Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Останките, които откриват спасителните екипи, са прекалено надълбоко, за да може да се изследват.
Останките, които откриват спасителните екипи, са прекалено надълбоко, за да може да се изследват.

Пренасяли въглища от Европа, от които под палубата се насъбрал метан, който експлодирал

Засекретени са находките от два миночистача, също намерени на дъното на океана

Останки от мистериозно изчезналия малайзийски самолет не бяха открити в Индийския океан, но по време на спасителната акция бе разкрита загадка за съдбата на два изчезнали през ХIХ век кораба. Те са потънали след

катастрофални експлозии

на борда. Това пише сайтът "Хистъри".

Когато обхождат морето с детектори, специалистите намират нещо друго - останки от два потънали кораба, които стоят на дъното на океана от 150 г. Експертите от Западния австралийски музей смятат, че са от средата на ХIХ век и са превозвали въглища.

Първият е открит през май 2015 г.

Плавателният съд е с

дървен корпус.

Произходът му е неизвестен, но специалистите твърдят, че е построен по европейски модел. Задачата да се идентифицира откъде е идвал плавателният съд е трудна, защото по онова време

в океана са изчезнали хиляди.

След обстоен анализ на видеоматериала експертите от Западноавстралийския музей смятат, че са разбрали от кои кораби са отломките.

За единия има колебание дали е бригантината (двумачтов ветроходен кораб - бел. ред.) "У. Гордън", която изчезва през 1877 г. на път от Шотландия към Австралия с 10 души екипаж на борда, или лодката "Магдала", която потъва през 1882 г. на път от Уелс за Индонезия.

Според доклада на музея плавателният съд вероятно е потънал вследствие на експлозия. В онова време товарните отделения са се взривявали често по две причини. Едната е, че под палубата се акумулирал метан, който избухвал. А другата -

от движението въглищата се загрявали

прекалено силно и това предизвиквало възпламеняване.

Вторият мистериозно открит кораб е железен и е намерен през декември 2015 г. Най-вероятно става дума за "Уест Ридж", ладия, която за последно е видяна да тръгва от Англия към Индия през 1883 г. За нея няма яснота какво е превозвала.

Плавателният съд е забелязан източно от търговския път Европа - Азия и предполага, че може да е тръгнал да търси помощ от най-близкото пристанище в Австралия.

Тези два кораба покрай бреговете на Австралия са откритите на най-дълбоко останки от потънали лодки досега в Индийския океан.

Двата старинни плавателни съда се намират на около 36 км един от друг и на 2300 км от Западна Австралия.

Те лежат на около 3,7 км

под морското равнище

- прекалено дълбоко за гмуркачи, за да се опитат да открият някакви артефакти, които да потвърдят кои са корабите.

По време на издирвателната акция за малайзийския самолет са открити и два траулера (миночистачи - бел. ред.), потънали в края на ХХ век, но Бюрото за транспортна сигурност в Австралия, което наблюдава търсенето, не е поискало музеят да ги изследва.

Ладията “Уест Ридж” е видяна за последно на път от Англия към Индия през 1883 г.
Ладията “Уест Ридж” е видяна за последно на път от Англия към Индия през 1883 г.