Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Майката на Ивайло - Анита Гълъбова, заедно с адвокатите си ще оспори присъдата пред Пернишкия окръжен съд.
Майката на Ивайло - Анита Гълъбова, заедно с адвокатите си ще оспори присъдата пред Пернишкия окръжен съд.

Бившият градоначалник на Трън Станислав Николов е оправдан за катастрофа по непредпазливост. Раненият преди 3 г. Ивайло завършва 3-и клас, мечтае да е полицай

“Законите трябва да са за всички, не само за бедните и за слабите. За случая със сина ми Ивайло прокуратурата си свърши работата. Сега очаквам същото и от съда на следващата инстанция.”

С тези думи Анита Гълъбова, майка на блъснато от джип момче пред училището в Трън, коментира оправдателната присъда на бившия кмет Станислав Николов.

В петък съдия Михаил Алексов от районния съд в Трън обяви Николов

за невинен за

причиняване на

катастрофа по

непредпазливост

След нея малкият Ивайло Стоянов, който по време на инцидента е ученик в 1-и клас, е с половин черен дроб и без далак. Мотивите на съда още не са публикувани.

Ивайло все още не пресича сам улици.
Ивайло все още не пресича сам улици.
На 13 ноември 2015 г. около 7,50 ч отивал към училището заедно с майка си, която е учителка. Преди кръстовището до СУ “Гео Милев” Анита се сетила, че е забравила чанта с учебници вкъщи. Казала на сина си да я изчака на тротоара, докато се върне. Според обвинението момчето опитало да мине зад училищен автобус, когато било пометено от задницата на джипа “Фолксваген Туарег” на кмета, който също возел своя син до училището.

Разследването първоначално беше прекратено от трънските полицаи и прокурори. Те приеха, че момчето само се е блъснало в джипа на кмета. Становището им предизвика скандал и през 2016 г. случаят стигна до главния прокурор Сотир Цацаров. За да има обективно и безпристрастно разследване, той го иззе от трънските прокурори и го предаде на колегите им в Перник.

Станислав Николов хвърли оставка през юни м.г., когато делото срещу него започна в съда.
Станислав Николов хвърли оставка през юни м.г., когато делото срещу него започна в съда.
Случаят бе коментиран и от премиера Бойко Борисов, тъй като Николов бе издигнат за кмет на Трън от ГЕРБ. “Нито искам да го виждам, нито да го чувам”, каза Борисов.

Разследващите в Перник установиха, че Николов не бил внимателен и предпазлив и не намалил скоростта, въпреки че с джипа си се приближил към училището. Не се съобразил и с предупредителния знак “Деца” и блъснал Ивайло. Тезата на обвинението е, че кметът е карал с 25 км/ч, но въпреки тази скорост не може да спре при внезапната поява на детето.

“Възможност за предотвратяване на инцидента е имало, при условие че скоростта не е надвишавала 11 км/ч”, казаха от прокуратурата, позовавайки се на експертни заключения.

През октомври 2016 г. Анита разбира от главния прокурор Сотир Цацаров, че на кмета вече е повдигнато обвинение за катастрофата.

Месеци по-късно Пернишката окръжна прокуратура внася делото в съда в Трън. Първото заседание е на 23 юни 2017 г. Тогава съдия Алексов оглавява съда в Трън, сега вече е шеф на Пернишкия районен съд.

При старта на процеса една от най-ключовите свидетелки по делото - Любка Лазарова - очевидец на катастрофата, разказа, че заради делото Николов е почернил живота ѝ. “Лично ме е заплашвал, че ще ме зарита.

Междувременно

дори спряха

майчинските на

дъщеря ми,

твърди Лазарова. След като дала показания, Николов я нарекъл “голтачка”. Свидетелката твърди, че Николов искал да пропъди и семейството ѝ от Трън.

Училището в Трън, пред което е станала катастрофата.
Училището в Трън, пред което е станала катастрофата.
Делото приключи на 18 май т.г. Три дни по-късно Анита отчетливо си спомня думите на съдията Алексов: “Признавам Станислав Николов за невиновен!”.

“Държавата е длъжна да ни осигури посредством законите справедливост, уважение и спокойствие, за да можем да си гледаме децата”, коментира Анита.

Николов не присъства на нито едно от заседанията, което е негово право по закон, тъй като е подсъдим за леко престъпление. Не се възползва от последна дума в съда.

По време на делото съдът назначава четвърта комплексна експертиза за катастрофата. Тя сочи, че “тежките травматични увреждания на Ивайло са в резултат на действието на твърди тъпи предмети със значителна сила”, но не казва какви са. В заключението си експертите обясняват, че

нараняванията

на Ивайло са

от удар или

притискане

Съдия Михаил Алексов вече е шеф на районния съд в Перник.
Съдия Михаил Алексов вече е шеф на районния съд в Перник.
Според вещите лица в момента на удара джипът на Николов се е движел със скорост между 16 и 20 км/ч.

Адвокатите на Ивайло ще обжалват оправдателната присъда на Николов пред окръжния съд в Перник.

Трънчани още при началото на делото коментираха пред “24 часа”, че Николов няма да бъде осъден.

“Ще се спаси, по-зъл е и от Ценко Чоков. Недосегаем! Два пъти е бил временно отстраняван от кметския пост заради разследвания. После винаги се връщаше, защото делата се прекратяваха”, казваха граждани, но не смееха да излязат публично с имената си. Страхували се от Николов, въпреки че той вече не е кмет. Мястото му в общината бе заето от заместничката му Цветислава Цветкова, а той се зае с частен бизнес в земеделието.

Ивайло още не се е отърсил от травмата след катастрофата.

Пресича улици

заедно с

близките си

“Съучениците му ходят сами на училище, а той още не”, казва майка му.

В края на май момчето ще завърши 3-и клас. Мечтае да стане полицай. Играе и футбол по 2 ч на ден. Родителите му обаче постоянно следят дали не се преуморява и с какво се храни заради проблемите с черния дроб.

Вчера Николов не вдигаше мобилния си телефон. По-рано той каза пред “24 часа”, че малчуганът сам се блъснал в задния ролбар на джипа му. “Детето беше преместено да се лекува в Перник. Намерих доктори, звъних по телефони... Давах пари на семейството за лекарства, за лекари и за всичко, каквото се наложи”, обясняваше кметът.

През 2016 г. от прокуратурата съобщиха, че Николов е разследван и за афера с европейски фондове.

Разследването вече е прекратено, заяви вчера прокурор Галина Антова от Пернишката окръжна прокуратура след запитване на “24 часа”. В случая ставаше дума за това, че като земеделски производител Николов ползвал фалшиви договори за аренда на земя, за да получи пари от фондове на ЕС.

Първоначално разследването е прекратено от прокурори в Перник, но през 2016 г. Цацаров отмени постановлението и проверките продължиха. “След новото прекратяване е извършена служебна проверка от апелативната прокуратура в София. Тя приема, че правилно и законосъобразно делото е прекратено”, заяви прокурор Антова пред “24 часа”.