Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Майка ми беше професионален планински водач от много години, съпругът й също. Не съм в състояние да говоря в момента. Съжалявам, но сега трябва да се погрижа за тях."

Това каза пред "168 часа" Атанас Шипков, син на 52-годишната Калина Дамянова, която заедно със съпруга си - италианеца Марио Кастильони, загина в снежна буря в Швейцарските Алпи. Драмата започва на 29 април. 14 скиори, водени от Марио и Калина, тръгват по дългия 180 километра и проходим за няколко дни царски маршрут от френския град Шамони до швейцарския Цермат. Той е известен със

стръмните

си изкачвания

над 3000 м, които се редуват с дълги спускания. През цялото време скиорите се радват на уникално красиви гледки към най-високия връх в Европа Мон Блан.

Въпреки че Марио и Калина имат богат опит като планински водачи, лошото време в района на Пин Дарола в планината хваща в капана си групата.

Бурята е придружена от плътна мъгла и скорост на вятъра до 100 км/ч. Заради нея водачите на скиорите губят ориентация и решили да прекарат нощта на открито, въпреки че били на около 150 м от планинска хижа. Именно това решение е причина за смъртта на 8 души от групата, която иначе била добре екипирана.

Да открие подслон, тръгва Марио, но пропада в пропаст между скали и става първата жертва на Алпите. Сигнал до спасителите в понеделник подава хижар от заслона "Кабан де Виньет", където те трябвало да стигнат към 6,30 сутринта, но така и не се появили.

Реакцията на властите е мигновена. Веднага е планирана масирана

спасителна

акция

с участието на 7 хеликоптера, но лошите атмосферни условия ги принуждават да изчакат един ден.

Студът бил толкова суров, че в понеделник вечерта спасителите намират четирима силно измръзнали скиори. Останалите били контактни, но в тежко състояние. Откарани са в болниците на Берн и Лозана. Първо умират две италиански двойки, а по-късно битката със смъртта губи и българката. Всички те са диагностицирани с хипотермия, при която телесната температура пада под 35,0 градуса, което затруднява всички функции на организма.

Всички в град Вале ди Муджо в италианския кантон Тичино, където от дълги години живеели Калина и Марио, са потресени от случилото се.

Мъжът, който е близо 60-годишен, е добре познат там. Още от 1991 г. той се занимава професионално с планинарски туризъм. Заедно с българката били собственици и на агенцията MLG Mountain Guide, чийто офис бил в град Киасо. Дейността й е организирането на планинарски туризъм.

"Всеки ден, часове, минути минаваха нагоре и надолу в планините - пише в описанието си в официалния сайт на компанията самият Марио. - Ходил съм по целия свят и научих, че духът на приключението предлага незабравими моменти. От 1975 г. насам

страстта

към планините ми

помогна да разбера, че силата идва с годините, и сега съм още по-силен и по-сигурен от деня, в който започнах."

Точно тази страст събира Калина и италианеца Кастильони. Тя също обичала да пътува, а планинарството било нейно хоби още от дете. За себе си казвала, че любовта й към туризма й помогнала да предприеме пътувания до много дестинации в търсене на приключения. Откривала ги както в планинарската разходка, така и в карането на ски и катеренето на много стръмни и опасни места.

Жената е родена и израснала в България, но от дълги години живеела в град Вале ди Муджо в италианския кантон Тичино.

Работела заедно с мъжа си като организатор на планински екскурзии. Според запознати тя била дясната ръка на съпруга си в бизнеса с планинарски туризъм, а всяка професионална промяна той съгласувал с нея.

"Винаги искам да бъда близо до планините, които дават живот на моята страст", казвала тя пред близки.

Всички познати на Калина и съпруга й са в шок от случилото се. По думите им и двамата били изключително

опитни

високопланински водачи,

които провеждали експедиции не само в Алпите, но също и в Андите, и в Хималаите.

"Потресен съм и не мога да повярвам", каза пред "168 часа" Явор Каролев, близък на семейството.

Във фейсбук страницата на компанията им на 26 април е публикувана снимка на цялата група, която попадна в снежната буря. Под нея вече има десетки коментари, в които приятелите на алпинистите тъжат за смъртта им.

Четете още:

Българка е сред осемте жертви на бурята в швейцарските Алпи! 52-годишната Калина издъхва днес в болницата вследствие на хипотермия

Лошото време в швейцарските Алпи отне 8 живота