Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

75 години след рождението и 47 след смъртта на Георги Аспарухов - Гунди, той все още продължава да живее в спомените и идеалите на феновете на "Левски" и на целия български футбол, а причината е невероятната му харизма и футболният му гений!

Това заяви бившият член на изпълкома на Българския футболен съюз - Георги Марков пред bTV.

"Много бързо се завъртяха годините. Аз съм от последното поколение, което го е гледало на живо и си го спомня. Бях на 21, когато си отиде нелепо само на 27 години заедно с русокосия чаровник Котков. Гунди беше футболен гений! И същевременно явление, което надхвърляше рамките на футбола и спорта. Той беше явление в нашия обществен живот. В комунизма, когато въобще не се е мислело, че ще има демокрация и президентска институция, бабите по опашките му викаха "Президента". Той беше невероятно харизматичен, едно от най-красивите момчета на България, невероятно скромен и много мъжко момче", спомни си той.

Марков е свидетел на завладяващата игра на легендарния футболист на "Левски", както за "сините", така и в националния отбор.

"Той беше любимец и на противниците. Пред очите ми е великият Христо Бонев как плачеше на погребението. И Чико Дерменджиев, който плачеше, когато Гунди напусна като войник "Ботев" Пловдив и се върна в "Левски". Той беше явление неподлежащо на никакви класации във футбола. Тогава се гордеехме, че Гунди не избяга, че не стана родоотстъпник и не отиде в "Милан", който тогава даваше луди пари. Държавата не го пускаше, но той беше патриот и каза: "Има един "Левски" и една България, в които ще умра!", припомни още той.