Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Двама варненци, задържани при различни акции на полицията и обвинени в притежание и разпространение на наркотици, остават в ареста до началото на процесите срещу тях. Това реши като последна инстанция състав на Варненския апелативен съд.

Валентин Мицов, който навърши 18 години преди броени дни, е привлечен като обвиняем за държане на амфетамини, предназначени за разпространение. Той бе задържан при полицейска проверка на 24 април тази година. У него бяха открити 26 пакетчета с кристално вещество. Експертна справка установи, че това е амфетамин с тегло 2,01 гр. Апелативният съд сподели твърдението на защитата, че няма опасност младежът да се укрие, но е реална възможността той да извърши престъпление. Той вече е бил осъждан като непълнолетен и то за същото престъпление. След споразумение, сключено с Окръжна прокуратура във Варна, е бил наказан с пробация за срок от 6 месеца, които изтекли на 10 март тази година.

Рафет Бетол, разследван за притежание на хероин и амфетамини, предназначени за продажба, също остава зад решетките. При специализирана полицейска операция, проведена миналата седмица, служителите на реда иззели от него 145 пакетчета с хероин, чието тегло е близо 5 грама и 137 пакетчета, в които експертите установили производни на амфетамина с тегло 8,225 грама.

Апелативният съд остави без уважение жалбата на обвиняемия срещу първоначалното зъдържане под стража. Според магистратите 48-годишният мъж е съпричастен към деянието, за което е привлечен като обвиняем. "Въпреки че Рафет не е бил осъждан и няма криминална регистрация, съдът намира, че с оглед на вида и количеството на иззетата дрога, реална е опасността обвиняемият да се укрие, за да се предпази от тежестта на санкцията, предвидена от закона (от 2 до 8 години затвор)", пише в съдебното решение.

С оглед на обстоятелството, че Бетол има малки деца и съпруга със сериозни здравни проблеми, Варненският апелативен съд указа на водещия разследването да извърши проверка кой полага грижи за децата и ако е необходимо да се вземат мерки за тяхното отглеждане.