варна Запад е пристигнал на 16-и май с кораб под турски флаг. Крайната точка на пътуването му обаче не е била България. Като получател е посочен гражданин на Европейския съюз, който не е билгарин, но разследващите отказват повече подробности, за да не бъде попречено на следствието. Засега няма задържани.

„Съират се доказателства и се работи активно по случая, за да могат да бъдат повдигнати обвинения. Тогава ще можем да кажем повече”, каза прокурор Чавдаров.