Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

„Смешни българи, първо не искат газопровод, а после – искат.”

Това написа ръководителят на Центъра аз икономически изследвания на Института за глобализация и социални движения в Русия Василий Колташов в пост във фейсбук, след като публикува свое интервю за Федералната новинарска агенция. Ето какво казва пред медията:

„За разлика от София Москва не проявява интерес от „Български поток”. България е една от страните, които блокираха строителството на „Южен поток”. Тогава в София бяха категорично против. Едва ли „Газпром” продължава да храни доверие към България.

Сега ръководството на страната е уплашено, че ще трябва да плаща за газ повече, защото ще има транзит на синьо гориво от други държави.

Когато България блокира „Южен поток”, тя действаше в интерес на САЩ. И какво би й попречило в друг момент също да работи за САЩ? Между другото „Газпром” има интерес да разпространява газ на доста по-голяма територия от България. На компанията й е много по-изгодно да доставя синьо гориво на юг - в Италия, Испания, Франция. Затова според мен преговорите ще бъдат сложни.”