Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Потърпевши са депутати, кметове и общински съветници

Върху празен лист те се подписвали за лоялност, а после се оказали

длъжници по договори с фирми, каквито никога не са подписвали

В полицията и прокуратурата има няколко сигнала, водят се дела

Банкови сметки и имоти на бивши депутати, зам.-кметове, общински съветници и областни координатори на партия Български демократичен център (БДЦ) са запорирани заради записи на заповеди, които са подписвали преди 2 - 3 г. Това показа проверка на “24 часа” в регистрите на съдилищата.

Запорите са по искане на частни съдебни изпълнители от цялата страна. Фирмите, които претендират, че са подписвали с тях договори за различни суми, са от орбитата на енергийния бос Христо Ковачки.

Със запорирани банкови сметки са и баща и син - бившият депутат Стефан Кенов (вдясно) и д-р Георги Кенов, който беше кмет на Сунгурларе.
Със запорирани банкови сметки са и баща и син - бившият депутат Стефан Кенов (вдясно) и д-р Георги Кенов, който беше кмет на Сунгурларе.

Бизнесменът е сочен за неформален лидер на БДЦ, която беше парламентарно представена в 43-ото народно събрание. Няколко месеца след като парламентът се разпусна, се оказва, че висшите функционери на партията дължат пари на фирмите около Ковачки.

В цялата страна

се водят

изпълнителни и

граждански

дела,

а в полицията и прокуратурата има няколко сигнала.

Над 1 млн. лв. е общата сума, която фирмите на Ковачки търсят от политиците. Това са бившият депутат от БДЦ и дългогодишен мениджър във фирмите на Ковачки Кънчо Филипов, съпредседателят на партията Стефан Кенов, зам.-кметът на Видин Десислава Тодорова, областният председател за Стара Загора Янко Янков, общинският съветник в Плевен Здравко Георгиев, организационният секретар на партията Стилиян Аврамов и много други.

Потърсени за коментар от “24 часа”, повечето разказват, че са подписвали празни бланки на записи на заповеди като гаранция за лоялност, но нямат договори с фирмите, които са запорирали банковите им сметки.

“Празните бланки на записите на заповед, които сме разписвали, бяха

нещо като

застраховка на

г-н Ковачки,

че хората ще

му бъдат верни

Дадоха ми 10 хил. лв. за изборите. Парите са харчени за партията - кампания за местните избори, заплати за секретарки, наеми за офиси. Всичко е отчетено. Сега си ги искат обратно с фирма, която никога не бях чувал. Към записите за заповед е приложен договор за заем и подписът там не е мой. Това е най-малкото некоректно спрямо нас”, казва Янко Янков, бивш областен координатор на БДЦ за Стара Загора. Категоричен е, че на представения договор за заем към записите на заповед не е неговият подпис. Поискал е експертиза, която да го докаже. 

Стефан Кенов
Стефан Кенов

“10 хил. лв.

ще ги преглътна,

ще ги платя, но

има колеги с

по 200 хиляди

Това е масово, към хора от цялата партия, не е само към мен - Кънчо Филипов, Стоян Заяков, бившия му секретар Стефан Кенов. Ще правят колективна жалба до главния прокурор. Всички, които са били на ръководните длъжности в партията и са получили пари, имат такива запори”, казва Янко Янков от Стара Загора, един от над 20-те бивши функционери на БДЦ в цялата страна, от които фирмата “Диджиталресърч” сега търси пари, изхарчени за предизборни кампании.

“Получих запора на банковите ми сметки с призовка. Беше една неделя. Фирмата е “Диджиталресърч”. Представили са 20 записи на заповед, всяка за по 14 хил. лв. Никога не съм имал отношения с “Диджиталресърч”, не познавам собственика Надежда Арсова. Записите на заповед са попълнени ръкописно. Разписвал съм празна бланка на запис на заповед за лоялност, но на друг човек, на друго място - юристка”, казва общинският съветник от Плевен Здравко Георгиев. Той вече е пуснал жалба до районната прокуратура в града, за да се разследват документни престъпления. Освен това води и гражданско дело, за да докаже, че не е подписвал никакви документи с “Диджиталресърч” и е готов да бъде подложен на детектор на лъжата. Договорът към записите на заповед бил със сменени страници и различно мастило. Казва, че знае и за други негови бивши съпартийци в това положение. 

Десислава Тодорова, зам.-кмет  на Видин, преживява тежко съобщението,  че дължи  20 000 лв.
Десислава Тодорова, зам.-кмет на Видин, преживява тежко съобщението, че дължи 20 000 лв.

“Диджиталресърч”, която води десетки дела срещу бивши кадри на БДЦ, е собственост на Надежда Арсова, родена през 1991 г. Капиталът на дружеството е 20 лв. Много от служителите на Христо Ковачки

познават

Надежда Арсова

като негова

секретарка

Хората, към които тя претендира да е отпускала пари, са категорични, че нямат отношение към нея, нито са подписвали записи на заповеди и договори за заеми с фирмата ѝ.

“Диджиталресърч” е създадена през 2011 г. Към датата, посочена в договорите на политиците от БДЦ с нея, собственик и управител е Надежда. След като те започват да оспорват документите, през февруари 2018 г. започва смяна на собствеността на дружеството, показва справка в Търговския регистър. Във фирмата като мажоритарен собственик на дяловете влиза 47-годишният Димитър Димитров от Монтана, който за пръв път започва да се занивама с бизнес сега. Той става и управител на “Диджиталресърч”. На 21 февруари Надежда Арсова се опитва да му прехвърли и останалите си дялове, но от Агенцията по вписвания отказват.

Организационният секретар на БДЦ Стилиан Аврамов също е със запор на банковите сметки от “Диджиталресърч”. И той води дела.

“Научих за тази

фирма, когато

получих запор на

банковите

сметки

Една сутрин се събудих длъжник. Предявили са договори за заем, каквито не съм подписвал. Обезпечени са със записи на заповеди, които не съм издавал никога към “Диджиталресърч”. Надежда Арсова познавам само като секретарка на г-н Христо Ковачки. Подал съм жалба до Главна дирекция “Национална полиция”. Посочил съм, че зная за много идентични казуси в цялата страна - Плевен, Димитровград, Харманли, Стара Загора, София, Златоград, Сливен, Карнобат, Сунгурларе, Видин. Нямам информация докъде е стигнало разследването. Общото между всички със запори е принадлежността им към партия БДЦ”, казва Стилиян Аврамов пред “24 часа”. 

В схемата не е

пожалена и

Десислава

Тодорова, която

сега е зам.-кмет на Видин. Била е областен координатор на БДЦ.

“В началото на ноември разбрах, че имам запори от “Диджиталресърч”. Обадиха ми се от банката. Тогава очаквах тест за бременност след инвитро процедура. Сега съм бременна в 7-и месец и не мога да опиша как преживях всичко това. За пръв път чух за тази фирма и не познавам Надежда Арсова”, казва Десислава Тодорова. Според запора на ЧСИ тя дължи 20 хил. лв. по два записа на заповед. Спомня си, че като представител на БДЦ за Видин е подписвала празни бланки, за да бъде лоялна на партията. 

Сметките на Кънчо Филипов са запорирани заради 15 хил. лв. дълг плюс лихви.
Сметките на Кънчо Филипов са запорирани заради 15 хил. лв. дълг плюс лихви.

“Съпредседателят Стефан Кенов ми обясни, че трябва да го направя.

Била съм лоялна

и не дължа пари.

Подадох

възражение

в съда,

защото не съм подписвала договори с “Диджиталресърч”. Делото е насрочено за 30 април”, обяснява Тодорова.

Съпредседателят на БДЦ и бивш депутат от партията Стефан Кенов също е със запори - на банкови сметки и на имоти. Преди 3 седмици неизвестни запалиха колата му “Шкода Октавия” пред дома му в Карнобат, но не е ясно дали инцидентът има нещо общо с проблемите му около запорите. Той дължи над 200 хил. лв. по няколко записа на заповед. Кенов не отговаряше на мобилните си телефони. В същото положение е и баща му д-р Георги Кенов, който беше кмет на Сунгурларе от ДПС, но през 2015 г. се яви от листата на БДЦ.

“Не искам да коментирам. Много неща ми се случиха. Живея под стрес. Ще се оттегля от политиката. Ако искат, да ми вземат къщата. Търговската верига “Европа” е фирмата, която ми наложи запорите. Живеем под страх цялото семейство. Не мога да го опиша. Съжалявам, че съм бил кмет. Виждал съм се един-два пъти с Христо Ковачки. Не съм подписвал записи на заповед”, казва д-р Кенов, който сега е общински съветник в Сунгурларе.

“24 часа” потърси Христо Ковачки за коментар, но до редакционното приключване на броя такъв нямаше. Редакцията е готова да го публикува в следващ брой.

Бившият депутат Кънчо Филипов: Омерзен съм! Подал съм сигнал в националната полиция

С Ковачки не съм се виждал след края на 43-ото НС, твърди дългогодишният служител в холдинга на бизнесмена

На 14 март т.г. бившият депутат от БДЦ Кънчо Филипов получава уведомление от частен съдебен изпълнител, че сметките му са запорирани заради 15 хил. лв. дълг плюс лихви. Договорите, за които се твърди, че Филипов е подписвал, са от 17 септември 2015 г. и 18 септември 2015 г. 

Стефан Кондузов
Стефан Кондузов

Освен народен представител от партията той е дългогодишен служител в холдинга на Христо Ковачки и бивш директор на “Брикел”.

“В уведомлението пишеше, че имам 2 договора за заем и запис на заповеди с фирма “Алекс и Иво” ЕООД.

Никога не съм подписвал

нищо с това дружество

Собственик е бил Станислав Иванов, който е служител във фирми на г-н Ковачки. Познавам го, но никога не съм подписвал документи с него. Обжалвал съм решението на съда по бързото производство за запора. Тази фирма трябва да докаже, че е подписвала договор с мен. Производството е спряно. Омерзен съм от цялата ситуация. С г-н Ковачки не съм се виждал, откакто се разпусна 43-ото народно събрание”, казва Кънчо Филипов, потърсен за коментар по темата. Той също е подал сигнал в националната полиция, защото според него има престъпление заради представения договор, който е документ с невярно съдържание.

На 14 февруари Кънчо Филипов получава известие, че дългът му към “Алекс и Иво” ЕООД е прехвърлен към “Бултрейд Корпорейшън”. И двете фирми са регистрирани на адрес в Индустриална зона “Орион”, където са офисите на фирмите на Христо Ковачки. По партидите и на двете са регистрирани прехвърляния на собствеността и смяна на управителите. “Странно защо стават тези прехвърляния и защо след 2 г. започват да търсят задължения.

Знам и за други хора,

които са свързани с БДЦ

и имат същите проблеми

Ако са получавани пари по този начин за партията, това трябва да е отразено в отчетите към Сметната палата. Те са подписвани от д-р Красимира Ковачка и Стефан Кенов, те бяха съпредседатели”, казва Кънчо Филипов.

Проверка на “24 часа” в отчетите на БДЦ в Сметната палата показва, че няма декларирани подобни суми, използвани за кампанията на партията, отпускани от дружествата “Диджиталрисърч” и “Алекс и Иво”.

Стефан Кондузов: Засега няма претенции към мен, но да се учудя 

Стефан Кондузов е бивш директор на “Топлофикация” - Сливен. Това е един от тецовете, които са собственост на Христо Ковачки. През ноември 2015 г. той е назначен за зам.-кмет на Сливен в екипа на Стефан Радев от ГЕРБ. На последните парламентарни избори Кондузов беше и кандидат за депутат от листата на ГЕРБ в града, но не успя да влезе в 44-ото народно събрание. В средата на февруари т.г. Кондузов се оттегли като зам.-кмет на Сливен по здравословни причини.

“Подписвал съм празни бланки на записи на заповеди, когато бях директор на “Топлофикация” - Сливен. Казаха, че е като гаранция за добро управление. Засега няма претенции към мен, но няма да се изненадам. От човек като Ковачки всичко може да се очаква. Много неприятна история”, добави Кондузов.

Знае ли "Скотланд Ярд" кой отрови Скрипал? Заподозряна е група от 6 човека и мъж с псевдоним "Гордон"

Подкрепи филма за Теодора и запиши името си в надписите