Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимали филм, когато наркокартел ги сбъркал със свои врагове и ги отвлякъл

На мястото, където били труповете им, имало още 46 варела със сяра

Преди месец трима студенти от Университета по сценични изкуства в Гуадалахара изчезват. Улиците на града веднага се препълват от млади хора, искащи от полицията да вземе мерки и да върне момчетата живи и здрави у дома. "Ние сме студенти, не престъпници! Аз ли съм следващият?!", гласят протестните им плакати.

Но властите няма какво да направят. Оказва се, че тримата младежи - 25-годишният Хавиер Соломон Ачевес Гастеум и 20-годишните Марко Гарсия Франсиско Авалос и Хесус Даниел Диас, вече не са между живите.

Повече от месец случилото се с изчезналите студенти остава мистерия. Тримата младежи работели по филм заедно в къща, намираща се близо до Гуадалахара и собственост на лелята на едно от тях.

За тяхно нещастие обаче сградата не била просто вила, но и скривалище, използвано от един от най-големите наркокартели в Мексико, носещ името "Ню Пласа", оглавявана от лидер, известен като "Ел Чоло". На същото място през 2015 г. е арестуван известен член на бандата - Диего Габриел Мея, който съвсем скоро трябвало да излезе от затвора.

И точно поради тази причина къщата била наблюдавана от клана "Халиско", който си съперничи с "Ню Пласа". Присъствието на младежите в имота събудило подозрения у враговете.

На 19 март тримата студенти, заедно с екип от още няколко души си тръгвали от къщата, когато една от колите им се повредила. Докато чакали помощ, се появили два пикапа, а от тях изскочили шестима силно въоръжени мъже, носещи полицейски униформи. Те принудили всички да легнат на земята, а след това задърпали Марко, Хесус и Хавиер към един от автомобилите. Това бил последният път, в който момчетата са били видени живи.

Докато всички си мислели, че студентите са просто отвлечени за подкуп и могат да бъдат спасени, картелът вече им е отредил място в друга къща - използвана не за убежище, а за мъчение. Започнали да бият един от младежите, но прекалили толкова много, че той починал от раните си.

Другите двама също трябвало да умрат. След като ги убили, престъпниците взели телата им и ги откарали на друга локация, където ги разтворили в киселина. Там разследващите откриват 46 варела, пълни със сярна киселина. Очевидно и други тела са били унищожавани по същия начин. Картелите в Мексико винаги са били известни с това, че изгарят, разтварят или разчленяват телата на своите врагове, за да унищожат доказателствата за престъплението.

Също като на филм, нищо неподозиращите бъдещи режисьори се оказват на неправилното място в неправилното време. Наркодилърите решили, че те имат нещо общо с клана "Ню Пласа", макар момчетата просто да снимали филм.

Тримата творци се оказват и ученици на гения режисьор, продуцент и сценарист Гийермо дел Торо, който тази година спечели "Оскар". Той използва платформата туитър, за да изрази своята мъка от загубата на младите таланти:

"Думите не са достатъчни, за да опишат измерението на тази лудост", написа 53-годишният Дел Торо. "Трима студенти са убити и разтворени в киселина Въпросът "защо" е немислим, а "като" е плашещ."

Гийермо дел Торо работи усилено, за да помогне на амбициозни режисьори от родния си град. Седмица след като спечели "Оскар" за най-добър режисьор и най-добър филм за "Формата на водата", режисьорът се върна в Гуадалахара, за да проведе безплатни майсторски класове и да раздаде стипендии на амбициозни кинаджии в родината си.

Всяка година на Международния филмов фестивал в Гуадалахара международният грант "Дженкинс-Дел Торо" дарява 60 хил. щатски долара на обещаващи режисьори, за да имат възможността да учат в чужбина, в която си искат филмова школа.

"Ако можем да променим един живот, ако можем да променим историята, то ние можем да променим цяло поколение", емоционално заявява Дел Торо в един от своите безплатни мастърски класове.

2017 г. е рекордна за втория по големина град в Мексико. Никога преди това не е имало такова насилие, а жертвите му са 1369. Двата най-мощни картела там притежават мрежа от трафиканти и убийци, които успяват да свалят хеликоптер на армията, да организират засада на полицията и да изпратят свинска глава в дома на бившия главен прокурор.

Картелът "Халиско" който е създаден от останалите живи членове на друга група , "Миленио", печели своите пари чрез продажба на оръжия, кражба на бензин, изнудване и отвличане.

Почти всички случаи на изчезнали хора в страната остават нерешени. Една доста показателна и изчерпателна история от 2014 г. разказва как 43 преподаватели от различни университети излезли да протестират срещу образователните реформи. Срещу тях биват изпратени полицейски служители, които да ги спрат с цената на всичко. Те го правят, като откриват огън срещу тях. Никой повече никога не ги вижда.

Дори телата им остават изгубени. Тяхното изчезване също събужда гнева на хората в Мексико, а и огромно международно недоволство. Дори бившият президент на САЩ Барак Обама и папа Франциск яростно осъдиха действията на правителството и картелите. Точно този случай се превърна в повратна точка в администрацията на мексиканския президент Енрике Пена Нието.

След като за трагичната съдба на студентите разбраха всички, в града се проведе шествие на опечалените. Всички те не само тъгуваха за своите сънародници, но и изливаха гнева и разочарованието си от убийствата и твърде много други смъртни случаи в цялата страна. Тяхното огорчение стигна и до социалните мрежи, където чрез хаштага #NoSonTresSomosTodos, което означава "Не са три, а всички от нас", те споделиха със света своите мисли.

"Те са убили студентите, защото са снимали филм за домашно и са разтворили телата им в киселина. За едно домашно", един човек пише в туитър на испански. - Тази страна е ад."

"Яростта, импотентността, нещата не могат да продължат така", казва друг.

"Най-грозната и отвратителна история - тази, която никога не свършва. Реалността, която надминава фантастиката", пише още един гражданин. "Продължаваме да страдаме всеки ден... Достатъчно!"

Още четете:

Приятелят на Виолета, намерена мъртва в Дунав в Австрия: Тя беше пияна, когато падна в реката

Арестуваха италиански мафиот с български паспорт в Мароко. Анджело е издирван от 22 години, разпознат е по отрязан среден пръст на лявата ръка