Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тази история може и да ви се стори маловажна на пръв поглед, но според мен има драматичния потенциал при лошо стечение на обстоятелствата да приключи на първите страници на вестниците и централните новинарски емисии на телевизиите.

Става въпрос за Роза. Роза от нашия квартал. Славата й в района на парка "Заимов" расте с всяка изминала седмица. На всеки 5-6 дни за нея научава по някой жител на квартала или транзитно преминаващ.

Добрата новина в историята е, че Роза е все пак ваксинирана, защото това, което помпа известността й, е агресивният навик да напада и хапе на поразия на улицата. Миналата седмица атакува 13-годишната ми дъщеря и я нахапа по корема и крака, без да бъде предизвикана по никакъв начин.

Преди това пострада медицинска сестра от близката поликлиника. Преди нея - друго дете. Мъж пък си изкълчил глезена, докато отблъсквал с крак поредното й нападение. Има даже едно семейство, от което жертви на Роза са станали и мъжът, и жената. Не по-малко от 10 са пострадалите в последните месеци.

Поради тази причина и натрупаното напрежение и страх срещу Роза вече има подписка. И ако Роза беше човек, а не куче, най-вероятно държавата вече щеше отдавна да се е намесила - ако не с дело за хулиганство и нанасяне на леки телесни повреди, то поне с един предупредителен протокол в близкото Пето районно управление на полицията.

Роза обаче не е човешко същество, а около 30-килограмово, оранжево-кафяво непородисто куче, което в тази история я превръща в недосегаема да упражнява любимото си хоби върху околните.

Не повече от 50 метра делят Роза от първите страници на националните всекидневници. Толкова е разстоянието от местообитанието й до близките детски ясли "Братя Мормареви", в които всеки ден влизат и излизат десетки малки деца.

И ако Роза ухапе някое от тях по лицето, понеже главата й е на тази височина, със сигурност ще стане национално известна. Ще бъде заловена, прибрана в приют или приспана и в цялата страна ще стартират кампании по преброяване на уличните кучета.

И отново ще бъдем потресени и изненадани.

Засега обаче Роза е скрита, заедно с още 3-4 помияра като нея, в апартамента на две сестри стари моми, които отказват да я предадат на служителите на "Екоравновесие".

Странно защо обаче със случая не се заема зоополицията. В началото на годината вътрешният министър се похвали, че 433-ма полицаи в цялата страна ще работят за новосъздадената служба, някои от тях обучени специално в Холандия.

Този случай е точно за зоополиция. Но се оказва, че тя все още не съществува. От полицията те насочват съм столична община, оттам към "Екоравновесие", а от "Екоравновесие" към служители от инспектората на общината. Въобще вятър и мъгла...

И всеки се отказва да се занимава, а по-добре е проблемът да бъде решен сега, а не след по-тежък инцидент, който може да се случи още утре. Защото въпросът с бездомните кучета си виси с години в нашата страна. Миналата седмица говорих с чужденци, които шокирано ме разпитваха чии са глутницата помияри, които видяха на улицата в София. Те не можеха да повярват, че това са безстопанствени кучета, които се разхождат така свободно в центъра на столицата.

Организации за защита на животните твърдят, че в последните 10 години бездомните кучета в София са намалели три пъти, но дали това е така? Имам усещането, че много от тях си живеят от броене на уличните кучета...

Пък дори и да са намалели три пъти, това е крайно недостатъчно. Трябва да намалеят до 0. София е град, столица, а не зоопарк.

А защитниците на животните, щом са така загрижени за тях, или да си ги прибират у дома, или да си ги гледат и хранят в приютите.

Аз не съм в никакъв случай за изтребването им, както ловните дружинки в Румъния го направиха за една нощ. Но да се разхождат на глутници в големите градове и да нападат хора - това не е нормално. Те трябва да бъдат прибрани до едно в приюти.

За една година на 4000 българи е била поставена противобясна ваксина. Между другото, много тежка, 5-валентна, инжектира се 4-5 пъти в продължение на месец. Тези данни показват, че в цялата страна минимум 4000 души са били ухапани от кучета.

Със сигурност пострадалите са много повече, защото голяма част от тях са се разминали само с поставяне на ваксина срещу тетанус.

Освен това България е страната в Европейския съюз, в която се регистрират 50 процента от случаите на заболели от кучешка тения. Преди нас в тази статистика са само някои страни от Азия и Африка. В съседна Румъния тази зараза е регистрирана два пъти по-рядко.

Това не е ли супертъпо и нелепо?

Случаят "Роза" засега може би изглежда не достатъчно драматичен. Но точно решаването на такива проблеми показва ефективността на институциите и дали се развиваме и вървим напред.

В Съдинените щати пращат хеликоптер и пожарна команда за заклещено на дърво коте, а у нас куче е изпохапало цял квартал, но никой не знае какво трябва да се направи с него.

Така че приберете Роза на по-безопасно за всички място, докато не е станало късно. А "стопанките" й трябва да платят хубава глоба, за да знаят, че отглеждането на куче е и отговорност. И не може да го пускат по цял ден без контрол "на лов" навън и да го прибират вечер, за да го крие от "Екоравновесие".

И това го казвам като човек, грижил се 13 години за източноевропейска овчарка, която никога не е ухапала никого.