Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НЕУДОБНИ ДУМИ: СЛАВНО ВРЕМЕ, ПЪРВОМАЙСКО!

На 1 май 1941 г. на манифестацията на Червения площад в Москва, по случай „празника на труда”, има необичайно много военни. Сред тях се открояват гостите от „приятелска Германия”. Но как така нацистки и червеноармейски офицери са заедно на 1 май 1941 г. на Червения площад в Москва? За този 1 май по времето на т.нар. „социализъм” не се споменаваше. Все едно не го е имало. А го е имало.

Причината нацисти и болшевики да са заедно на първомайската манифестация през 1941 г. в Москва е банална: те са съюзници, „бойни другари”. Сражават се „рамо до рамо” срещу Европа. Полагат заедно труд на фронта. Адолф Хитлер и Йосиф Сталин са сключили договор помежду си ( Пакт „Рибентроп-Молотов”) , т.е.имат абсолютно законни трудовоправни отношения. Затова и празнуват заедно на празника на труда. Малка подробност е, че междувременно са избили стотици хиляди хора в Европа, че са създали концлагери, че в Катин по заповед на Сталин са разстреляни над 20 000 полски граждани, че газовите камери в Аушвиц (Освиенцим) работят на пълни обороти. Изобщо кипял е усилен нацистко-комунистически труд и затова в празничния 1 май на 1941 г. тези „славни” работници имат право заедно да празнуват.

Снимките от този ден показват как немски офицер е изплезил език от радост, че е заедно със съветските другари. Показват още как московчани, заедно с децата си, наблюдават с любопитство немските офицери. Следят ги с поглед. Виждат ги на живо за първи път и не подозират, какво ще им се случи само след 53 дни. Наблюдават московчани как лично маршал Семьон Тимошенко поздравява гостите от Германия. Тоя Тимошенко е същият негодник, който на 17 септември 1939 година командва част от съветските войски, нахлули вероломно в Полша. Но какво ли си мислят московчани тогава? Та нали до вчера са им казвали, че германците са „фашисти” и „нацисти”, врагове на „съветското отечество”? А сега изведнъж – съветски маршал поздравява тия "фашисти" с празника на труда! И то на Червения площад! Ошашавени са московчани, спор няма. Но си налягат парцалите и мълчат. Но когато народите гледат като паднали от небето, то политиците си правят с тях, каквото си искат? А съветските, както и германските политици по онова време, искат само едно: народите да вървят след тях като стада и да умират в изпълнение на налудничавите им планове. И милиони хора наистина преждевременно се разделят с живота си по време на Втората световна война. Заради тъпанари като Сталин и Хитлер.

На 1 май 1941 г. на Червения площад в Москва бойни другари, приятели, партийни съмишленици от СССР и Германия, празнуват заедно празника на труда. А на входа на концентрационния лагер в Освиенцим вече виси зловещият надпис: „Arbeit macht frei” ( „Трудът ще ви направи свободни”!). Впрочем нацистките концлагери са copy paste на съветските концлагери. А те, известни като ГУЛАГ, се изграждат по заповед на друг съветски вожд идиот – Ленин. Предназначени са били за „изолиране на хора чрез обществено полезен труд и приспособяване към условията на трудовото общежитие".

Комунистите излязоха победители в трудовото съревнование с нацистите. Те превърнаха цели държави в концлагери. Те така и наричаха териториите, които завладяха – социалистически ЛАГЕР. В него редовно на 1 май трудещите се приветстваха своите партийни и държавни ръководители. Благодаряха за „ръководната роля на Партията”. За „по-сигурно” тази „роля” бе записана в чл. 1 на конституцията. Самите ръководители умираха от кеф да гледат как на първомайската и на всички останали манифестации, „трудещите се” носят техни огромни портрети. Редът на портретите показваше кой на кое място се намира в партийната и държавната йерархия. Славно време, първомайско!

*Александър Йорданов във фейсбук