Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Самоубийство или жертва на трагичен инцидент е 41-годишният български дипломат, паднал от 7-ия етаж на търговски център в Токио? Според очевидци той е стоял известно време, след което са го видели паднал в безсъзнание на тротоара. От полицията в Токио все пак предполагат, че става дума за самоубийство.Според Външно министерство вероятно това е трагичен инцидент от личен характер.

Пълна мистерия е как човекът се е озовал в бизнесцентъра. Той живее в посолството и в 9 часа в понеделник трябва да отвори консулството, тъй като тогава започва работното му време. Също в 9 часа започва и редовната оперативка при посланика. Тя трае поне 30-ина минути. За да се стигне до бизнесцентъра обаче, е необходим поне половин час. Тоест дипломатът няма как да е присъствал на заседанието и да е отишъл в 9,45 часа до Шинджуку билдинг.

Една от версиите е, че той може да е прекарал нощта не в посолството, а в района на търговския център. Не е изключено и да е спал в посолството, а на сутринта да го е напуснал. Според запознати мъжът все още не познавал добре Япония, тъй като бил отскоро там.

Информацията за младия дипломат е

повече от

противоречива

Негови познати твърдят, че само преди месец той е бил на концерт на група "Фондацията" в Япония.

Мнозина от присъстващите в клуб "Какадо" на 6 април разказаха, че нищо не е подсказвало, че той е затормозен, че е с тежко заболяване или други подобни. Напротив, танцувал, пеел и се забавлявал с всички, а на песните припявал на Кирил Маричков. Знаел текстовете на групата и по всичко личало, че се забавлява максимално. Очевидци изключват напълно версията за тежко заболяване, тъй като дипломатът изглеждал в чудесно здраве.

"Можеше да му се дадат максимум 34-35 години, но не и 41, много енергичен и весел човек", коментира негов познат.

Според присъстващи се получил истински купон. На сбирката присъствал дори сумистът Калоян Махлянов-Котоошу, който през 2008 г. спечели купата на Империята. Той довел на концерта и своя обещаващ 22-годишен ученик от Асеновград Венцислав Кацаров. "168 часа" попита Кацаров дали се е запознал лично с въпросния дипломат, но до редакционното приключване на броя нямаше отговор.

Макар представителите на това бойно изкуство да избягват да се снимат, заради големия купон Котоошу и Кацаров направили компромис и отбелязали събитието, фотографирайки се с някои от присъстващите.

На въпрос какъв човек е бил, негов познат обясни пред "168 часа", че е бил "симпатичен и неконфликтен". Но повечето му приятели били от екипа на посолството.

Въпреки че вестникът зададе въпроси на много хора от мисията ни в Япония, до редакционното приключване на броя от тях нямаше отговор. Вероятно защото това бе и директивата на Външно министерство. Оттам помолиха медиите да не

раздухват

случая

най-малкото заради трите деца на загиналия дипломат.

До март той е част от екипа на дирекция "Азия, Австралия и Океания". Казват, че е един от много малкото добри китаисти на България. През есента на 2017 името му се среща сред дипломатите и референтите за Китай. В посолството е изкарал един мандат. Вероятно в това му качество през 2009 г. той е ангажиран да помогне за документалния филм "Покривите на Пекин", посветен на 60-годишнината от дипломатическите отношения между България и Китай.

Неотлъчно до екипа в качеството си на водач, преводач и транспорт е именно загиналият дипломат, който тогава е и аташе по печата в посолството в Пекин. Заради снимките заедно с оператора и режисьора той изминава за седмица повече от 1000 км в периода от 24 ноември 2008 г. до 3 декември. В рамките на тези седем дни те заснемат Забранения град, великата Китайска стена, Храма на небето, летния дворец на династиите Цин и Мин, манастира на тибетските лами, площада Тиеннанмън и много други забележителности в Китай.

През цялото това време дипломатът е неотлъчно до екипа. Съпругата му вероятно също е китаист, тъй като през 2013 г. двамата са сред служителите на китайското посолство, на които членовете на експедицията "По следите на древните българи" могат да се обадят в случай на необходимост. Всъщност това е третата национална експедиция, тъй като предишните са били през лятото на 2008 и 2010 г.

Какво мислят учените, взели участие в проекта четете в печатното издание на "168 часа".

Четете още:

Откриха мъртъв български дипломат в Токио. Първият секретар на посолството ни в Япония е паднал от 7-ия етаж на търговски център, съобщават очевидци

Почина българският дипломат в Атина Димитър Енчев