Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В Европа бежанците от Сирия са 425 880 души по данни на Евростат, но неофициалната бройка е много повече.
В Европа бежанците от Сирия са 425 880 души по данни на Евростат, но неофициалната бройка е много повече.

Всичко започна с мирни протести с искания за по-високи заплати и свобода на словото, удавени в кръв

Поне 12 държави доставяли оръжие за участниците в конфликта

Началото бе през 2011 г., когато започнаха мирни протести срещу режима на президента, с искания за решаване на икономическите проблеми и свобода на словото. Властта отговори със сила.

Участници в митингите бяха тикнати в затворите,

а други - убити или безследно изчезнали.

Част от протестиращите съставиха Свободната сирийска армия, която се опитва да се пребори с официалната власт. През 2012 г. вече се заговори за гражданска война, която се превърна в касапница, в която загинаха около 500 хиляди души. От тях между 12 и 20 хиляди са деца. В хода на конфликта т.нар. "Ислямска държава" успя да завоюва територии в арабската страна, да убие хиляди и да установи контрол над нефтени и газови находища.

Кървавата баня доведе до най-многолюдната

бежанска вълна от времето на Великото преселение на народите насам. 5,5 милиона от 22-милионното население на Сирия избягаха в чужбина, като в огромната си част сега са в Турция, Йордания, Ирак и Египет. По данни на Евростат в Европа са 425 880 души. Но много други националности използваха повода, за да стигнат до страни от ЕС, където смятат, че ще живеят по-добре. Други 5 милиона сирийци са разселени из родината си, далече от родните си места.

В стремежа си да стигнат до Обетованата земя над 12 000 души се удавиха в Средиземно море.

Много малка част от бежанците в Европа започнаха работа. Повечето от тях

нямат професионална квалификация,

пише "Дойче Веле". Обикновено се цанят като чистачи, куриери, кухненски персонал. Но най-вече остават безработни.

За сметка на това обаче бизнесът на каналджиите просперира вече няколко години. Босовете направиха милиарди, при това чисти пари, на които не се плащат нито данъци, нито се декларират.

И докато в началото те бяха неорганизирани, единични превозвачи, по-късно се оформи стройна структура с разпределение на функциите и парите.

По информация на Европол само за 2015 г., когато бе регистриран пик на бегълците, трафикантите са спечелили между $3 и $6 милиарда. А ако се пресметне за 5 г., става дума вероятно за около $15 милиарда. Сирийците изоставиха имотите си, отчаяни хора дори изтъргуваха органите си, за да се доберат до желаната от тях страна.

Войната

донесе печалби и за производителите

на оръжие.

Само за 2012 г. компаниите регистрираха продажби за 395 милиарда долара. През следващите години те са се увеличили. За бойното снаряжение на правителствените войски се грижат руските и иранските концерни, а за бунтовниците - тези от САЩ, Катар, Саудитска Арабия, Либия, Турция. Умерената опозиция разчита на Франция и Великобритания, пише Би Би Си.

Иракските сунити също подкрепят бунтовниците от своето вероизповедание в Сирия с муниции и експлозиви. "Ал-Кайда" въоръжава подструктурата си "Ал Нусра". Ливан също се е включил в доставките на оръжие.

Излезе информация, че

и Северна Корея е продала съставки за химическо оръжие

на Сирия.

По нелегални канали се снабдяват с въоръжение бойците на "Ислямска държава". В първите години тя действаше само на територията на Сирия и Ирак, но впоследствие обучи и внедри свои хора в Европа.

Те организираха кървавите атентати в Париж през 2015 г., в резултат на което загинаха 127 души. Оттогава

Франция е постоянна мишена за ислямистите,

които въпреки всички мерки за сигурност заминават за тренировъчни лагери в Сирия и после се връщат с намерение да нападат невинни. Атаки имаше и в Брюксел, а в Германия и във Великобритания камиони се врязаха в множество пешеходци.