Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В този най-мощен изкуствен интелект на ЕС ще бъдат въведени всички медицински знания и опит на планетата, за да осигурят персонализирано лечение

С помощта на европроекта "Човешки мозък", със свръхмощна суперкомпютърна инфраструктура и осигурения от българския еврокомисар Мария Габриел 1 млрд. евро Европа има шанс да догони САЩ и Китай в глобалната надпревара.

Габриел още в първия ден на българското европредседателство обяви решението на ЕК и страните членки да инвестират огромната сума. С нея ЕС директно влиза в битка с Китай, който до 2030 г. ще вложи $22,3 млрд. в изграждането на най-мощната в света суперкомпютърна инфраструктура.

САЩ не остават по-назад

като в близките години ще осигурят $26 млрд. за цифрови технологии.

По този повод е и срещата на 19 април в София в рамките на българското европредседателство - "Формиране на дигиталното бъдеще на Европа: Високопроизводителни изчисления за изключително мащабни научни и индустриални приложения". "Истината е, че

светът навлиза в петата индустриална и социална революция

- коментира пред "168 часа" проф. Стоян Марков, шеф на Националния център за суперкомпютърни приложения. - Нейните мотори са свръхмощните компютри и свръхбързите глобални цифрови мрежи и техните хиляди приложения."

Благодарение на тях човечеството е на крачка от създаването на перфектния изкуствен интелект Мечта поне на 83 години, започнала от момента, в който д-р Алан Тюринг създава машината си за дешифриране. Оттогава стотици учени опитват да разгадаят загадката "човешки мозък", за да го имплантират в машините. Но с тази задача се справиха учените от европейския проект "Човешки мозък", чийто директор е проф. Катрин Амунтс. В екипа е и българинът проф. Стоян Марков, архитект на един от най-мощните супери на Европа.

"В ход е трансформирането на мозъка в еквивалентен цифров модел, който

поетапно ще се имплантира в суперкомпютрите

- обясни Марков, който е и главен конструктор на българския супер Avitohol. - От тази гледна точка изкуственият интелект е цифровият аналог на естествения интелект."

Именно затова ученият смята, че решението за изграждане на европейска суперкомпютърна инфраструктура е историческо.

"С цифровите технологии 

ЕС ще запази конкурентоспособността на продукцията си на световния пазар

и ще подобри качеството на живот на европейските граждани, както и на тези в България - посочи Марков. - Ще ви дам само един пример, който касае всеки - машините ще обработят натрупаните с десетилетия медицински знания и опит, за да осигурят на всеки персонализирано лечение. Няма смисъл да се впускам в подробности как свръхбързите компютри, смятащи милиард по милиард операции в секунда, ще променят цифровия свят и глобалната икономика. За мен като българин е чест, че именно нашият еврокомисар стана катализатор на целия този процес."

Повече за българския принос във върховите технологии, четете тук

Как със супери се създават нови лекарства, четете тук