Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Защо новината за събирането на Агнета, Бени, Бьорн и Ани-Фрид измести другите световни новини? Любовта към шведската четворка сближава Тръмп и Путин

В деня, в който лидерите на Северна и Южна Корея се срещнаха за първи път от десетилетия, а светът се вълнуваше как ще се казва новороденият син на Кейт и принц Уилям, четирима шведи записаха отново две песни заедно. И се превърнаха в най-дискутираната тема по света.

Американският президент Доналд Тръмп възкликна в туитър, че тази новина го прави щастлив, а говорителят на руския президент се почувства длъжен да отговори на журналистите, че и Владимир Путин е голям техен почитател.

Всеки друг музикант, напуснал сцената преди десетилетия, можеше да мине незабелязано, особено днес, в ерата на музикалното свръхпредлагане. Но не и групата,

продала легално 400 милиона албума

и произвела 19 хита, оглавили световните класации в продължение на 10 години.

Група, която успя да превърне първите букви на малките си имена в световен бранд.

Светът обича или мрази тяхната музика, но знае кои са АББА.

Бьорн, Агнета, Ани-Фрид, и Бени в миналото бяха една от култовите групи с най-много продадени плочи. Преди години им даваха 1 млрд. долара, за да се съберат отново, но те отказваха всички оферти.
Бьорн, Агнета, Ани-Фрид, и Бени в миналото бяха една от култовите групи с най-много продадени плочи. Преди години им даваха 1 млрд. долара, за да се съберат отново, но те отказваха всички оферти.

В края на 90-те години офертата от един милиард долара не успя да ги върне на сцената и в звукозаписното студио.

До 28 април тази година, когато в едно кратко съобщение в инстаграм Агнета, Бени, Бьорн и Ани-Фрид ни уведомиха, че са записали две нови песни след

35 години мълчание

Нека да е ясно обаче, че тази тяхна авантюра не е голямото им завръщане под прожекторите.

“Това са само две песни”, потвърди пред мен композиторът Бени Андершон при преоткриването на музея на АББА на 7 май в Стокхолм. Песните са част от бъдещо виртуално шоу. Те ще бъдат издадени официално на винил и дигитално в края на годината и са част от новия проект ABBAtars.

Дигиталното шоу ще представи чрез холограми и живи музиканти златните хитове на групата със серия концерти по целия свят – от Европа през Америка, Австралия и Япония. Идеята е на Саймън Фулър, мениджър на "Спайс гърлс" и създател на популярни тв музикални реалити формати. Бьорн и Бени са поканени да се погрижат за новото звучене на старите песни.

Русата Агнета се раздели с уединението си и се впусна в смелия експеримент.   СНИМКА: РОЙТЕРС
Русата Агнета се раздели с уединението си и се впусна в смелия експеримент. СНИМКА: РОЙТЕРС

“В процеса на работа се реши да запишем две нови песни. В едната водещ е гласът на Агнета, в другата - на Фрида. Работихме както едно време, поканихме повечето стари музиканти. Беше голяма забава.

Все едно не сме се разделяли никога”,

разказа Бени.

В края на годината мащабна копродукция между два тв гиганта - BBC и NBC, ще даде официално старта на новото световно турне на АББА аватарите.

“Момичетата ще са все така секси на холограмите, както ги помните от последното ни световно турне през 1979-1980 година”, смее се Бьорн Улвеус на среща с журналисти в Стокхолм. Екип от световни специалисти довършват виртуалните АББА, като за визия те използват видео и снимков материал от последните години на АББА. Отделно са правени нови отливки на лицата на членовете на групата, за да са спазени всички пропорции.

Съвсем скоро ще бъдат обявени датите и арените от световно турне на АББА аватарите. Въпросът е колко ще струва билетът за това любопитно, скъпо, но доста странно преживяване.

Георги Тошев на снимката е с Бени. Той от години е в контакт с членовете на култувата група и следи дейността им. Неотдавна направи филм и публикува за тях книгата “АББА - любов, триумф, раздели”.  СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ НА  ГЕОРГИ ТОШЕВ
Георги Тошев на снимката е с Бени. Той от години е в контакт с членовете на култувата група и следи дейността им. Неотдавна направи филм и публикува за тях книгата “АББА - любов, триумф, раздели”. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ НА ГЕОРГИ ТОШЕВ

Какво се случи

Новината за събирането на АББА получи различни интерпретации. От възторг до сериозни опасения как биха звучали четиримата днес. И дали този симпатичен винтижд звук няма да бъде опошлен от новите дигитални технологии.

Музиката на АББА печели с мелодия, текст и несъмненото вокално майсторство на Агнета и Фрида. Европейската музикална традиция е пропила творчеството на знаменитата група. В началото са софт рок (Waterloo, So Long) след това малко глем рок (Rock Мe), откровен поп (Dancing Queen, Take А Сhance Оn Мe), диско влияние (Voules-vous, Gimme, Gimme, Gimme) и на финала рок с класически поп елементи (The Visitors, One of Us).

Бени и Бьорн отдавна правят общи проекти. Долу - Фрида записва хита "Анданте".
Бени и Бьорн отдавна правят общи проекти. Долу - Фрида записва хита "Анданте".

Всички се питат защо им трябваше на АББА това завръщане. Очевидно не е за пари, както е при повечето групи, които се събраха за концерти, преодолявайки тежки междуличностни конфликти (Guns N'Roses)в името на още кеш.

Членовете на АББА

няма от какво да

се оплачат

Независимо, че продават музикалните си права на Polygram (Universal Music) в края на 80-те години, убедени, че музикалното им наследство няма бъдеще, те се оказаха добри бизнесмени. Бьорн и Бени имат хотели, сгради. Фрида и Агнета са инвестирали в изкуство. Като цяло членовете на групата водят спокоен и скромен живот. Те могат да бъдат видени на публични места без охрана, разхождайки се спокойно по улиците на Стокхолм, Лондон или Цюрих. Най-срамежливата от тях, Агнета, продължава да живее във ферма с коне на остров Екерьо, близо до Стокхолм. Рядко дамите записват музика. Последно Фрида презаписа на испански език песента на АББА “Анданте, Анданте” за новия албум с дуети на прочутия джаз тромпетист Артуро Сандовал.

Агнета издаде

солов албум

през 2013 г. и неочаквано оглави класациите. Бьорн и Бени се завърнаха с мюзикъла “Шах”(съвместно със сър Тим Райс) на лондонския Уест енд, където от 1999 г. с нестихващ успех се играе и касовият “Мамма Миа”. Това лято се очаква и продължението на филма. Към звездната компания на Мерил Стрийп и Колин Фърт се присъединява Шер и Анди Гарсия.

“Парите никога не са били повод да записваме музика. И преди, и сега”, категоричен беше Бени пред мен. Той също така твърди, че изобщо не се притеснява как ще се приемат новите песни на групата.

“Не смятам, че трябва да се доказваме на някого. Просто решихме и го направихме!”

Първата записана песен е I Still Have Faith In You. Според Бени тя звучи модерно, но е изцяло в духа на АББА. Двете композиции са записани, но все още не са смесени.

Аватари

Дълги години четиримата от АББА избягваха да застанат един до друг за обща снимка. Сякаш се страхуваха да не бъдат съпоставяни с годините на световна слава, когато две влюбени двойки продаваха щастие чрез песните. си. След като любовта помежду им приключи, дойде времето на The Winner Takes It All. Бляскавите костюми отстъпиха на ежедневните дрехи.

АББА се променяха пред своята публика. Музиката им - също. Последното записано парче от 1982 г. е мрачната балада The Day Before You Come. И тя няма успех в класациите. Времето им изтече.

Днес ситуацията е друга. Сборният им албум ABBA Gold е сред най-продаваните на всички времена и от 1992 г. продължава да е в класациите. Тези дни около новината за събирането на групата той рязко се изкачи напред в чартовете. Музиката на АББА се продава по-добре днес, отколкото преди, в Америка. През последните няколко години Агнета, Бени, Бьорн и Фрида нарушиха негласната уговорка или ПР трик да не застават заедно за снимка. И ето че само за една година се случи неочакваното. В началото на 2016 г. те излязоха на финала на шоуто “АББА парти” в Стокхолм, продуцирано от Бьорн. Няколко месеца по-късно Агнета и Фрида изпяха на частно парти в чест на Бьорн и Бени песента на АББА “Така правят старите приятели”. И се разцелуваха пред всички с бившите си партньори.

Новинатс за записите като че ли беше подгряна от тези спонтанни срещи и демонстрирано приятелство.

Въпросът е как ще звучи тази нова АББА?

Очакванията са различни по отношение на поколенията. Някои със сигурност ще искат да танцуват носталгично под звуците на Dancing Queen, други ще се надяват да припяват като в I Have a Dream, трети ще очакват нещо меланхолично като Knowing Me, Knowing You... Трудно е да си АББА, защото всеки, дори критиците им, си има по една любима тяхна песен в плейлиста си.

Да не забравяме, че Waterloo си остава най- големият хит в историята на пенсия конкурс на Евровизия.

Mamma Mia, SOS, Money, Мoney...Това са песните от златните години на АББА, но имаме и последния им албум The Visitors. Мрачен, меланхоличен, подсказващ края на групата. АББА бяха изпратени с аплодисменти, но без сантименти.

Отсъствието им от голямата сцена бе поддържано през годините от “Ирейжър” и Мадона през U2 и “Металика”, които отдадоха почит на шведската четворка.

Как АББА ще бъдат посрещнати днес?

За младите те са просто забавна и цветна музикална картичка от миналото, винтидж шик за всяко парти. За хората над 40 АББА са носталгия по младежките луди години.

АББА е блестящ, открит артефакт: ние знаем откъде са дошли и кога са били популярни, но никой не може точно да определи какво е тяхното място в личната му фонотека.

Когато слушаме песните им, ние не само усещаме изминалото време, за което пеят, но отброяваме и изминалото време в нашия собствен живот. Защото музиката им звучи навсякъде. И в това има някакво очарование.

Ето защо перспективата за завръщане малко ме притеснява. Дали тяхното недосегаемо музикално качество, признато дори от критиците им, ще бъде подложено под съмнение от онези, които ще открият АББА чрез новите записи?

Да видим коя версия на завръщане са избрали Агнета, Бени, Бьорн и Фрида? Дали тази на семейния химн Thank Уou For The Music, или ще са намерили свой нов начин да останат в живота ни с болезнено откровение като The Winner Takes It All.

Бьорн раздава автографи.  СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ НА ГЕОРГИ ТОШЕВ
Бьорн раздава автографи. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ НА ГЕОРГИ ТОШЕВ