Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лучано Байети е на 71 г. и се е пенсионирал като училищен директор.  СНИМКИ: ФЕЙСБУК
Лучано Байети е на 71 г. и се е пенсионирал като училищен директор. СНИМКИ: ФЕЙСБУК

Още през 2002 г. - “само” с 10 вуза зад гърба си, влиза в Книгата за рекордите на Гинес

Като ученик 3 пъти го късали на изпит

Вечер заспива за 1 час и после учи 3 часа, докато му се съберат 4 часа сън

Лучано Байети от Велетри, до Рим, е човекът с най-много дипломи за висше образование в света - 16. Още през 2002 г., когато има все още "само" 10 висши, влиза в Книгата за рекордите на Гинес.

И въпреки многото си дипломи, сред които по политология, философия, филология, право, той изкарва прехраната си най-вече като учител по физическо.

Италианецът има и много следдипломни специализации.

Байети смята за най-важна дипломата си от италианския Институт за физическа култура, защото именно благодарение на нея е назначен на държавна работа, т.е. като учител по физическо. Така има твърда заплата и сигурност, които са му необходими, за да изгради и издържа семейство.

Байети е работил и като военен.
Байети е работил и като военен.

По този начин Байети се чувства свободен да се отдаде на страстта си към учението, която открива у себе си. От друга страна обаче има и финансова стабилност, за да може да плаща университетските си такси. "Инвестирах в книги", казва Байети пред италиански медии.

След Института за физкултура Байети завършва педагогика - тя му помага в отношенията с учениците му. Посещавайки курсовете в университета, Байети разбира, че да бъде сред млади хора и студенти, му харесва, затова решава, че това е неговият свят. Така след педагогиката следва филология, социология, право, политология и не спира дотук.

"Когато уча, се чувствам свободен.

Четенето на учебници ми дава спокойствие", разказва Байети. Той учи предимно нощем. А как точно го прави? След вечеря си ляга да спи в 21,30. В полунощ се събужда и учи един час. После пак спи за час и в 3 часа пак става да учи. Или с други думи, той спи по 4 часа на денонощие.

"Преди изпити повтарям всичко на глас пред портрета на френския аристократ, който е в стаята ми". За Байети ученето означава свобода, но освен това му помага и в разбирането на хората, в изграждането на по-добри отношения.

Всяка диплома за висше означава 2000 евро на година за Байети - толкова плаща за университетски такси. Повечето от дипломите си италианецът взема в римския университет "Сапиенца", който е един от най-авторитетните в Италия и Европа. Като най-трудно Байети определя учението си по право. Много от професорите, които го изпитват, са предварително предупредени от секретарките си, че "идва Пайети". Ако му пишат по-ниска оценка, той обикновено протестира, защото "има повече образования от тях".

И всичко това при положение, че като ученик в класическия колеж Байети бил скъсан на три изпита. В Университета италианецът е късан един-единствен път - по картография, но после я взема. Той обаче никога не се е записвал да учи точни науки, защото там главата му блокирала. Освен учител по физическо, Байети е бил и училищен директор, като такъв се и пенсионира.

Бил е и военен, работил е и в "Червения кръст".

През цялото време, докато учел, Байети и работел, а същевременно и изграждал семейство. Днес той има 23-годишен син, който учи вече за второ висше.

На фона на Байети, който преподава физическо с 16 висши, много от италианците, които ръководят страната през последните десетилетия, нямат нито една диплома. Доста показателна е историята на последната министърка на образованието Валерия Федели - тя няма завършено висше.

Подобно на нея нямат диплома от университет и трима други нейни колеги от правителството на Паоло Джентилони - министрите на здравеопазването, правосъдието, труда и социалните грижи.

Политическите лидери, получили най-много гласове на последните общи избори, също са без висше. Луиджи ди Майо, лидер на движението "5 звезди", което получи най-много гласове, може да се похвали, че е заработвал като стюард по стадионите, като уебмастър, поправял е и компютри.

Матео Салвини, лидерът на Лигата, също няма диплома за висше, въпреки че

12 години се е мъчил из коридорите

на факултета по история. Преди да се захване с политика, Салвини разнасял бургери и пици. Джорджа Мелони, лидерката на партията "Италиански братя", им прави компания в клуба на невисшистите - преди да стане политик, тя заработвала като детегледачка и продавачка по пазари.

Без диплома за висше са обаче и бившите премиери и политически лидери Бетино Кракси и Масимо д'Алема.

Четете още:

Откриха ли мощите на св. Петър и парче от роклята на Света Богородица?

В Алпите Калина загива заедно със съпруга си Марио Кастильони. Българката и италианецът били водачи на групата