Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Ваклин СНИМКА: Нова алтернатива
Александър Ваклин СНИМКА: Нова алтернатива

Има протокол, че белязаните 70 000 евро, които бяха открити в багажника на автомобила, управляван от кметицата, са върнати на строителния предприемач Александър Ваклин. Това съобщиха адвокатите на 3-мата обвиняеми - кметицата Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившия кмет на район "Младост" Петко Дюлгеров.

Самият протокол бил подписан от служителя на антикорупционната комисия Деню Денев, който е един от свидетелите по делото. Не е вярно, че парите са върнати, контрира прокурор Рангелов. Според друг протокол, приложен по делото, парите били предоставени от Ваклин на 2 април. Защитниците на обвиняемите обаче твърдят, че за първи път за пари се е заговорило на 13 април. По делото нямало и документ, от който да става ясно къде са белязани банкнотите, заяви адвокатката на Петко Дюлгеров Марияна Тодорова. 

От разпитите на Ваклин ставало ясно, че той многократно е търсил контакти с бившия кмет на община "Младост" Петко Дюлгеров, за да му се решат преписките. Първата среща между двамата уредил приятел на предприемача, чието име той не могъл да си спомни. 

По делото била разпитана и съпругата му Полина Ваклин - юристка по образование, и тяхната служителка Галя Димитрова. В показанията си те никъде не говорят за искани пари. Полина Ваклин коментирала главно, че се бавят сигналите срещу преписките. Защо тя, след като е юристка, не е обжалвала забавянето в Административния съд, коментира адвокатът на Иванчева Марин Марковски.

От пледоарията на защитата на Петко Дюлгеров Марияна Тодорова че делото е било образувано на 11 януари 2018 г към разследването имало приложен сигнал от Асоциацията на строителите. Спецпрокуратурата обаче отказала да образува дело по него. Върховната касационна прокуратура нарежда да се образува досъдебно производство и затова на 22 януари е възложено на оперативен работник да търси недоволни от кметицата на "Младост". Пак според защитниците при разпитите на Ваклин, съпругата му и тяхната служителка никъде не се говорело за пари. Единствените, които твърдят, че има взимане и искане на подкуп, са тримата служители на антикорупционната комисия, разпитани като свидетели - Николай Бонев, Деню Денев и Мартин Несторов. На тях е било възложено да наблюдават срещите между Петко Дюлгеров и Александър Ваклин и Петко Дюлгеров и кметицата. Тримата обвиняеми поискаха от съда да бъдат пуснати на свобода, защото няма да се укрият и  ще съдействат на разследването. 

Съдът ще обяви решението си в 17:45 часа.