Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Първият ден от разкопките в местността Кастана. (От ляво надясно: Тотю Тотев, Иван Йорданов, пазачът, Ст. Витлянов, Константин Тотев, до тях е седнал Стойчо Бонев).
Първият ден от разкопките в местността Кастана. (От ляво надясно: Тотю Тотев, Иван Йорданов, пазачът, Ст. Витлянов, Константин Тотев, до тях е седнал Стойчо Бонев).

Оплакала се пред бившия социален министър Емилия Масларова, че трудно живее с пенсия от 80 лв.

На 11 април 1978 г., докато бригадата засажда лозов масив, Мария Вичева от Велики Преслав първа забива пръчка в златните накити.

В първия момент, изваждайки от пръстта бижута, тя се смутила. Повикала други жени, спомнят си близки на покойната вече Мария. Те са категорични, че жената веднага решила да предаде накитите и да съобщи за местоположението им.

Другите кооператорки на какъв акъл са били, нас не ни интересува, отсичат те.

“През май 2005 г., когато тогавашният министър по социалната политика в управляващата Тройна коалиция Емилия Масларова посети Велики Преслав, поиска да се срещне с откривателката на съкровището леля Мария”, съобщиха от общината.

Вече станалата известна кооператорката съобщила при срещата си с Масларова, че получава пенсия от 80 лева за работата на полето.

Масларова обещала доживотна пенсия на възрастната жена, която едва свързвала двата края.

“Мария Вичева беше благ и хрисим човек. Много честна”, разказа общински съветник. Той призна, че темата за намереното случайно злато в нивата не му е любима. Затова избягвал да я коментира, въпреки че става дума за най-богатата находка на средновековни накити в Европа.