Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съвсем наскоро археолози се натъкнаха на съкровище в древна крепост в артезийското селище в Крим. То е заровено от жители на град, обсаден от римската армия преди 2000 г.

Открити са над 200 монети, повечето от които са бронзови. Заедно с тях са намерени и различни златни, сребърни и бронзови бижута и стъклени съдове.

Любопитно е, че те били поставени в специални ковчежета, всяко от което съдържало точно 55 монети, изсечени от Митридат VIII. Вероятно това е просто съвпадение, но учените смятат, че равните суми са получени от собствениците на тези ковчежета.

"Богатите хора от селището се опитали да скрият съкровището си от римляните, като го заровили в цитаделата", обясни Николай Винокуров, професор в Московския държавен педагогически университет.

Артезиан, който обхваща площ от най-малко 3,2 акра (1,3 хектара) и също има некропол (гробище), е бил част от царството на Босфора. Тогава съдбата на царството беше разкъсана между двама братя - Митрадит VIII, които търсеха независимост от Рим, и по-малкия му брат Котис I, който подкрепяше запазването на царството като клиентска държава на разрастващата се империя. Рим изпратил армия в подкрепа на Котис, установявайки го в столицата на Босфора и опожаряване на селища, контролирани от Митридат, включително Артезиан.