Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Заради трудността му алпинистите наричат маршрута Шамони-Цермат “царицата”.
Заради трудността му алпинистите наричат маршрута Шамони-Цермат “царицата”.

Сред 8-те жертви на суровата буря е и мъжът на Калина Дамянова - италианецът  Марио Кастильони, водил групата

52-годишна българка измръзна до смърт в неочаквана силна буря в Швейцарските Алпи, съобщи местната полиция, цитирана от в. “Локал”. С нея загина и съпругът ѝ - италианецът Марио Кастильони, който водеше група от 14 скиори, попаднали в окото на бурята.

Калина Дамянова е била спасена от снежните преспи. Премръзнала и в критично състояние, в понеделник вечерта тя е закарана в болница в югозападния швейцарски курорт Сион. Умира там във вторник по обяд. С нея общият брой на жертвите стана осем, уточниха местните власти.

Българското външно министерство потвърди за трагичния инцидент с българката.

Близките на

Калина са

уведомени и са

пристигнали на

мястото

Двама от загиналите са швейцарци на около 20 г., които не били в групата на Марио. Телата им бяха намерени малко по-надолу в Алпите, в кантон Берн.

Дамянова и 59-годишният италианец от Комо Марио Кастильони живеели от години във Вале ди Муджо, в италианския кантон Тичино. Семейството се занимавало с организиране на екскурзии в планината. Двамата били експерти в своята сфера и имали и собствена агенция Mlg Mountain Guide в град Киасо, която организирала фаталната експедиция.

Кастильони имал

25-годишен опит

като планински

водач

Групата от 14 души бе намерена в понеделник в Швейцарските Алпи, след като скиорите попаднаха в капана на лошото време два дни по-рано. Изненадващата промяна във времето принудила скиорите да прекарат нощта в неделя срещу понеделник на открито без подслон в района на Пиня д’Арола, на над 3000 м надморска височина. Във водената от Марио Кастильони група имало италианци, французи и германци.

Калина и италианският и? съпруг от години имат агенция за екскурзии в планината.
Калина и италианският и? съпруг от години имат агенция за екскурзии в планината.

Те тръгнали в неделя по 180-километров маршрут, който се преодолява за няколко дни - от френския град Шамони до швейцарския Цермат.

Алпинистите

го наричат

“царицата”

на зимните

преходи,

тъй като е изключително труден.

В неделя скиорите трябвало да стигнат в заслона “Кабан де Виньет”, който се намира на 3157 м надморска височина. Хижарите, които очаквали групата, не получили вест от нея чак до 6,30 ч сутринта.

Напълно неочаквано въпреки великолепнотодо момента време в района се развихрила силна снежна буря с плътна мъгла и скорост на вятъра до 100 км/ч.

Хижарят подал сигнал за помощ от отдалечения район на Алпите, който

вдига във

въздуха

7 хеликоптера

Издирвателната акция обаче се забавя заради лошото време.

Студът бил толкова суров, че на сутринта спасителите намират четирима силно измръзнали туристи. Останалите - контактни, но в тежко състояние, били откарани в болниците на Берн и Лозана в много тежко състояние.

Според съобщение на полицията след падане в пропаст пръв е загинал 59-годишният съпруг на Калина Дамянова.

В болниците още в понеделник от измръзването умират 4-имата вкочанени италиански граждани - две двойки между 45 и 53 години. Ден по-късно битката със смъртта губи и българката Калина.

От години Калина се занимава с планинарство.
От години Калина се занимава с планинарство.
Още трима души - 72-годишен швейцарец, 56-годишна французойка и 43-годишна италианка, остават в тежко състояние, като има опасност за живота на един от тях. Останалите спасени от групата - трима французи, германка и италианка, се разминали само с “лека хипотермия”. Семействата на всички са информирани за трагедията.

Маршрутът Шамони-Цермат е преминат за първи път през 1903 г. от швейцарски алпинисти и оттогава по него всяка година минават по няколко хиляди души.

Марио Кастильони беше винаги на разположение и усмихнат. Да вършиш тази работа на близо 60-годишна възраст, не е лесно. Той обаче беше винаги мотивиран и доволен да води в планината хора, коментира пред швейцарското радио на италиански език приятел на Кастильони. Радиото интервюира и опитния алпинист Силвио Мондинели, който е един от малкото, изкачили 14-те най-високи върха в света. Според него

в раницата си

всеки трябва да

държи термично

одеяло и лопатка

- в случай че му се наложи да си издълбае дупка при евентуална снежна буря. Според Мондинели много вероятно бурята е връхлетяла изневиделица групата и те са се паникьосали – нещо, което може да се случи и на професионалист. Предполага се, че именно хлъзването, довело до гибелта на водача на групата Кастильони, е внесло паника в експедицията.

“Вижда се, че останалите без лидер хора са се замаяли и са започнали да бродят наоколо, вместо да се спрат на едно място и да изкопаят дупка. Колкото повече обикаляш, толкова повече губиш енергия. Най-важното в подобни случаи е да спреш и да се скриеш веднага. Така запазваш температурата и енергията си. Странното е, че толкова много хора са загинали в една група”, казва Мондинели.

“Фактът, че в една и съща група едни са загинали, други са тежко ранени, а трети са почти без последствия, се дължи на физическото и психическото им състояние. По-рано се носеха много неща в раницата, а сега всеки гледа да носи леки раници. Може би някои от групата са имали повече неща за покриване и това значи много. Важна е главата, но най-вече физиката ти – ако даден човек е по-подготвен физически от друг, ще издържи повече. Ако е имало силен вятър и температура от минус 5 градуса, той се чувства три пъти повече. Не е студът този, от който се умира, а комбинацията от вятър и студ – тя влошава ситуацията”, допълва алпинистът.

Марио Кастильони винаги бил мотивиран и доволен да води хора в планината, разказват негови приятели.
Марио Кастильони винаги бил мотивиран и доволен да води хора в планината, разказват негови приятели.
Въпреки добрите прогнози за времето от последните дни неочакваният студ като при сегашната трагедия е трябвало да влезе в сметките на групата. “Винаги има фактор непредвидимост и трябва да сме подготвени за това. Грешим, когато тръгваме с лек багаж. Понякога са достатъчни и два плика от тези, които се ползват за събиране на боклук, или едно термично платно, за да спасим живота си. Много често може да ти е неприятно да се откажеш да изкачиш даден връх, ако си вложил време, пари и подготовка. Аз съм се връщал много пъти обратно, още съм жив и не се срамувам да го кажа”, коментира още той.

Другите жертви в трагедията освен Кастильони и Дамянова са трима приятели и планинари експерти от град Болцано – учителката Елизабета Паолучи, на 44 г., счетоводителят Марчело Алберти, на 53 г., жена му Габриела Бернарди, на 52 г., мениджър във фирма. Все още не се знае името на шестата жертва.

Оцелял от трагедията се спасил, правейки гимнастика

Томазо Пичоли е архитект от Милано и е един от оцелелите скиори при трагедията в Швейцарските Алпи. Той живее в по-голямата част от годината в Австралия, откъдето е жена му. Върнал се в Италия заради тази експедиция. Всичките му приятели от Болцано са загинали. Според бащата на Пичоли синът му прекарал ледената нощ, правейки гимнастика, за да не заспи. Подтиквал непрекъснато и другите да се движат, въпреки че не знаел къде точно около него се намират. Пичоли останал буден цялата нощ. Когато станало светло, заедно с друг от групата видели на отсрещната страна на долината подслона, до който трябвало да стигнат, и започнали да викат за помощ. Именно те сигнализирали за трагедията, след което пристигнали хеликоптери на помощ. Пичоли не знаел какво е положението с другите от групата, въпреки че видял някои от тях лежащи с лицата надолу.

Чакат аномалии с времето през май в Европа

Според италианския метеорологичен център през май може да се очакват “позитивни” аномалии в южната част на Атлантика, в Източното Средиземноморие и над Източна Европа. Чести антициклони и вълни се очакват най-вече в източната част на Средиземноморието и на Балканския полуостров.

Хладни и нестабилни импулси и течения ще преминават пък в Централна и Западна Европа. По-високи от средните за май температури се очакват в Източна Европа, докато в Централна и Западна те ще бъдат в нормите или под средните за сезона. За Южна Италия температурите ще бъдат по-високи от средните за май и в нормата ще са за Северна Италия.