Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Валентин Павлов
Валентин Павлов

3 г. условно за смъртта на 14-годишно момче получи д-р Валентин Павлов, бивш депутат от Реформаторския блок и собственик на дентална клиника "ЕО ДЕНТ". Той бе лишен и от правото 5 години да упражнява професията си. С условни присъди се сдобиха съпругата му д-р Венета Павлова, управител на клиниката, и анестезиологът д-р Йоана Филипова. Решението е на Софийския градски съд и може да бъде обжалвано.

Според съда д-р Павлов не е преценил рисковете от пълната анестезия, под която е било поставено детето.

14-годишният Алекс от Перник издъхва след операция на киста на долната челюст, направена под пълна упойка от д-р Павлов. Трагедията става на 14 юни 2016 г., но разследването започва едва 5-6 месеца по-късно, когато бащата на момчето подал жалба в Софийската градска прокуратура.

Алекс бил поставен под пълна упойка към 14 ч. Павлов оперирал кистата, но към 15,10 ч състоянието на детето рязко се влошило. То вдигнало темпратура 39,5 С, получило тахикардия - 152 удара в минута, затруднено дишане и повишено отделяне на въглероден диоксид.

По време на операцията в клиниката била майката на момчето. Първоначално й казали, че тя е минала успешно, но после жената видяла, че лекари влизат и излизат от операционната. Била повикана частна линейка, която около 16 ч откарала Алекс в "Пирогов". Момчето издъхнало в института за спешна помощ в 17,05 ч.

Според обвинението д-р Павлов еднолично насрочил операцията под пълна упойка. Това му решение не съответствало на множеството медицински стандарти за преценка на оперативния риск и въвеждането на пациента в анестезия.

Клиниката не е разполагала с възможности да реагира в случай, че настъпят усложнения от пълната упойка.

Д-р Павлов е знаел за това, като съсобственик и бивш управител на клиниката, твърди обвинението. Той не изискал провеждането на задължителните медицински консултации и изследвания - консултация с кардиолог, педиатър и алерголог.

Разследването показало, че на родителите на Алекс само им било обяснено, че става въпрос за "рутинна интервенция", като последствията можели да бъдат леко неразположение и незначителни болки.

Валентин Павлов беше кандидат за парламента от Реформаторския блок, когато стана ясно, че е разследван от прокуратурата. Преди това бе народен представител в 43-тото НС.

Когато се разбра за трагедията, д-р Павлов коментира, че се чувства така все едно е загубил свое дете и отхвърли обвиненията.