Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НАВЪН: Пламен Галев и Ангел Христов излизат от ареста, съпроводени от адвокатите си Менко Менков (отпред) и Йордан Киров.
НАВЪН: Пламен Галев и Ангел Христов излизат от ареста, съпроводени от адвокатите си Менко Менков (отпред) и Йордан Киров.

СИГНАЛ за готвен атентат разкрили Пламен Галев и Ангел Христов пред вътрешния министър Румен Петков по време на прословутата им среща на басейна "Спартак". Това твърди пред "168 часа" бивш депутат, пожелал анонимност, участвал в парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред по време на предишното Народно събрание. Румен Петков тогава казал според депутата, че не е могъл да откаже срещата.
"Той буквално заяви - Галев и Христов бяха разработвани и ако не отидех на срещата, която искаха, щяха да се усетят - допълва източникът на "168 часа". - Пак тогава вътрешният министър ни информира, че на срещата е получил от братята информация за готвен атентат. В комисията

 не се говореше с подробности

 Много от нещата оставаха недоизказани и се спестяваха детайли. Всеки действаше според партийните си интереси - ако искаш нещо да се потули, направи комисия. Това е основният принцип."
Друг участник в работата на комисията, която се е занимавала със срещата на Петков с Галев и Христов - Минчо Спасов, който беше и неин шеф, си припомни: "Изказването на вътрешния министър Румен Петков беше, че срещата на басейна е била за предотвратяване на необичайни събития, които биха попречили за влизането на България в Европейския съюз. Думата атентат не беше употребена. Румен Петков обясни, че повече не може да разкрие, но подчерта, че съдържанието на разговорите е описано в доклада на присъствалия секретен сътрудник на ДАНС. Този сътрудник е Алексей Петров. Докладът в ДАНС би трябвало да се пази." Според Минчо Спасов този документ не би следвало да е унищожен. Необходимо е да се провери дали е достоверна датировката, допълва Спасов. Такава проверка може да сложи край на спекулациите около срещата на басейна. Самият Румен Петков пожела

да се разсекретят трите теми

по които са разговаряли с Галев и Христов.
Ако е вярна версията, че срещата на басейна е предотвратила атентат, възниква въпросът кой би могъл да е мишена. Запознати припомнят, че пет месеца по-късно МВР организира суперохрана на Младен Михалев-Маджо при появата му на 16 май 2007 г. като свидетел на делото за разстрела на Милчо Бонев-Бай Миле. Появата му и строгите мерки за сигурност, отцепили движението в центъра на София, родиха анекдоти и каламбури с името на МВР и тогавашния вътрешен министър Румен Петков. Според мълвата Маджо бил агент на американската агенция за борба с наркотрафика - ДЕА.
Лично тогавашният зам.-министър на правосъдието Димитър Бонгалов се зае да обясни откъде идва заплахата. Той и представители на МВР извадиха две различни версии - за телефонен сигнал и за анонимно писмо. Така и не се разбра кое от двете е вярно. Убиецът щял да бъде с униформа на полицай от охраната. Водеше се и разследване за уточняване на източника на информация, но нищо не излезе на бял свят. В суматохата отнесе шамари фоторепортер,

понечил да снима Маджо

Премиерът Бойко Борисов е може би най-често заплашваният с атентати. В онези времена има едно любопитно съвпадение. В началото на декември 2006 г., тоест дни преди срещата на басейна, е застрелян Румен Пешев-Швейцареца. Тогава Борисов споменава, че са убили човека, който го е предупредил за готвено срещу него покушение. Въпросният Швейцарец бил съдружник на Милчо Бонев-Бай Миле. "Човекът, който ме предупреди за готвен атентат срещу мен, бе застрелян до кино "Изток" - казва навремето Борисов. - Беше като наказание за това, че ми е казал. Бойко Борисов допълва, че атентатът е бил поръчан от известния сръбски бос на кокаина Сретан Йосич. Йоца Амстердама, както е известен Йосич, има зъб на Борисов който като главен секретар на МВР го арестува и пресича плановете му за бягство.
Специалисти по сигурност допълват, че не само убийствата са атентати. "Необичайни събития" по израза на Минчо Спасов могат да бъдат цял спектър от престъпления.
Срещата на бившия вътрешен министър с братя Галеви на басейна "Спартак" периодично
се вади от нафталина

когато се разчистват сметки между политически противници или когато има голямо обществено напрежение. Тя измести темата с имотите на вътрешния министър Цветанов и Андрей Иванов, както и протестите на учените от БАН, лекарите, полицаите и дори учениците.
Поредното й отупване от прахта направи шефът на митниците Ваньо Танов. Той обяви по националната телевизия на 19 ноември, че "Румен Петков посредничил между братя Галеви и Златко Баретата за разпределение на наркопазара и трафика на дрога през територията на България" и подпали поредния политически скандал. По време на въпросната среща Танов оглавяваше Националната дирекция за борба с организираната престъпност.
Веднага след изявлението на Танов вътрешният министър Цветан Цветанов потвърди думите му. Четири дни по-късно, на националното съвещание на МВР, Цветанов заяви: "Потвърдих, че срещата е била за наркопазара, защото ме попитаха. Не е моя работа да казвам къде са специалните разузнавателни средства от срещата на Румен Петков и Галеви, има парламентарна комисия. Спирам темата, за да не създавам условия да се говори още седмица-две."

Версията на Танов

е: "Според мен тази среща е договаряне с посредничеството на Алексей Петров по отношение на движението на наркотични средства и тази договорка касае Златко Баретата и Галеви, по отношение на това да не си пречат взаимно. Едните да изнасят синтетиката, другите да връщат хероина обратно в България и това да става на бартер - да няма движение на парични потоци, за да не могат да бъдат разкрити."
Ако това е вярно, веднага изниква въпросът - защо при положение, че изкараха по близо година в ареста всички споменати от Танов лица, с изключение на Румен Петков, не са били разпитани за тази среща, след като на нея са били разисквани тежки противозаконни схеми. Излиза, че Танов като шеф на НСБОП е бил пас. На въпрос защо информацията на Танов не се разследва, Цветанов отговори тези дни: "Защото специалните разузнавателни средства от срещата веднага след това са унищожени." Силовият вицепремиер допълва, че "абсолютно държавата я е нямало в този период от време".
Ако версията на Танов е вярна, за

преразпределението на наркотрафика

е пасувал не само Румен Петков, но и Станимир Флоров, който сега е шеф на ГДБОП, а по онова време ръководи отдела за борба с наркотиците. Флоров наскоро публично се оплака, че по време на тройната коалиция им е било забранено да работят по линия на определени лица и по-конкретно на сръбския наркотрафикант Будимир Куйович. Набивали им "чембели" и разпореждането идвало от най-високо място. За Галев и Христов не споменава нищо.
Това може би обяснява защо Танов проговори с няколко години закъснение, но

прескача темата Куйович

 На свой ред Румен Петков заяви: "Имам основания да считам, че г-н Танов е работил неефективно като директор на ГДБОП, и аз затова го освободих. Нещо повече - той извърши много груби нарушения във връзка с човек, който впоследствие получи 17-годишна присъда". Намекът е за Будимир Куйович, който е в затвора за наркотрафик.
Златко Баретата е още по-директен в коментара си: "Шефът на БОП-а (Ваньо Танов - б.а.) е луд и глупак. Така само мога да си го обясня. Имам ли нужда от посредници между Пламен и Геле, и мен?" Този риторичен въпрос Златомир Иванов зададе при подновяване на делото срещу него на 22 септември. Той е подсъдим като бос на престъпна група за разпространение на наркотици и за убийство.
Пламен Галев, Ангел Христов и Златомир Иванов са бивши служители в отряда за борба с тероризма. Алексей Петров е бил командир на звеното, в което служи Пламен Галев. Всички те са членове на Съюза на бившите барети. Галев, Христов и Иванов са запазили приятелски връзки през годините. Отношенията им с Алексей Петров са по-сложни. Когато той става важен фактор в ДАНС, Галев и Христов са пратени в ареста.
Няколко години по-рано - през декември 2006 г., двамата не случайно се обръщат към Алексей Петров за съдействие. Тогава те са все още в добри отношения с него, а Петров е със силни

позиции във властта

Той е в консултативния съвет на Съюза за стопанска инициатива, в надзорния съвет на Националния осигурителен институт. Развива и академична кариера по проблемите на сигурността като преподавател в УНСС и Пловдивския университет.
Галев и Христов са разполагали с важна информация. Търсили са начин да я направят достояние на ръководството на страната, твърдят пред "168 часа" източници от МВР. Алексей Петров кани Румен Петков по своя инициатива, допълват запознати със случая, вероятно защото е осъзнавал сериозността на предстоящия разговор. Всеки един от участниците е с опит в оперативните методи. Източниците на "168 часа" твърдят, че служителите от Дирекция оперативно издирване (ДОИ) влизат на басейна преди пристигането на Румен Петков. Документирано било, че те не са се "разбягали" при появата на министъра, а са останали. Румен Петков публично обяви, че е разписал срещата да бъде контролирана със СРС-та. Източниците на "168 часа" са категорични, че срещата на басейна "Спартак" е документирана с три вида СРС-та. Твърди се, че по същото време НСБОП, оглавявана от Ваньо Танов, разработвала Галев и Христов. Към тази разработка би следвало да са приложени материали от срещата,

свалени на хартиен носител

Шеф на ДОИ по това време е Васил Илиев, човек с научни интереси и преподавател в Академията на МВР. Той оглавява службата за кратко. Според източниците на "168 часа" на него му докладват за срещата. Той, от своя страна, се отчита пред тогавашния главен секретар на МВР Илия Илиев, но според запознати забавя доклада си с няколко дни.
Събраният със СРС-та материал е унищожен в срока, посочен от закона. Малко по-късно е освободен от поста си шефът на ДОИ Васил Илиев и на негово място е поставен Жоро Стоицев, бивш директор на полицията в Пазарджик.
Въпреки това има свидетели на разговорите, би трябвало да има и доклад в ДАНС, изготвен от секретния сътрудник Алексей Петров. С него сигурно е наясно и бившият шеф на ДАНС Петко Сертов. "168 часа" се опита да се свърже с участниците в тези "паметни" събития, както и с депутати от бившата комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Тези, които бяха открити, не пожелаха да коментират. Едни заявиха, че

това са политически интриги

други казаха, че е минало време и не си спомнят. "Не е ставало въпрос за наркотици на срещата на басейна - заяви депутат, пожелал анонимност. - Бяха изслушани Танов и Петков и какво от това?"
Анализаторът от БСП Цветко Цветков единствен застана с името си зад своя коментар на поредния скандал: "Няма начин след време Цветан Цветанов да не бъде разследван за неговите изявления в публичното пространство, които хвърлят петно върху много хора, в това число и президента, и по същество са изнасяне на информация - вярна или нагласена от оперативни разработки и досъдебни производства."

 


Когато гръм удари

ВЪТРЕШНИЯТ министър Цветан Цветанов и шефът на митниците Ваньо Танов демонстрираха тези дни стопляне на отношенията. Двамата имат общ враг - Румен Петков.
Между тях цареше хлад, разменяха се и нападки в медиите заради контрабандата на цигари. Според вещи в политическите интриги Цветанов от самото начало считал за неподходящо назначението на Танов за шеф на митниците. Твърди се, че имал друг фаворит, но премиерът заложил на бившия шеф на ГДБОП. Това обяснява, че Танов беше едно от последните назначения на ГЕРБ на възлова агенция. Според ширещи се слухове Цветанов след това се обадил на Танов с заявка да назначи определен човек за заместник-шеф на митниците, но и това не било изпълнено.
Напрежението между силовия вицепремиер и митническия директор ескалира след като страната беше залята от контрабандни цигари. Цветанов разкритикува Танов за "недостатъчна събираемост" и разпореди на "Гранична полиция" да прави следмитнически контрол. Симеон Дянков тогава подкрепи Танов, а Бойко Борисов ги призова да не коментират пред медиите.


Директна връзка с МВР

БРАТЯ Галеви не са имали само еднократна среща с бившия вътрешен министър Румен Петков. Те са били в установени отношения с МВР по негово време. Двамата са имали офицер за свръзка с ръководството на министерството, което е имало достъп до всякаква информация, идваща от подземния свят, обяви лидерът на гражданското сдружение "Движение 21" и бивш депутат от левицата Татяна Дончева.
"Не се касае за една среща, а за установени отношения между Галеви и МВР. Тези отношения се изразяват не само в тази среща, но във възможността Галеви да си дадат на главния секретар на министерството Илия Илиев - със знанието, съгласието и разпореждането на министър Петков, лице за връзка с ръководството на МВР" - казва още Дончева.
Въпросното лице е Ивайло Стоянов Проданов, твърди още бившата депутатка. Проданов "преживявал" шест месеца като оперативен помощник на главния секретар със статут на държавен служител и пълен достъп до класифицирана информация, включително за търговията и разпространението на синтетична дрога.

 

Запалката

Прякорът "Запалката"на бившия вътрешен министър Румен Петков се появява в разработка на службите срещу бившата шефка на митница "Горубляне" Снежана Димитрова. Кой е "Запалката", се разбира чак когато е засечен разговор, в който се казвало: "Всичко е уредено, говорих с шефа на кабинета на "Запалката" Сашо Петров".
Става въпрос за Александър Петров - началник на кабинета на Румен Петков. Петров бе разследван през 2006 година за престъпления по служба. Като член на Държавната комисия по хазарта Петров издавал разрешително на лице, срещу което се води разследване за пране на пари.
Твърди се, че прякорът "Запалката" е даден на Петков на среща с хора от кръга "Монтерей". На нея бившият вътрешен министър изпуснал запалката си и след това тръгнала фразата "оня със запалката".

 

 

Ваньо Танов
Ваньо Танов
МЯСТОТО: В ресторант на басейна "Спартак" Алексей Петров срещнал Галев, Христов и Петков.
МЯСТОТО: В ресторант на басейна "Спартак" Алексей Петров срещнал Галев, Христов и Петков.
Румен Петков
Румен Петков