Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руският президент се вози на 6-метрова кола с елементи на Bentley Mulsanne, Chrysler 300 и Rolls-Royce. Номерата й са от ръждясала волга

Американският държавен глава ще пътува в 9-тонен брониран срещу куршуми, снаряди и химически оръжия кадилак, с банка кръв от кръвната му група

За встъпването си в длъжност за четвърти път Владимир Путин получи нова бронирана лимузина, която е част от проекта "Кортеж" - разработка на автомобили за властта. Зад океана Сикрет сървис обяви, че през лятото ще покажат "Звяра" или "Кадилак едно" за 1,5 млн. долара, на който ще се качи Доналд Тръмп.

Колата на руския президент е най-мощната от серията с марката "Аурус". Името съчетава думите aurum ("злато" на лат. - бел. ред.) и Русия. Целта е тези машини да возят руския елит, но по-обикновените модели ще бъдат пуснати и на пазара. Серията ще бъде представена на публиката на Московския автосалон от 29 август до 9 септември.

Моделите са три и са наречени на кулите на Кремъл - "Сенат", "Арсенал" и "Комендант", пише ТАСС.

Целият проект “Кортеж”, който се разработва от 2012 г., струва $192 млн.

Бронираната лимузина на Путин, който на 7 май започна четвъртия си мандат на поста, е “Сенат”. Задната част прилича на Bentley Mulsanne, а предната има вид на Chrysler 300 и Rolls-Royce, пише сайтът "Мотор оторити".

Мощността й е 600 коня, макар че е разработван и вариант с 850 к.с. Обемът на двигателя е 4,4 литра и е снабдена с деветстепенна автоматична скоростна кутия. Тя е хибрид, което значи, че притежава и електромотор. Двигателят й е 8-цилиндров. Дело е на екип на Научно-изследователския автомобилен институт заедно с "Порше инженеринг" и "Бош инженеринг", твърди сайтът "Кореспондент". Произведена е от "Солерс",

основната компания на концерна УАЗ.

Дължината на лимузината е 6,62 м, ширината - 2 м, височината - 1,7 метра. Според наблюдатели номерата й - в776ус 77, са взети от ръждясала стара волга ГАЗ-3110. Когато тя е спряна от движение, номерът й е останал свободен и е зает от президентската кола.

Новата лимузина на Владимир Путин, с която той направи кръгче от 200 метра в парка на Кремъл при встъпването си в длъжност за четвърти път.  СНИМКИ: РОЙТЕРС
Новата лимузина на Владимир Путин, с която той направи кръгче от 200 метра в парка на Кремъл при встъпването си в длъжност за четвърти път. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Може би до лятото ще остане най-големият автомобил, когато се очаква Доналд Тръмп да се качи на своя нов кадилак, наречен "Звяра". Той е произведен от "Дженеръл мотърс". Вратите му са дебели 20,32 см и тежат колкото тези на самолет "Боинг 757", вътрешността е бронирана и снабдена с кислородни маски в случай на химическа атака, пише "Дейли мейл".

Свръхбронираният кадилак на Доналд Тръмп все още се тества и затова е маскиран. Очаква се Тръмп да започне да го използва в края на лятото.
Свръхбронираният кадилак на Доналд Тръмп все още се тества и затова е маскиран. Очаква се Тръмп да започне да го използва в края на лятото.

Само президентът ще може да отваря прозореца си, Мелания няма да има тази възможност. Шофьорът ще има пролука от 7,5 см, които може да открехне. Купето разполага и с паник бутон. Седалката на Доналд Тръмп е оборудвана със

сателитен телефон

с връзка с Пентагона и вицепрезидента.

Шофьорът е трениран от Сикрет сървис за всякакви ситуации, вкл. мигновено дрифтиране на 180 градуса.

Прозорците са 5-слойни от стъкло и поликарбонат и са устойчиви на куршуми. Колата е снабдена с камера за нощно виждане, GPS навигация и връзка с командния център на Сикрет сървис.

Гумите са устойчиви срещу нарязване и пробиване, със стоманени джанти. Шасито е подсилено срещу бомби.

За охраната са монтирани ловджийски пушки и сълзотворен газ. В жабката се съхраняват банки с Rh-отрицателната кръвна група на президента, ако се наложи спешно кръвопреливане. Бронировката на каросерията е дебела поне 12,7 см. Комбинацията от стомана, алуминий, титан и керамика осигурява защита и от снаряди. "Звярът" тежи 9 тона.

Резервоарът за бензин също е брониран и облепен със специална пяна, която предпазва от експлозия при удар. В багажника има противопожарна система, сълзотворен газ и диспенсъри за димния облак.

Сикрет сървис нарича новата лимузина на Тръмп

освен "Звяра" още и "Дилижанса".

Старият модел, на който се вози президентът, е още от встъпването в длъжност на предшественика му Барак Обама. По правилата на Сикрет сървис той трябва да бъде унищожен, за да не се откраднат параметрите и технологията от чужди разузнавания.

Четете още:

Намеренията на Путин за четвъртия му мандат

Тръмп за атентатите в Париж: "Бум! Ела тук! Бум!"