Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кутия с необикновена серия железни, ръчни инструменти, намерена през XI век в Дания, са били използвани за направата на викингски кораби и къщи, доказва ново проучваме на археолози.

Инструментите се пазели в загадъчна, пръстенова крепост в Боргинг, на остров Зеланд. Това кара учените да смятат, че с тях известният датски крал Харълд, живял края на X век, е изградил крепостта си.

Досега археолозите са открили най-малко 14 железни инструмента в едно отделно находище.

Изследователите смятат, че инструментите най-вероятно са принадлежали на занаятчия, който е имал работилница в кралството на Харълд.

Археолозите все още изучават силно ръждясалите предмети, но вече са идентифицирали няколко сложни ръчни инструменти и други метални предмети, включително набор от "лъжици", които се използват за изработване на дупки в дървесината; чифт пинсети или малки клещи; гвоздей, използван за закрепване на дървени дъски заедно; 4 внимателно изработени верижни връзки, прикрепени към железен пръстен; и чекмедже за направа на метални жици, които може би са били използвани за съхранение на бижута.

Археоложката Нана Холм, куратор в датския център за замъци във Ворингборг, която ръководи разкопките на пръстеновидната крепост, казва, че това е първият път, в който е открит цял набор от инструменти.

"Това не е обикновена находка - казва Нана Холм. - В скандинавските страни не се намират много инструменти, но останалите, открити преди това, са били оставени за боговете, като са скрити в блато".