Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Общо десет души са загинали, а 15 са ранени, след като ван се вряза в пешеходци в канадския град Торонто СНИМКИ: РОЙТЕРС
Общо десет души са загинали, а 15 са ранени, след като ван се вряза в пешеходци в канадския град Торонто СНИМКИ: РОЙТЕРС

Общо десет души са загинали, а 15 са ранени, след като ван се вряза в пешеходци в канадския град Торонто, предаде ТАСС, цитирайки началника на полицията в Торонто Марк Сандърс.

По-рано полицията съобщи за деветима загинали и 16 ранени при инцидента, който стана на оживено кръстовище в северната част на града в 13.30 часа местно време. Ванът се качил на тротоара и започнал да блъска пешеходците, предава БТА.

Полицията задържа водача Алек Минасян, 25-годишен жител на предградието Ричмънд хил.

Началникът на полицията заяви, че мотивът за нападението все още не е известен. Той уточни, че въз основа на свидетелските показания "действията категорично изглеждат преднамерени", предаде Ройтерс.

Сандърс посочи, че полицията няма предишна информация за задържания.

Същевременно канадското министерство на обществената сигурност заяви, че настоящият инцидент няма връзка с националната сигурност.

Според телевизия Ен Би Си, която се позовава на американски и канадски представители на силите за сигурност, психическо заболяване, а не тероризъм, е водещата теория за нападението в Торонто.

Телевизията посочва, че заподозреният е участвал в онлайн дискусии относно Елиът Роджър, който откри стрелба през 2014 г. близо до Санта Барбара, Калифорния, и уби шестима души.

Полицията в най-големия канадски град уточни, че шофьорът на автомобила е арестуван.

Инцидентът е станал на голямо кръстовище в 13.30 часа местно време, когато множество офис служители излизат да обядват. Компанията за коли под наем Райдър систем потвърди, че един от нейните ванове е участвал в инцидента.

Очевидец, цитиран от Си Ен Ен, заяви, че според него шофьорът е действал целенасочено. "Този човек правеше това съзнателно, искаше да убие всички", заяви свидетелят, представил се като Али.

Седем пострадали са приети в центъра по травматология на болница "Сънибрук" в Торонто. Лечебното заведение уточни, че петима души са в критично състояние, а двама са сериозно ранени.

Министърът за обществената сигурност Ралф Гудейл определи инцидента като "много сериозен". Той посочи, че естеството на събитието все още не е изяснено.

Белият дом поднесе съболезнования на канадците след смъртоносно нападение, при което ван се вряза в пешеходци в Торонто, като уби десет души и изпрати 15 в болница, предаде Асошиейтед прес.

Прессекретарят Сара Хъкаби Сандърс заяви в съобщение, че Съединените щати застават до канадския народ "след днешното трагично събитие в Торонто".

Тя добави: "Нашите мисли и молитви са със семействата на пострадалите. Желаем бързо възстановяване на ранените. Правителството на Съединените щати обещава да осигури всякаква помощ, от каквато Канада би могла да се нуждае".

Бруталният инцидент, който канадският премиер Джъстин Трюдо нарече "трагична и безсмислена атака", е един от най-кървавите в съвременната канадска история, отбелязва Ройтерс.

Шофьорът на вана е задържан. Той е идентифициран от полицията като Алек Минасян, 25-годишен жител на предградието Ричмънд хил. Мотивите за нападението все още не са изяснени.

Водачът на вана, врязал се в хора по обед вчера в Торонто, е действал "преднамерено" и властите привилегироват тезата, че става дума за изолиран акт, който не е насочен срещу "националната сигурност" на Канада, предаде Франс прес.

Канадският министър на обществената сигурност Ралф Гудейл каза, че "информациите, с които властите разполагат на този етап, показват, че случилото се по никакъв начин не е свързано с националната сигурност".

Канадският премиер Джъстин Трюдо каза, че е опечален от новината за "трагичния и безсмислен атентат, станал в Торонто". После от канцеларията му уточниха пред Франс прес, че понятието "атентат", изречено на френски от Трюдо, не е използвано, за да наведе на мисълта, че става дума за "терористична връзка от естество, което да застрашава националната сигурност".

Кадри, заснети от минувач на момента на ареста на Минасян, показват, че той извикал на полицията: "Убийте ме" и насочил неидентифициран обект към полицай. Полицаят казал: "Не, легни на земята". Тогава заподозреният казал, че носи огнестрелно оръжие в джоба си, но полицаят му казал: "Не ми пука, легни долу", предаде Ройтерс.

Според бивши съученици на Минасян той е посещавал в гимназията програма за ученици със специални потребности, предаде Ройтерс. Съученици описват Минасян като "човек, който не е бил социален, но е бил абсолютно безвреден".

Понятието "специални потребности" се използва в канадската образователна система за хора както с физически недъзи, така и с поведенчески и образователни затруднения.

Страницата във Фейсбук на Минасян сега е недостъпна. В блог пък се казва, че през септември 2013 г. той е започнал работа в технологичен център към колежа Сенека. До март 2014 г. Минасян поствал в блога информации за напредъка си по разработване на софтуер в колежа. В магазина за приложения на Гугъл има приложение за паркиране, разработено от човек на име Алек Минасян.

СНИМКИ: РОЙТЕРС
СНИМКИ: РОЙТЕРС