Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МИСТЕРИЯ: Никой не знае защо врачанският митрополит има две самоличности.
МИСТЕРИЯ: Никой не знае защо врачанският митрополит има две самоличности.

ДВЕ различни ЕГН-та има врачанският митрополит Калиник, установи проверка на "168 часа". Двата единни граждански номера се различават драстично. Не само по последните четири цифри, които обозначават областта и града, където е роден висшият духовник, но и по рождената му дата. Според юристи на практика с втория си номер висшият духовник се е сдобил с напълно нова самоличност.
 С първото ЕГН преди 13 години владиката си купува апартамент от община Враца. Въпреки че живее в просторната сграда на митрополията в центъра на града, Калиник се сдобива с двустайно жилище от 63 квадрата

в местния кв. "Младост"

.
Пет години по-късно висшият духовник извършва няколко имотни сделки с друго ЕГН. С новия си единен номер Калиник дарява купения с първото ЕГН общински апартамент на шофьора си Николай Борисов. В края на 2005 г. имотът е прехвърлен на 20-годишния тогава син на митрополитския шофьор - Мартин.
Новата самоличност на висшия духовник се появява и при още няколко сделки. През април 2005 година Калиник извършва доброволна делба на свои наследствени имоти в родния си град Мъглиж. Две години по-късно отново с новото ЕГН врачанският владика продава църковен парцел в село Царевец край Мездра. Теренът от 1070 кв. м с къща и стопански постройки е закупен от фирма на

английски граждани

Двете ЕГН-та на врачанския митрополит не са единственият скандал във водената от него епархия. Нарушавайки и устава на църквата, през последните две години Калиник е разпродал няколко атрактивни имота собственост на митрополията. Подобни сделки са изрично забранени от края на 2008 г. Тогава на Шестия църковнонароден събор в Рилския манастир е приета промяна в Устава на БПЦ, с която се забранява продажба на църковно имущество.
 Врачанската митрополия е пренебрегнала тази разпоредба и е изтъргувала част от недвижимата си собственост, установи проверка на "168 часа" в Имотния регистър. Продадени са атрактивни имоти във Враца и района на цени в пъти п

о-ниски от пазарните

 При част от сделките като представител на митрополит Калиник е посочен шофьорът му Николай Борисов. В друга името на митрополитския превозвач се появява и като купувач на църковна собственост.
Преди месец шофьорът на Калиник заедно със свой съдружник става собственик на атрактивен имот в топцентъра на Враца. Николай Борисов купува от митрополията масивна къща от близо 100 квадрата застроена площ, склад със същите размери, постройка от 15 кв. м, заедно с парцела под тях от 795 квадратни метра. Цената от 120 хиляди лева според брокери е няколко пъти по-ниска от пазарната.
"Само земята под постройките струва минимум 150 хиляди евро", категорични са местни експерти по недвижими имоти. Според тях стойността на имота се покачва и от факта, че къщата се използва за търговски цели. От години в църковния имот се помещава един от най-посещаваните ресторанти във Враца.
"В момента съм в отпуска и не съм във Враца. Ще ви се обадя, когато се върна", обеща Николай Борисов, помолен да коментира как и защо е купил църковния имот. Обаждане

така и не последва

 Месец след сделката в собствеността на църковния шофьор кипи усилен ремонт. Кой точно го прави и с какви пари, не е ясно.
  С църковен имот се е сдобил и синът на шофьора Мартин. В навечерието на най-големия християнски празник 24-годишният младеж си прави коледен подарък. Купува от Врачанската митрополия парцел от пет декара в близост до затворения комбинат "Химко". Цената от 1000 лева отново е по-скоро символична спрямо пазарната стойност на терена, категорични са брокери.

Ниви край светилище

В края на ноември миналата година Калиник чрез пълномощник продава три поземлени имота с площ около 75 декара в местностите Шумака и Гарванско поле край Враца. Заради останките от голямо тракийско селище и дворец терените в района се търгуват по 2-3 хиляди евро за декар. Трите църковни парцела са продадени за 7500 лева или едва 50 евро за декар.

Търгуват дарение

Скандална сделка с имот на митрополията е извършена и на 17 март 2009 г. Тогава митрополията се разделя с двуетажна масивна къща и двор от 3370 кв. м във врачанското село Горно Пещене. Цената е едва 7917 лв. Шокиращото при този имот е, че църквата го продава едва няколко години след като е дарен на църковното настоятелство в село Згориград от благочестиви миряни.

Къща за 415 лева

Имоти след забраната на скандално ниски цени са продавани и в района на Мездра. На 11 март тази година Врачанската митрополия се разделя с близо 15 декара в село Люти брод, за които получава едва 1349 лв. Месец по-късно същият купувач се сдобива и с парцел от 600 кв. м и масивна триетажна къща за 415 лв. В същия момент заради заради божествената гледка към скалния феномен "Ритлите" цените на къщите в селото вървят по 20-30 хиляди евро, припомнят брокери.

Секретарката върти траурна агенция

Освен посредник по сделките на митрополията и купувач на църковна собственост шофьорът на Калиник Николай Борисов има и частен бизнес, показва справка в Търговския регистър. Борисов участва в управлението на фирма "Транскарго" и държи 50 процента от "Орловски-Борисов-Тони Рио".
Съпругата му Весела Борисова също успява да съвместява работата си във Врачанската митрополия с частното си дружество. Секретарката на Калиник е едноличен собственик на фирма "Весела Борисова-Вени Рио", която в интернет се рекламира с извършваните от нея траурни ритуали и обреди.

 

 

Дядо владика данъци не плаща

Освен от продажба на имоти пари в касата на Врачанската митрополия влизат и от частен бизнес. Улицата пред резиденцията на Калиник в града е превърната в частен паркинг. Теренът е старателно разчертан с бели линии и всеки, който иска да спре автомобила си там, трябва да плати по 1 лев за час престой. Срещу тази сума клиентът на владиката не получава касова бележка. Вместо това служителят на владиката предоставя хвърчащ билет с печат на митрополията и кръст. Той според данъчни служители няма стойност на официален документ.
"Дядо владика данъци не плаща и фактури не издава", обяснява служителят на митрополията на всеки от желаещите да получат фактура за парите си клиенти.
Като компенсация предлага да даде по повече билетчета от дължимата сума за паркинг, "защото така и така никъде не се отчитали".
"За разлика от продажбата на свещи приходите от платено паркиране не служат за издръжка на църквата и съответно не са освободени от данъци. Подобни случаи наскоро имаше и при мюсюлманското вероизповедание. За това и в момента НАП прави проверка", коментира Емил Велинов, директор на Дирекцията по вероизповедания в Министерския съвет.

 

 

Започват проверка

"Уставът на БПЦ не позволява на Врачанската митрополия да продава църковна собственост. След задължително одобрение на Светия Синод е позволено единствено сключването на договори за наем или право на строеж", категоричен бе пред "168 часа" главният секретар на Светия Синод архимандрит Наум. Висшият духовник увери, че църковните власти внимателно ще проверят дейността на митрополит Калиник.

 

 

Всичко е законно

Митрополит Калиник увери "168 часа", че църковните имоти са продадени законно. Според него били продадени единствено имоти в окаяно състояние. Причината - липса на пари за издръжка на епархията.
"Не е в моите правомощия да променям сам своето ЕГН. В документите по сделките личните ми данни са записани съобразно личната ми карта", категоричен е  Калиник.

ИЗГОДНО: Шофьорът на Калиник купува от църквата огромна къща в центъра на Враца.
ИЗГОДНО: Шофьорът на Калиник купува от църквата огромна къща в центъра на Враца.
РАЗСЕЯН: Църковният служител не издава фактури на паркиралите.
РАЗСЕЯН: Църковният служител не издава фактури на паркиралите.
МЕНТЕ: Билетите, издавани от митрополията, не важат през НАП, категорични са данъчните.
МЕНТЕ: Билетите, издавани от митрополията, не важат през НАП, категорични са данъчните.
Архимандрит Наум
Архимандрит Наум