Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Валерий Пшенични бил натопен от свой колега.

Подобно на Илон Мъск, Валерий Пшенични има амбициозни и нестандартни идеи. Макар че първоначално работи в сферата на 3D принтирането, неговата най-голяма цел са подводниците. До 2017 година Пшенични успява да създаде машина, която е гордост за руския флот. Но "възникват някои въпроси". Бизнесменът изненадващо е обвинен в злоупотреби за 100 млн. рубли (1,6 млн. долара). След това е арестуван, а три седмици по-късно е открит обесен в затворническа килия в Санкт Петербург. Властите твърдят, че 56-годишният мъж се е самоубил. Но наистина ли е така?

През 2016 година у Валерий Пшенични се появява съмнението, че неговият съдружник Андрей Петров краде милиони от сметките на фирмата. За да докаже това, той веднага се свързва с полицията и ги принуждава да започнат разследване по въпроса. Властите вкарват Петров в затвора, ала мъжът не остава там за дълго. Вместо това дава свои собствени показания, които обвиняват Пшенични в кражба заедно с главния инженер на корабостроителница Глеб Йемелченков. Двамата били договорили прекалено висока цена за един от общите си проекти, а полицията, по свои собствени сметки, изчислила колко точно била реалната цена на съоръжението.

Андрей Петров е пуснат на свобода, а неговото място заемат новите двама заподозрени. Валерий Пшенични и Андрей Петров са задържани, а три седмици по-късно единият от тях е открит обесен. В затвора със сигурност не му е било тежко. Никой не го е тормозел, а условията били прилични.

Пшенични бил настанен в килия заедно с други двама затворници. Около 14 часа на обяд, малко преди инцидента, двамата били едновременно изведени от своята стая.

Охранителна камера показва как бизнесменът е изведен оттам 15 минути по-късно. След това камерата спира да работи. Никой не знае къде е отведен предприемачът, кога се е върнал в килията и в какво точно състояние е бил. Това, което е ясно, е, че в 16 часа на същия ден един от охранителите го намира обесен. Според него Пшенични първо се опитал да си пререже вените, ала не успял, след това откъснал кабел от водонагревател, мислейки, че ще го удари и убие токът, течащ по него, ала и това не проработило. Накрая успял да измъкне въженцето от горнището си и се обесил с него.

Ала завършилият Ленинградския електротехнически институт Пшенични едва ли би използвал 220 волта, за да се убие. А връзката, която успява да измъкне, е дълга едва 4 сантиметра, абсолютно недостатъчни, за да успее да се обеси с нея. И всички, които познават бизнесмена, са единодушни - последното нещо, което този силен, весел човек, който е свикнал да печели, би направил, е да отнеме своя собствен живот.

Започва разследване за самоубийство, ала слуховете бързо плъзват. Всеки един служител в затвора е помолен да даде проба от своята сперма за ДНК експертиза.

По тялото на Пшенични са открити множество синини и прорезни рани. Гръбначният му стълб е счупен. Или просто казано - той е бил измъчван.

Според съдебните медици бизнесменът умира от задушаване, ала не е убит от собствената си ръка, а от нечия чужда. Четирисантиметровата връзка наистина е била намесена в смъртта на Пшенични, ала не по начина, по който твърдят руските власти.

Това, което става ясно от друга експертиза, е, че някой е изнасилил мъжа, но със сигурност не е бил от служителите на затвора. Очевидно някой е бил допуснат до килията му, за да може да си отмъсти.

Нито един от близките му хора не може да си представи каква е причината за подобна жестокост. Но нещо съмнително и плашещо достига до съпругата му преди смъртта на богаташа. Той някак си успява да предаде бележка, адресирана до нея, в която пише само едно единствено изречение: "Нищо не плащай на никого."

Заплахите за живота му идват още преди Пшенични да влезе в затвора. Когато разследващите се появили за обиск в дома му преди да го арестуват, те се отправили към гардероба му. Виждайки прилежните и изгладени костюми на закачалката, започнали да се смеят, обърнали се към съпругата му и казали: "Изглежда няма да имате нужда от тези повече. Сега просто ви трябва един гроб"

Пшенични получава удар преди няколко години. Лекарите му казват, че ако получи още един, това ще е краят му. Оттогава съпругата на му Наталия непрестанно се тревожи за мъжа си.

По време на претърсването на дома им, кръвното му налягане скоча на 250 на 140. Тя моли следователя да се обади на линейка, но той категорично отказал. Полиците помолили само да потвърди дали Пшенични наистина е застрашен от получаването на удар. Наталия веднага предала медицинските досиета на съпруга си на следователите.

Ала те така и не се превръщат в доказателства по делото. На първото изслушване на Пшенични адвокатът му моли той да бъда пуснат под домашен арест с оглед на здравето му. Ала то изглеждало напълно перфектно, защото документите за крехкото му сърце липсват от архива на съда.

Не е ясно какво се е случило с бизнесмена в затвора. Ясно е, че е бил измъчван. А след това - убит. Извършителите на деянието дори не се опитаха да скрият следите си, защото са знаели, че лъжата за самоубийството ще е достатъчна да се измъкнат.

Какво са искали от Пшенични, така и не става ясно.

Може би са искали пари или да свидетелства срещу някого. Ала той нямало срещу кого, защото до деня на смъртта си бизнесменът бил напълно сигурен, че всичките му сделки са чисти.