Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Десислава Иванчева (вляво) и Биляна Петрова се появиха в апелативния съд с бели тениски на “Зелен Младост” и бележки срещу разследването. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Десислава Иванчева (вляво) и Биляна Петрова се появиха в апелативния съд с бели тениски на “Зелен Младост” и бележки срещу разследването. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Апелативният спецсъд потвърди ареста на кметицата

“Поставили сме го на колене да си плати! Няма да му пусна преписката” - тези реплики на обвинената за подкуп кметица на “Младост” Десислава Иванчева са записани със СРС. Те са изречени по адрес на бизнесмена Александър Ваклин.

За разговора разказа прокурор Илиян Рангелов в апелативния спецсъд вчера. Той и колегата му Тихомир Стоев поискаха магистратите да потвърдят арестите на Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившия кмет на “Младост” Петко Дюлгеров.

След 4-часово заседание съдийките Даниела Росенова, Веселина Вълева и Магдалена Лазарова приеха тезата на обвинението, че тримата са поискали подкуп от 500 хил. евро от Ваклин и са взели 70 000 евро като 1-а вноска на 17 април.

Едно от доказателствата по делото са

записи от камери

в кафене

“Мементо”, на

които се

виждало, че

Ваклин предава

пакет,

увит с бял лист, на Дюлгеров. В него бил рушветът. Същият лист е открит в служебната кола на Иванчева при задържането.

Други видеозаписи имало от срещата на Дюлгеров с Иванчева и Петрова в кафето на градинката “Кристал”, след която си разделили подкупа.

Съдът посочи, че Иванчева системно е бавела преписки не само на Ваклин, но и на други инвеститори. Това потвърдили голям брой свидетели, сред които и главният архитект на София Здравко Здравков.

“Заради това приемаме, че Иванчева е опасна за обществото”, каза съдия Вълева.

Магистратите подчертаха , че Ваклин е извършил всичко, предвидено в закона, за да му се издаде навреме съобщение от общината, че може да строи в м. Камбаните. То обаче се бавело от 16 юни м.г.

Мъж на име Георги Шопов го свързал с Дюлгеров, който според обвинението се явява като посредник между Ваклин и Иванчева. “Ваклин е търсил изход от бездействието на Иванчева”, обясни съдът. Магистратите отхвърлиха и възражението на защитата, че Иванчева е била незаконно задържана на 17 април от 10,30 до 13 ч. Според доказателствата по делото в 12,55 ч тя е звъннала на секретарката си в общината Маргарита Стоянова. Помолила я да се разпореди с преписката на Ваклин. Това станало след предаването на подкупа.

“Не се сещам

този образ кой

е”, каза Иванчева

за Ваклин

Минута по-късно призна за 2 срещи между тях. На една от тях той ѝ обещал да построи площадка в “Младост”. Адвокатът на Иванчева Марин Марковски каза пред съда, че подкуп може да е поискал Дюлгеров, тъй като му предстояла операция на очите.

След заседанието прокурор Рангелов призна, че по време на акцията срещу кметицата имало и четвърти задържан, но той бил бързо пуснат заради липса на доказателства срещу него.