Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Шоуто търси силни претенденти за 100-те хиляди лева, за да прикове зрителите към екрана

l Неувереността и опитите за оригиналничене пречат на участниците

l Водещият не може да подхлъзва, нито да помага - трябва да е строг съдия и верен приятел

l Най-паметните BG играчи, стигали до върха, действат умно и рискуват смело

За да бъде едно от най-гледаните тв предавания в света вече две десетилетия, "Стани богат" има нужда от играчи с потенциал за спечелването на най-голямата сума, които да приковат публиката към малкия екран.

От старта си на 4 септември 1998 г. в Англия до днес шоуто с оригинално заглавие "Кой иска да бъде милионер?" винаги е печелило от умни, опитни и готови да рискуват личности с любопитни житейски истории. С всеки верен отговор на даден участник вниманието към него се повишава и кара зрителя да очаква с нетърпение триумфа или поражението му.

Играта

не дава шанс на всеки за бързи пари,

а възможност на най-силните да се изявят пред очите на всички.

В това отношение не прави изключение и новото издание на "Стани богат", което тази година отново започна да се излъчва у нас, но в ефира на БНТ и с водещ Михаил Билалов.

Само преди няколко седмици Александрина Иванова от Дупница се сдоби с бърза популярност от участието си в предаването, но заради грешните си твърдения. Тя смяташе, че слънцето изгрява от запад и столицата на Гърция е Анкара.

След резила на Александрина мнозина се запитаха дали това не е бил процудентски трик за печелене на повече гледаемост на шоуто. Проверка на "168 часа" показа, че в "Стани богат" в никакъв случай не целят да привличат внимание с такъв тип играчи, които лесно да уязват. Напротив. Историята на "Стани богат" показва, че само най-добрите участници, които съумяват да се доберат до последния въпрос, са от полза за тв шоуто. Показателно е, че рейтингите от времето, в което предаването се излъчва по Нова телевизия в периода 2001-2014 г., растат заедно с победния ход нагоре на даден състезател.

"Стани богат" не е само игра на въпроси и отговори - разяснява Герасим Славов, директор "Маркетинг и комуникации" в БНТ. - Освен богата обща култура участниците могат да достигнат до верния отговор, разсъждавайки над всички детайли, които съдържа един въпрос, и възможните отговори, да разработят своя тактика, да използват разумно жокерите си. "Стани богат"

е далеч от форматите,

които имат за цел да оголват слабостите

на участниците

и да ги поставят в обидни ситуации. Публичното унижение е евтино зрелище и то е еднакво обидно за двете страни. За екипа на играта е принципно важно както достойното участие на всеки, пожелал да стане част от играта, така и респектът и уважението на зрителите."

А в каква посока ще се изяви всеки участник е въпрос на неговото поведение в хода на играта.

"Понякога неувереността е пречка да бъдат демонстрирани сериозни познания и за жалост, играчи с потенциал отпадат - коментира директорът на "Маркетинг и комуникации". - В други случаи опитите за оригиналничене отнемат от концентрацията по време на състезанието и това също играе лоша шега.

Ако може да се съди по коментарите на зрителите, еднакъв интерес предизвикват както атрактивните участници, така и онези, които успяват да разкрият своите качества."

От изключителна важност в шоуто са фигурата на водещия и неговата комуникация с играчите. В повечето страни и формати е желателно той да е журналист. Водещият не бива да подсказва на участниците верните отговори или да ги подхлъзва, като ги тласка към грешки. Това, което е нужно, е да ги провокира да мислят на глас, да разказват за себе си, за да направят съпричастни зрителите с тяхната битка и житейската им история.

"Най-голямото изпитание за всеки водещ е да устои на изкушението той самият да бъде звездата в "Стани богат" - смята Герасим Славов. - Водещият трябва да бъде едновременно строгият съдия, който гарантира спазването на правилата, но в същото време да съумее да създаде максимално благоприятна атмосфера за изява на всеки участник. Кратките диалози с хората, които сядат на стола на богатството, са винаги добронамерени и дават шанс на участника

да разкрие лични детайли за себе си,

но само от състезателите зависи да го направят така, че да станат симпатични на аудиторията. Във всички сезони на играта у нас и в нейни версии по света е имало упреци към водещите, че "помагат" на състезателите. Задачата на водещия е да помогне на участника да преодолее притеснението, да излезе от капана на конкретна логическа линия и да го върне към целия арсенал от средства, които играта му предоставя, за да стигне максимално напред."

Според Славов сред най-сериозните предимства на Михаил Билалов като водещ е това, че цялостното му присъствие провокира по-различен маниер на общуване, който е много далеч от балканските стандарти.

"Той не си позволява да се държи с участниците свойски, но и не ги смразява с дистанцираност - сигурен е директорът на "Маркетинг и комуникации". - Именно талантът му да балансира между сдържаност и добронамереност спечели доверието на продуцентите от "Сони", тъй като, както е известно, в историята на играта досега са били предпочитани водещи предимно с журналистически опит."

Всъщност зрителите на БНТ имат възможност да гледат класическия вариант на "Стани богат" - 15 въпроса, три сигурни суми и три жокера. Голямата награда е 100 000 лв., докато в повечето формати по света сумата винаги е била 1 000 000 в съответната валута.

У нас за известно време играчите можеха да се борят за 200 000 лв., когато тв шоуто се излъчваше по Нова телевизия с водещ Ники Кънчев.

Тогава участниците трябваше да преодолеят и предварителен кръг - "Най-бързият печели", за да се класират за стола на богатството.

Сега това съревнование за бързина не е пречка пред тях. Състезателите не разполагат и с допълнителен, четвърти, жокер - "Смяна на въпроса", който отпада и от стария формат още през 2009 година.

"През дългия си живот в ефир популярната игра претърпява немалко трансформации - обяснява Герасим Славов. - Викторината всъщност стартира като радиошоу през 1998 г. в ефира на Capital FM във Великобритания.

По-късно концепцията е адаптирана за телевизия и се появява в ефир под названието "Планина от пари", а правилата са били почти същите, каквито са и днес в телевизионното състезание "Стани богат", но пътят към наградата от 1 милион лири е преминавал през 25 въпроса. Седмица след дебютното излъчване продуцентите внасят първите промени и една от тях е предварителният етап, познат у нас като "Най-бързият печели". В повечето страни, в които шоуто е излъчвано, състезанието за бързина успява да се задържи до 2010 г. Този така наречен предварителен етап, на практика е изпитание преди всичко за бързина на рефлекса на участниците, а същността на концепцията на "Стани богат" е играта да е "изпитание" за познанията. Всеки, който седне на стола на богатството, трябва да има необходимия комфорт и достатъчно време, за да обмисли своите решения, своята тактика и отговорите си. Нещо повече, предварителният етап, какъвто е състезанието "Най-бързият печели”, се явява допълнително препятствие пред възможността на всеки, който се чувства уверен в себе си, да бъде част от преживяването "Стани богат"."

Любопитното е, че един от най-паметните играчи в шоуто - отец Любомир Братоев, който стига до въпроса за 100 000 лв. през 2006 г., получава шанс да се докаже именно чрез "Най-бързият печели". За този предварителен кръг

той е само резерва,

но съдбата му се усмихва

и се налага да замести отсъстващ. Така Братоев успява с бързина и остра мисъл да се класира за голямата игра.

Пред него се разкрива и възможността да стане първият, триумфирал в шоуто, но финалният въпрос го затруднява и отецът се отказва. Тръгва си от предаването като третия българин, който става от стола с 50 000 лв. по-богат. Първият е Любомир Милушев, който е петокурсник в Американския университет в Благоевград, когато през 2001 г. прибира същата сума.

За разлика от отец Братоев друга звезда на "Стани богат" дръзва да рискува и да се бори за 100-те хиляди лева през 2005 г. Абитуриентът от Американския колеж Явор Костов решава да си опита късмета и да отговори, за съжаление, прави грешка и си тръгва едва с 3000 лв., но печели сърцата на зрителите. Само с 5000 лв. се прибира вкъщи и Дилян Павлов, директор на софтуерна фирма, който прави впечатление със самонадеяния си устрем към върха и се отказва да ползва два жокера за последния въпрос - но сбърка.

Подобно на тях всеки има шанс да се изяви, защото подборът на участниците е максимално демократичен. Обществената телевизия дава възможност на всеки, който желае, да участва, а встъпителната анкета е публична и достъпна на техния сайт.

"Фактът, че още в първата седмица след обявяването на проекта повече от 3000 зрители бяха заявили своето желание да участват, е потвърждение на това, че "Стани богат"

не поставя бариери,

а предоставя възможности

- казва Герасим Славов. - Разбира се, екипът на предаването провежда и преки интервюта по телефон или през интернет, защото технологиите позволяват един и същи кандидат да изпрати няколко анкети. За продуцентите е важно подобна възможност за заобикаляне на правилата да бъде изключена."

Според директора на "Маркетинг и комуникации" е в интерес на шоуто да привлича все повече участници и да печели вниманието на зрителите.

"От състезателите зависи дали ще успеят да преодолеят повече изпитания по пътя към големите суми. Днес има твърде много начини за спечелване на лесни пари. "Стани богат" не е от тях. Играта провокира знанията на участници, публика и зрители и е от малкото запазени територии, в които

по-добрият винаги побеждава."

Тв шоуто действително се ползва с авторитет и влияние и неслучайно "Кой иска да бъде милионер?" е в основата на романа "Беднякът милионер" (2005) на Викас Сваруп, който захранва и едноименния киношедьовър с 8 статуетки "Оскар" на Дани Бойл. Историята в лентата разказва защо и как Джамал Малик печели играта - не защото знае всичко, а защото се изправя пред въпросите,

чиито отговори изстрадва през своя нелек живот.

През 2011 г., две години след като филмът излиза на големия екран, мъж от един от най-бедните щати в Индия наистина става първият човек, спечелил джакпота в индийската версия на предаването. Компютърният специалист и преподавател Сушил Кумар от източния щат Бихар става милионер за един ден, докато по същото време печели под 150 долара на месец. История като за кино, но без да бъде режисирана отново от Дани Бойл.

Неговият филм "Беднякът милионер" започва с един въпрос, който може би разкрива магията на играта.

"Джамал Малик е на един въпрос от спечелването на 20 милиона рупии. Как го направи?

А. Той измами.

В. Той е късметлия.

С. Той е гений.

D. Така му е било писано от съдбата."

Четете още: 

Александрина, която взриви “Стани богат”: Знам откъде изгрява слънцето. По география имам 6

Започвам да водя "Шоуто на Слави". Без майтап