Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Две ирански балистични ракети спокойно достигат нашите земи

След като Тръмп се оттегли от ядрения договор с Иран, шансовете за война недалеч от малка България се удвояват. Едва ли Техеран ще си хаби ракетите срещу нас, но добре е да видим с какво би могъл евентуално да ни огорчи.

Опасните за България ракети са две – “Мусудан” и “Седжил”. Мусудан е закупена от Северна Корея и максималният й теоретичен обсег е 4 хиляди километра. Тя може да достигне почти цяла Европа, включително Германия и Франция. Неслучайно Макрон и Меркел държат да спасят договора.

Седжил е иранска разработка,

обсегът й е около 2000 километра и достига голяма част от Източна Европа, включително България, Румъния и Гърция. Разбира се, в случай на война основните цели на Иран ще бъдат Израел и Саудитска Арабия, както и някои американски бази в района. Да се надяваме, че в такъв случай София, Пловдив и Варна няма да са им приоритет.

Друг е въпросът, че

нещата лесно могат да излязат извън контрол

Конфликтът и без това е твърде сложен, но много скоро неговата сложност ще мине на ново, още по-непредсказуемо ниво. Защото ще се включи нов, още по-непредвидим играч.

Последният ход на Тръмп не би трябвало да изненадва никого, тъй като той обещаваше да развали договора с Иран още по време на президентската си кампания през 2016 г., а и след това. Неотдавна смени и външния си министър, и съветника си по националната сигурност с двама много по-изявени ястреби и душмани на Иран.

Така че явно дългоочакваният момент не можеше повече да се отлага и настъпи. И в това има логика. Едва ли САЩ биха допуснали подялбата на Сирия да се извърши без тяхна намеса, след което Иран да укрепи позициите си и в Сирия, и в Ирак.

Тръмп многократно повтаряше по време на фамозните си изборни речи: “Да им вземем петрола!... (пауза) Да им вземем петрола, казвам аз!...(пак пауза)…Защо да не им вземем петрола?...Прав ли съм?… (още по-дълга пауза) …Не съм ли прав?... Ха-ха! Прав съм!... Нека им вземем петрола!…” - и така в продължение на десетина минути, прекъсвани от бурни овации.

Е как ще им вземе петрола,

ако главната военна сила в района се окаже Иран? По онова време ИДИЛ владееше кладенците и продаваше добива на безценица в Турция. Сега нещата се промениха, петролът е главно под контрола на кюрдите, но има голяма опасност силите на Асад да си го върнат с помощта на иранските бойци. За да спаси положението, Тръмп има нужда да вкара нови сили в конфликта, както и да им гарантира по-високо ниво на международна легитимност.

Горещо

желаещите

да “възпират”

Иран държави

засега са две

– Израел и Саудитска Арабия. Израел обаче не би изпратил войски на терен. Главният желаещ да вади кестените от огъня е Саудитска Арабия и нейният жаден за подвизи млад принц Мохамед бин Салман (МБС). Той от години воюва с призрака на Иран в Йемен, без да се смущава, че е създал хуманитарна катастрофа.