Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Арестът на Иванчева вчера Снимка: Йордан Симеонов
Арестът на Иванчева вчера Снимка: Йордан Симеонов

Кметицата на Младост и заместничката й светнаха като коледни елхи, каза шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев на брифинг в Съдебната палата, на който съобщи подробности около ареста на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

Какво значи това, питаха се непосветените. Че парите, които са открити в колата на Иванчева, са белязани и тя ги е пипала. Което няма как да се случи ако са били подхвърлени.

При разкриването на корупционните престъпления бележенeто на парите е задължително изискване. То се води един от способите на специалните разузнавателни средства и е регламентирано в чл. 9 от Закона за СРС.

Парите, които ще бъдат дадени за рушвета предварително се маркират с вещество от химици  в МВР. С просто око по банкнотите няма видими промени.

Какво е веществото обаче е държавна тайна и се води строго класифицирана информация. Затова всеки, който го огласи, попада под ударите на Наказателния кодекс за разгласяване на класифицирана информация, обясниха юристи.

При докосването до банкнотите по ръцете остават следи, които не се забелязват. Те може да бъдат открити само, след като дланите се осветят с ултавиолетова лампа. Тогава местата от ръцете, които са се докосвали до белязаните банкноти, излъчват светлина, която всеки път може да е в различен цвят - синееща или бяла например.

Друго важно е, че веществото може да е различно, затова след задържането на човека, поискал рушвета и съответно пипал белязаните банкноти, се взима проба както от дланите, така и от веществото по банкнотите, за да се установи, че то е едно и също.