Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Монетите са 709 и са от различни исторически епохи. СНИМКА: Авторката
Монетите са 709 и са от различни исторически епохи. СНИМКА: Авторката

На летище Варна е задържан чужденец, опитал да изнесе от страната ни над 700 антични монети от различни епохи. Колекцията бе дарена от варненската митница на Регионалния исторически музей в морската столица.

"Това е най-голямото количество от антични и средновековни монети, заловени при опит да бъдат изнесени. Монетите са 709 и са от различни исторически епохи. Сред тях има монети от еленистическата епоха, римски, византийски, има две уникални монети на Цар Иван Александър и монети на третото българско царство", обясни шефът на варненската митница Светлан Савов. Той допълни, че чужденецът е декларирал безценната колекция като съвременни юбилейни монети. Проверяващите обаче се усъмнили най-вече в количеството и багажът му бил проверен щателно. Така монетите били открити и конфискувани. Срещу чужденецът е образувано разследване, самият той е задържан. Все още не е ясно дали е част от организирана група, използваща канал за трафик на ценности, или е работел сам.

"Трафикът на културни и исторически ценности нарежда на второ място по доходоносност като нелегален бизнес след трафикът на наркотици. Това сочи статистиката на световната митническа организация. Продажбата на оръжие и разпространението на фалшиви стоки остават на трето и четвърто място. Монетите са задържани със заповед на министъра на финансите и предадени на РИМ-Варна. За съжаление в страната ни има доста иманяри, защото това е доходен източник на печалба. Нямаме информация къде са намерени тези монети. Ние сме си изпълнили задачата да спрем този опит да бъде изнесено национално богатство", допълни Светлан Савов.

"Не може да бъде определена цена на тази колекция. От историческа гледна точка тя е безценна. Явно монетите са събирани доста дълго време. Те са от 5-6 епохи. Някои от тях са много запазени. Много е вероятно да са намерени в района на Варна, но не може да се каже със сигурност", допълни директорът на РИМ Варна д-р Игор Лазаренко.